Annonse:
HUND: Bente Dahl Driver Hundens Multihus Sammen Med Trine Lill Trondsen.
HUND: Bente Dahl driver Hundens Multihus sammen med Trine Lill Trondsen.

– Nå svømmer hun om sommeren igjen

Når alderen begynte å innhente Larha tok hundepasser Hilde grep. En gang i uken tar hun med seg hunden på bassengtrening på Hundens Multihus.

En ivrig snute spinner inn døren til Hundens Multihus. Trappen ned til klinikken tas i ivrige byks og halen til den snart tolv år gamle Fox Terrieren går som en propell.
– Så fort hun skjønner at det er hit vi skal så blir hun helt vill, hun elsker å være her, ler hundepasser Hilde.

Blir helt vill
Som gamle hunder flest begynte alderen etterhvert og innta også Larha. Hilde har gjennom mange år passet mye på den lille hunden og forteller at hun la merke til at Larha ikke lenger var like aktiv.

– Hun har alltid likt å svømme, men etterhvert ville hun bare tasse i vannkanten og plaske litt med labbene. Hun er heller ikke en hund som syntes det er veldig stas å traske tur langs asfalten. Jeg leste om Hundens Multihus i en avis og tenkte at dette var noe jeg hadde lyst til å gjøre sammen med Larha, forteller hun. Nå er de faste gjester for andre vinteren på rad. Hilde forteller at hunden i begynnelsen syntes det var litt skummelt å skulle svømme i hundebassenget, men at det ga seg raskt.
– Vi har det veldig gøy sammen og jeg merker at formen til Larha har kommet seg mye. Hun blir så sprek og får masse energi. Svømmingen har slanket henne masse og hun har fått mye mer muskler. Så fort eieren finner frem svømmevesten hjemme blir hun helt vill og skjønner hvor vi skal, ler hun.

Utdannet seg
Bente Dahl startet opp Hundens Multihus i oktober 2015 sammen med Trine Lill Trondsen. I begynnelsen tilbyde duoen hundefrisør og hundekurs i lokalene på Grim Torv. Hunden til Bente viste seg å ha en kronisk ryggsykdom og hundeeieren brukte mye tid på å leite etter noen som kunne hjelpe.
– Jeg kom over Klinikk Soleo i Skien som blant annet tilbyr bassengtrening for hund. Jeg så enorme resultater på min egen hund, men kunne ikke finne noe lignende tilbud i området. Derfor bestemte meg for å utdanne meg til fysio- og rehabiliteringsterapaut for å kunne hjelpe andre hunder i lignende situasjon, smiler hun.
I oktober 2016 åpnet bassenget som året rundt holder 27 grader og Bente forteller at det er godt besøkt.
– Svømmetrening har blitt en populær treningsform. Ikke bare i forbindelse med rehabilitering hos syke dyr, men også som et tilskudd til den daglige treningen hos friske hunder. Svømming styrker muskulaturen rundt ledd, det gir kondisjon og styrke og passer like godt til jakthunden som til familiehunden, forteller hun.

Oppvarming
Bente forteller at det også kommer en jevn strøm med kunder som ønsker fysikalsk behandling på hunden sin av ulike årsaker. Kanskje har hunden hatt en akutt skade, kanskje den har en halthet som veterinæren ikke finner ut av.

– Det første jeg gjør er å kartlegge hunden og prøver å lokalisere hvor skaden sitter. Noen ganger kan jeg behandle hunden, mens andre ganger må jeg sende den videre til veterinær. Jeg vil understreke at vi ikke har lov til å sette noen diagnose, det er det bare veterinæren som kan, forklarer hun.

Hun forteller videre at en av hennes kjepphester er å få hundeeiere til å forstå viktigheten at oppvarming og gradvis opptrening av også hund.

– Her er hestefolk mye flinkere. Vi må huske på at hunden også er en idrettsutøver som kan pådra seg skader på samme måter som både hester og mennesker.

Veldig mange er flinke til å varme opp og ned seg selv, men glemmer å overføre dette også til hunden. De fleste hundesporter er veldig belastende for hundene og det er viktig at vi tar hensyn, fortsetter hun.

Mental mestring
Larha plasker villig rundt i vannet på jakt etter lekene som blir kastet. Ukens svømmeøkt går mot slutten og den lille hunden er ikke helt enig i at hun har badet lenge nok.
– Hun vil kun ha en spesiell leke og selv om vi har to like så vet hun godt forskjellen på dem, ler Hilde.
– Vi må alltid nesten overtale henne til å komme ut av bassenget da hun koser seg så mye at hun ikke avslutter før hun er fullstendig utslitt.

Sist sommer svømte Larha utendørs igjen så det er tydelig at dette hjelper henne, forteller hun.
Bente forteller at den vanligste tilbakemeldingen klinikken får på svømmingen er at hundene virker gladere.
– Man kan si mye pent om de fysiske fordelene, men de psykiske er minst like viktig. Dette er stor mental mestring for hundene og man kan se at de koser seg, avslutter hun.

KLAR: Larha blir spylt før hun skal opp i bassenget.