fbpx
Annonse:
PSYKOPATISK OG MANIPULATIV: Lone Engbråten Spiller Den Psykopatisk Og Manipulerende Sylvia I «Årets Medarbeider». Pressefoto.
PSYKOPATISK OG MANIPULATIV: Lone Engbråten spiller den psykopatisk og manipulerende Sylvia i «Årets Medarbeider». Pressefoto.

ANMELDELSE: Årets Medarbeider

Lokale skuespillere og lokal produksjon gjør spillefilmen «Årets medarbeider» til kul film verdt å se. Filmen har premiere på Arendal Kino og fem andre kinoer i distriktet fredag 6. januar. 

I denne aller første spillefilmen fra det eydehavnsbaserte filmselskapet «Sporenstreks Film» blir vi kjent med arbeidsmiljøet ved forsikringsselskapet «Die Wenche forsikring». Vi blir tatt med inn i et skittent spill der psykopaten Sylvia, spilt av Lone Engbråten, til en hver tid prøver å fremheve seg selv ved tråkke på sine kollegaer. Rollefiguren fremstår som kald, kynisk og blottet for empati, og heller ikke naboen og moren slipper unna den kalkulerende ondskapen.

Dramatisk 
Sylvia karakteriseres som en psykopat, og bruker mesteparten av tiden sin til å manipulere, lyve og bedra. Sylvias største offer Linda, som spilles av Victoria Haugen Svendsen, har en sentral rolle i filmen der hun styres av helt og holdent av den psykopatiske kollegaen. Det er fornøyelig å se hvordan manusforfatteren har klart å fange realismen i hvordan bli manipulert, og det er nesten så vi selv kjenner det på kroppen når Sylvia på sin ondskapsfulle måte smigrer, kjefter og snurrer kollegaen rundt lillefingeren. Gjennom en og en halv time tar vi del i den dramatiske historien som foregår både i og utenfor kontorlandskapet i forsikringsselskapet. Sylvia smisker for sjefen, Wenche, som spiller av Signe Line Lundstrøm, og som selvfølgelig tror at Sylvia er verdens snilleste og sympatiske person. Kollegaen Linda forsøker febrilsk å overbevise Wenche om at Sylvia ikke har rent mel i posen, men lykkes ikke. Sylva tvinnes inn i et nett av løgner, og skaper seg stadig flere fiender på sin vei, det må jo ende i katastrofe til slutt. Det gjør det også. For når avsløringen om at Sylvia hele tiden har drevet forsikringssvindel kommer sannheten for en dag i en dramatisk avslutning der både skytevåpen og lik er en del av handlingen.

LOKALTPRODUSERT FILM: Victoria Haugen Svendsen, Thomas Steinsholm og Lone Engbråten står i bresjen for den lokale filmen «Årets Medarbeider». Pressefoto.

Overspill
Filmen bærer preg av at det er en amatørproduksjon, og det er nødvendigvis ikke noe negativt i seg selv.  Både lyd og bilde gir følelsen av manglende erfaring og litt for dårlig utstyr. Også skuespillerne kunne med hell gjennomført et par dramakurs for å heve kvaliteten på filmen. Handlingen i historien er for så vidt både god og aktuell med tema psykopati, men flere av skuespillerne overspiller dessverre litt for mye, og og det minner til tider mer om et dramateaterstykke fra kulturskolen enn en spillefilm. Gjennom filmen går skjermen i svart mellom sceneskifter, noe som blir forvirrende og forstyrrende i handlingen, og dermed ødelegger noe av det billedlige inntrykket og opplevelsen av å være med i en historie. Humoren er verdt å fremheve, her har både manusforfatter, regissør og skuespillere klart å formidle den humoristiske delen av historien på en god måte. Til tross for at hovedrollen både er dyster og ikke særlig snill, klarer de her å formidle humor, som blant annet når Sylvia nok en gang rygger på naboens potteplanter i gårdstunet eller når hun setter opp sitt evinnelige kunstige smil for å tekkes nye kunder, for å nevne noe.

Lokal prestasjon
De lokale filmskaperne skal ha ros for mot og innsats, og for å tore å satse så stort som de har gjort. Her spares det ikke på noe. Skuespillerne gir alt, og det er lagt inn en god dose spenning med blant annet skyteepisoder og funn av et lik i en fryseboks som igjen mikses sammen med svart humor. Selskapet skal også ha skryt for å ta i bruk lokale skuespillere og for å ha filmet i lokale omgivelser i distriktet rundt Eydehavn. Det er verdt å se filmen, ikke fordi den er så forbaska god, men fordi den er skapt av lokale ildsjeler i et lokalt miljø med et brennende engasjement blant lokale skuespillere.