fbpx
skip to Main Content
SELGER SOM ALDRI FØR: Hytte og Boligutvikling AS har i år solgt samtlige av sine 4 nyoppførte fritidsleiligheter umiddelbart etter ferdigstillelse. Det blir stadig flere kjøpere, på Sørlandet er det spesielt Bortelid som er i støtet.

– Vil bli fjelldestinasjon nummer én

Siden 2005 har antall nordmenn med bolig i utlandet doblet seg og i 2017 vil trolig 100 000 utenlandske ferieboliger stå i norske navn. Samtidig velger flere seg en hytte på fjellet.

Ifølge prognosesenteret ønsker ytterligere 50 000 å kjøpe eiendom i utlandet. Spania og Frankrike er mest populære, mens Tyrkia har stoppet opp. For de som tenker vinteropphold og temperatur er Kanariøyene og Kypros de eneste i Europa som kan tilby dette.

Ingen måneder her er kaldere enn mai i Norge, innbyggerne lever i fredelig harmoni med turistene, eller som på Kypros – med de fastboende fra utlandet. Mens Kyprioter pakker seg inn i desember tar nordmenn morgenbad i sjøen.

– Går fort unna
Vel hjemme i Norge melder eiendomsmeglerne at hyttesalget går unna.

– Visninger i fjellheimen på hytter mellom to og tre millioner kroner er folksomme, disse går fort unna, mens det er mindre interesse for de større hyttepalassene, får vi opplyst.

Prognosesenteret forventer en prisvekst på tre–fem prosent i 2017, noe som betyr 100 000 kroner mer for en gjennomsnittlig hytte i denne mindre prisklassen.

Disse kjøperne har visse minstekrav, men det begynner å bli vanskelig å selge fire soverom med kun et bad. Fiber begynner også å bli ett krav for fler og flere. Det at prisoppgangen er såpass moderat skyldes at det er ett stort overskudd av byggeklare tomter hvor mange ble stående usolgt etter finanskrisen som stoppet hyttemarkedet i 2008.

Rivende utvikling
Flaggskipet på Sørlandet har lenge vært Hovden, men ettersom generasjonen som nå er på vei inn i hyttemarkedet nå krever kortere reisetid, baner det vei for andre aktører. Ifølge en måling utført av YouGov sier 53 prosent nei til mer enn to timers reisetid. Dette taler sterkt for Bortelid. Samtidig er avhendingstiden for eiendom på Bortelid noen få uker. For «storebror» Hovden er tiden på over seks måneder.

– Vår soleklare målsetting at Bortelid skal være nummer én som fjelldestinasjon her i sør, uttaler Ruben Bortelid i Bortelid Utmarkslag.

– Vi er på god vei, og har de siste to årene vært med på en rivende utvikling her oppe. Vi har aldri før sett så mange mennesker på Bortelid som i sommer. Det sto biler utenfor de fleste hyttene, og våre nye sommerløyper ble flittig benyttet av gamle og unge helt frem til høstferien. Det er ingen tvil om at Bortelid er i ferd med å bli en helårsdestinasjon, fastslår Ruben.

Selger fort unna
Vi har det fantastisk gøy, sier Geir Jakobsen, byggmester og daglig leder i Hytte og Boligutvikling AS.

– Det har ikke alltid vært slik, men siden høsten 2015 har det vært en veldig pågang. Vi har solgt fem leiligheter på Hotell Høgda umiddelbart ved ferdigstillelse, noe som er både ett godt og ett dårlig tegn. Vi leverer en veldig bra kvalitet på det vi gjør, vi tror ingen slår oss på det, samtidig tar vi nok ikke betalt for den. Når disse fem rives bort før beisen er tørr forstår jeg jo at prisen ikke er for høy akkurat, smiler Geir før han fortsetter:

– Men vi er fornøyd. Vi er nå i gang med fire nye leiligheter på Panorama, selvsagt av like høy kvalitet, og det tror vi etter hvert kjøperne vet. Derfor blir de solgt fort, uansett beliggenhet. Kjøperne setter vidt forskjellige krav, noen ønsker utsikt, andre vil ha sentral beliggenhet. Vi tilbyr alt, smiler en godt fornøyd byggmester, som selvsagt har hytte på Bortelid.

Hyttefolket har snudd
På vår runde på Bortelid spør vi flere om hvorfor Bortelid er valgt. Selv om svarene varierer, er de fleste svarene kort reisetid. Øyvind Jensen fra Vågsbygd er en av dem som «alltid» er på Bortelid. I 2016 passerte han 80 døgn.

– Det hadde aldri skjedd med dobbel reisetid, sier Øyvind og legger til at han samtidig er veldig glad for at veien fra Evje til Bortelid er kraftig utbedret i 2016.

– Alpinmulighetene er topp om man ikke er «proff». Våre halvvoksne barn kunne godt tenke seg større alpinmuligheter, men de vil ikke bytte bort mot to timer ekstra reise hver vei, forteller Inge Larsen fra Mandal.

– For oss har hytte på Hovden aldri vært aktuelt, sier Kristin Sandvik og Lillian Lie, svigerinner og naboer i Panorama.

– Her har vi en plass vi kan reise til hele året, og det kommer vi til å gjøre. Fire ganger i høst har vi kjørt direkte fra Bortelid til jobb mandag morgen – noe som bare er helt fantastisk, fastslår Lillian.

Back To Top