Annonse:
JUBILERER NESTE ÅR: Nestleder I Styret For Posebyen, Laila Karlsen, Har Vært Med Siden Starten Av Markedet I 1998. Foto: Christine Bentsen Grini
JUBILERER NESTE ÅR: Nestleder i styret for Posebyen, Laila Karlsen, har vært med siden starten av markedet i 1998. Foto: Christine Bentsen Grini

Posebyen marked med godt humør

Posebyen er et av Kristiansands kjennemerker med sine sjarmerende hvite hus som har preget Kristiansand i all sin prakt siden byen ble bygd.

Hver lørdag i begynnelsen av juni til i midten av august arrangeres Posebyen marked. Neste år har markedet 20-års jubileum.

Posebyens opprinnelse
Bydelen er fra da byen ble bygd på 1700-tallet. Sørlandsbyen Kristiansand er kjent for små og hvite hus. Det er en stor bydel som går helt ned til Festningsgata i Kristiansand og denne bydelen ble kalt Posebyen.
– Vi er ikke helt sikre på hvordan navnet oppstod, men det er to teorier. Franskmennene som bodde her under den tida kalte den for Posè, som betyr «å hvile».  Den andre teorien er at de hadde et fergeleie hvor det kom folk som skulle handle og kom inn til byen med båter, og der stod det en som tok imot pengene i en pose. Det er to versjoner, men derfor har hele denne bydelen fått navnet Posebyen, forteller nestleder i styret for Posebyen, Laila Karlsen.

20-års jubileum
Markedet har 20-års jubileum neste år og det hele startet i 1998. Da begynte det i Skippergata hvor de var i åtte år og siden har dem vært her i Kronprinsens gate. Bydelen måler noen kilometer i omkrets og består av totalt fire kvartaler. Posebyen strekker seg ned mot Tollboden og Tordenskjolds gate til Festningsgaten og i Elvegata.
Markedet ble originalt startet i midten av Posebyen, men har siden flyttet.
– Det var utfordrende å holde et marked i trafikkerte gater, forteller Laila og fortsetter:
– Kommunen i Kristiansand har vært med på å arrangere markedet og de setter pris på at det blir arrangert. Det var en i kommunen som var med på å hjelpe og starte selve arrangementet. Han hadde vært i utlandet og sett et marked og fant ut at dette måtte Kristiansand ha. Slik oppstod dette markedet.
På markedet selges alt mulig av forskjellige ting og det er også noen fine antikke ting.
– Det har vært veldig positivt og vi har hatt mange mennesker som kommer for å takke oss og er glad for at vi har markedet. Folk har en ro over seg og stresset forsvinner når de kommer inn på markedet. Det er som en liten 17. mai hver lørdag, ler Laila.

Unik trehusbebyggelse
– Noen hus er i dårlig forfatning og trenger en stell. Kommunen har solgt noen av dem og det er flere hus bortover i gata. Vi har vært redd for at kommunen skulle rive disse bygga, fordi de har revet og flytta en del hus. Derfor håper vi at det som er igjen vil bestå for all fremtid. Det mener vi er viktig at det ikke forsvinner fra Kristiansand, fordi ikke alle har en sånn bydel med disse flotte trehusene.  Dette er unike små perler, sier Laila.
Det meste er verneverdig, noe som gjør at kommunen ikke kan rive det eller å bygge utvendig. Utvendig må de holde på fronter og arkitekturen på bygga i den gamle bydelen.
–Det som er igjen av denne bebyggelsen må stå og bli tatt vare på for det fortjener byen.  I vår moderne tid er det «in» å bygge firkantede hus med flate tak. Dermed forsvinner denne flotte og unike arkitekturen, som også er kjennemerket til sørlandsbyen Kristiansand, sier Laila.

– For alle
Under markedet er det fullt av folkeliv i gatene.
– Det som er spesielt ved Posebyen er mangfoldet. Mennesker som kommer og ser på utstillinger med humøret på topp. Det er et positivt miljø som andre byer kan lære av, mener Laila.
– Det er en bydel som er hyggelig og stemningsfullt og jeg mener den er for alle. Du går ut av disse blokkene og firkantede hus til å gå inn i disse flotte perlene med hvite flotte hus. Selve bydelen er også med på å lage en stemning, smiler Laila.