Annonse:
UFORMELT: Formann I Kristiansand Sjakklubb, Kai Jakob Ørtoft, Spiller Mot Guttorm Strande Syrrist.
UFORMELT: Formann i Kristiansand sjakklubb, Kai Jakob Ørtoft, spiller mot Guttorm Strande Syrrist.

– Det blir en livsstil

Kai Jakob Ørtoft (64) har spilt sjakk i 50 år. I rundt 35 av dem har han vært formann i Kristiansand Sjakklubb. Nå er den tidligere mesterskapspilleren vert for en egen, uformell sjakk-kveld på Håndverkeren hver mandag kveld.

Et titalls mannfolk sitter dypt konsentrert i biblioteket til Håndverkeren – ett av husets stilleste rom.

– Jeg tror vi må ta med mer utstyr neste gang. I dag har vi akkurat nok, dersom det ikke kommer flere. Vi har sprengt kapasiteten, smiler Kai Jakob Ørtoft (64), formannen i Kristiansand Skjakklubb, til den daglige lederen ved Håndverkeren, Erik Wikstøl.

Gratis hygge
Her har han vært hver mandag kveld siden nyttår, for å skape hygge rundt noen sjakkbrett, og forhåpentligvis rekruttere noen nye medlemmer.

– I Oslo har de slike steder hvor man kan stikke innom og spille sjakk. Der er det noen som har ansvaret. Derfor synes jeg dette var en god idé, forteller Kai, som har vært formann i over 30 år.

Her kan man komme og spille, gratis, for dem som vil.

– Om man vil komme hit og bare spille mot kameraten sin, er det også greit, røper Ørtoft.

Ferdig rigget
På bordene er det rigget for ti spillere.

– Tilbudet er jo ganske ferskt ennå, men vi håper det vil komme flere etter hvert.

Kristiansand Sjakklubb har rundt 40 medlemmer, men mange treffes kun i klubblokalene på Samsen. Der arrangeres det en turnering om våren, og én om høsten, pluss diverse lynsjakkturneringer.

– Vi har mange unge folk, mellom 10 og 16 år fordi Magnus Carlsen har gjort det populært med sjakk. Han har dratt i gang mye.

Ikke for de yngste
De yngste medlemmene kommer ikke til Håndverkeren.

– Nei, dette er en mer uformell møteplass hvor man kan nyte en øl eller kaffe mens man spiller. I klubben møtes vi to faste kvelder i uka, mandag og onsdag klokka halv fem, men nå er jeg her om mandagene, understreker den tidligere mesteren.

Ørtoft elsker sjakk, har spilt siden han var guttunge, og reiser fremdeles rundt i Europa for å spille.

– Det er ikke viktig for meg å turnere lenger, men jeg har sppilt remis mot Djurhus som var norgesmester. Jeg pleide å spille i nest høyeste klasse, som er mesterklassen. Nå er jeg over middagshøyden, ler han. Men det er ganske alvorlig når man reiser ned til Praha for å spille i ei uke.

Kun hobby
Selv om Ørtoft ikke lever av sjakken, og selv om han har en jobb utenom, later det til at sjakken bidrar med en egen livsstil.

– Ja, det gjør faktisk det. Dette er en lidenskap. Hvis jeg slår opp i en avis og ser en sjakkspalte, må jeg kikke og se hva det er for noe. Her på Håndverkeren er det mange studenter og andre som bare kikker innom. Det er dem vi vil fange opp. Det er mye triveligere å spille sjakk enn å sitte hjemme. Sjakk er mer sosialt enn å se på TV, mener den joviale ildsjelen.

Sosialt
For Håndverkeren sin del, er det bare hyggelig å kunne bidra med en fast møteplass.

– Målet vårt er å få hobbyspillerne og proffspillerne til å møtes slik at interessen økes på sikt. Her kan de komme og se på, få informasjon, spille sjakk eller lære å spille. Kai er flink til å ta nye spillere under vingene, og sjakklubben stiller med utstyr, sier Erik Wikstøl, daglig leder ved Håndverkeren, hvor sjakkspillerne møtes hver mandag fra klokka 19 og utover.