fbpx
Annonse:
REPLIKA: En Arkeologisk Kopi Av Osebergskipet, Saga Oseberg, Har Ligget I Tønsberg Siden 2012. Her Fra Jomfruturen Med Kong Harald Og Dronning Sonja.   FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
REPLIKA: En arkeologisk kopi av Osebergskipet, Saga Oseberg, har ligget i Tønsberg siden 2012. Her fra jomfruturen med kong Harald og dronning Sonja. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vikinger i vinden

Over hele landet kan du reise 1000 år tilbake i tid – enten du tar åren fatt om bord i en kopi av Osebergskipet, eller opplever vikingenes hverdag i virtual reality.

Norske vikingattraksjoner trekker besøkende som aldri før. Nesten et millennium etter slaget ved Stamford Bridge – der Harald Hardråde døde og vikingtiden tok slutt – satses det store penger, både private og offentlige, for å bringe fortiden til et større publikum.

I Gudvangen i Sogn og Fjordane holder for eksempel den to år gamle vikinglandsbyen «Njardarheimr» åpent året rundt, Oslo har fått «verdens første digitale vikingmuseum», og i forrige uke annonserte regjeringen at Vikingskipshuset skal bygges om og utvides for totalt 2 milliarder kroner. I den to-tre år lange byggeperioden vil Vikingskipshuset holde stengt. Hvis du bekymrer deg over hvor du i mellomtiden skal få tilfredstilt kløen etter spennende vikingopplevelser, frykt ei. Det finnes plenty med alternativer.

Fascinerende historie

Interessen for vikinger ser ut til å ha økt de siste årene – til dels drevet av populærkulturelle megahits som «Vikings» (History Channel) og «Game of Thrones» (HBO) – men den er på ingen måte et nytt fenomen.

– Helt siden engelske munker skrev om vikingtoktene for mer enn 1200 år siden, har folk vært fascinert av vikingenes kultur og historie, sier Christina Leverkus. Hun er masterstudent i arkeologi og guide ved Midgard Vikingsenter i Borre.

– Det har likevel vært en merkbar økning i besøkstall hos oss de siste årene. Og folk kommer ikke lengre bare fra Norge og Vestfold-området, men fra hele verden, forteller hun.

Rundt omkring på det ellers så moderne Midgardsenteret vandrer flere titalls vikinger rundt i full mundur i disse dager. De fleste er statister i «Vikinganene», den populære komiserien som spiller inn sin tredje sesong på og rundt Borre. Valget av innspillingssted er ikke tilfeldig, sier Leverkus.

– Det er få som kjenner til hvor viktig Borre var i Norge da vikingene levde. Av totalt 15 vikingskipsgraver vi vet om i verden, ligger to av dem her i Borre, ved bredden av Oslofjorden. I vikingtiden ble bare eliten av eliten begravd med skipene sine, forteller hun.

For en arkeolog basert i «vikingfylket» Vestfold har det vært et særdeles spennende år, forteller hun. Så sent som i mars 2019 ble det oppdaget et nytt vikingskip begravd bare få centimeter under en slette i Borreparken, et lite steinkast fra en av områdets mange «storhauger». Men de som gleder seg til et nytt tilskudd på det (etter hvert) utvidede Vikingskipshuset, bør antakelig smøre seg med tålmodighet, sier Leverkus.

– Sannsynligvis kommer det ikke til å skje noen fysisk utgraving på en stund. Først gjør man så mye som mulig med georadar, metalldetektorer og annen teknologi som ikke åpner jorda og risikerer kunnskapen som ligger begravd der. Men ettersom vi lærer mer, håper vi å kunne ta i bruk ny teknologi – for eksempel 3D modeller eller VR – for å gi publikum en visuell og interaktiv opplevelse av funnet, sier hun.

Ny kunnskap

Midgard Vikingsenter er ikke alene om å ville gjøre vikingtiden «levende» gjennom moderne teknologi. I hovedstaden åpnet nylig The Viking Planet ved Rådhuset, beskrevet som «verdens første digitale vikingmuseum». Flere filialer av det private museet planlegges. I Stavanger har et lignende VR-konsept, Viking House, vært åpent siden 2017. Unn Pedersen, førsteamanuensis i arkeologi ved Universitetet i Oslo, ønsker den nye teknologien velkommen med åpne armer.

– Det siste tiåret har det skjedd en stor utvikling i måten vi både bedriver arkeologi og formidler funnene videre til et større publikum på. At folk nå kan lære om vikingtiden både gjennom moderne, interaktiv teknologi og tradisjonelle formidlingsformer, kommer bare til å drive interessen fremover, sier hun.

Serier som «Vikings» og «Vikingane» har kanskje gjort de krigerske sidene av historien til populærkultur, men det er gjennom forskningen at vi får en større forståelse av vikingenes hverdag, sier Pedersen.

– Ved å se nærmere på for eksempel skjeletter og bosetninger, lærer vi stadig mer om de andre aspektene av vikingenes liv – som dietten deres, hvordan de bodde, forflyttet seg og drev handel og hvilken posisjon kvinnene hadde i samfunnet. Alle disse temaene vet vi langt mer om i dag enn for bare få år siden, sier hun.

Istedenfor å anbefale konkrete opplevelser fremhever Pedersen riksantikvarens nett-tjeneste «Kulturminnesøk», som gir en landsdekkende oversikt over kulturminner i Norge. I tillegg har man de norske universitetsmuseenes nettside «Norark», som gir god informasjon om nylig gjennomførte utgravninger.

– Du trenger heldigvis ikke reise langt for å se spor etter vikingtiden, sier hun. – De aller fleste av oss har tilgang på spennende opplevelser der vi bor, eller ikke langt unna. På mange av disse stedene vil det også være et lokalt museum, et besøkssenter eller et historielag med god oversikt over kulturminner i området.

På kloss hold

Men selv om avansert teknologi gir ferske inntrykk av fortiden, er det lite som slår synet av ekte vare. Ved Vikingskipshuset i Oslo flyter en stødig strøm av turister gjennom dørene for å oppleve de 1000 år gamle nasjonalskattene på kloss hold. Blant dem er ekteparet Hannah og Scott Stacey fra Bournemouth i England.

– Det er en fascinerende å komme så nært på skipene, sier Stacey. – Jeg jobber som ingeniør i det daglige, så de tekniske aspektene ved byggeteknikken og dekorasjonene er spesielt interessante for meg. Vi har også spor fra denne epoken i England, men det er et privilegium å kunne se gjenstandene i Norge.

For ekteparets del var det verken HBO eller Netflix som pirret nysgjerrigheten, sier Scott.

– Vi var mest av alt interessert i å se en annen side av vikingenes fortelling. Det var veldig spennende å lære mer om begravelsesritualene deres, det fantastiske smykkearbeidet og hvordan de respekterte sine eldre. Det er åpenbart at vikingenes liv hadde mange flere sider enn de som ofte fremstilles i populærkulturen, sier han.