POPULÆRT: Sauesjået I Valle Trekker Svært Godt Med Besøkende. Arkivfoto.
POPULÆRT: Sauesjået i Valle trekker svært godt med besøkende. Arkivfoto.

Sauesjå med ny giv

Kåring av de beste værene er det slutt på, men i år blir det dyr på sauesjået i Valle igjen. Både ku, sau og geit blir å se. Det blir god gammledags basar, utstillinger og salgsboder.Hele Valle inviterer nok en gang til folkefest når Sauesjåmarknaden i Valle arrangeres lørdag 7. oktober.

Sauesjået, som går av stabelen den første helgen i oktober, har sitt utspring i en gammel tradisjon hvor den beste sauen ble kåret. Tradisjonen tro ble det også fest når gjeterne hadde drevet sauene hjem fra sommerbeite på heia.

Større enn noen gang
Årets arrangement arrangeres av Valle Sentrumsforening og Valle Bygdekvinnelag, i samarbeid med Valle Sau og Geit med flere.

– Denne dagen er det liv og røre i hele Valle sentrum med marked, utstillinger, gode tilbud i butikkene, konkurranser og ikke minst, Valle bygdekvinnelag sin basar med herlig setesdalssuppe med tørket, røkt sauekjøtt som hovedrett, forteller arrangørene.

I tillegg blir det blant annet traktor- og maskindemonstrasjon, ferdighetskonkurranse med gravemaskin og utstilling av husdyr.

– Sauesjå har de siste årene blitt omprofilert og er nå større enn noen gang, smiler Elisabeth Spockeli i arrangørkomiteen og understreker at Sauesjå er en viktig begivenhet for handelsstanden, samt bygda i sin helhet.

Tradisjonsrik basar
Små og store bedrifter flytter ut på gateplan med sine håndlagde og ferdige produkter. En lang rekke utstillere har også meldt sin ankomst, med alt fra håndverk, grønnsaker, klær og brukskunst.

– Det er flere utstillere som kommer langveisfra. I tillegg blir det godt med lokale utstillere, forteller Elisabeth som samtidig oppfordrer avisens lesere til å melde seg som utstillere dersom man har noe man ønsker å selge på markedet.

– Om det er ungene som har bakt og som ønsker å selge bakervarene, eller om det er noen andre som har handelsvarer de vil selge så er de hjertelig velkomne, sier Elisabeth.

Gjennom hele dagen holdes det tradisjon tro basar i regi av Valle Bygdekvinnelag. Her blir det gammeldags åressalg og loddboksalg, og selvfølgelig flotte premier.

En folkefest
Ettersom Sauesjå arrangeres en av de to helgene i høstferien er det mange hytteturister fra Brokke og Hovden som velger å ta turen.

– I tillegg kommer jo også en rekke utflyttede valldøler hjem denne helgen, for å treffe flest mulig kjente på en gang. Så en bedre og større folkefest enn dette, kan vi ikke få, sier kulturleder i Valle kommune, Torunn Charlotte Nyberg.

Hun forteller at Sausesjået har lange tradisjoner, når bøndene har drevet ned sauene som har gått på sommerbeite i fjellheimen. Og tidligere, når dyrene var vel nede, så ble det selvsagt fest.

– Jeg er glad for at vi i moderne tid har klart å videreføre tradisjonene. Valle har jo alltid vært en kommune med mange sauebønder, og ved å legge til rette for en fest, så får dagens generasjoner et innblikk i hva dette dreide seg om, sier Nyberg videre.