fbpx
Annonse:
PÅ MURENE: Oppe På Bymurene Kan Man Få Et Lite Innblikk I Hverdagslivet Nedenfor.
PÅ MURENE: Oppe på bymurene kan man få et lite innblikk i hverdagslivet nedenfor.

REISEBREV FRA KROATIA:

Du gamla, du fria, Dubrovnik

For uten å være bakteppe for den fiktive byen «King’s Landing», kjent fra HBO-serien Game of Thrones, er Dubrovnik et yndet ferieparadis for turister fra hele verden.

Fakta:

REISEFAKTA: DUBROVNIK

Reise: Det tar ikke lange tiden å fly til Dubrovnik, men dersom en ikke reiser med direktefly må en ofte beregne en mellomlanding eller to. En tur retur billett får en ofte for noen tusenlapper.

Prisnivå: Prisene i Kroatia er generelt veldig gode, og i forhold til norske priser er de langt under gjennomsnittet. Som på turistmål flest så synker prisene desto lengre vekk fra en er fra de typiske turiststedene.

Klima: Dubrovnik har et ganske deilig klima med Middelhavet like ved.

Opphold: Hotellene kommer i alle prisklasser og rangering. Ettersom mange av innbyggerne i Dubrovnik lever av turisme er det også mange private innkvarteringer. Det lureste er å bo i nærheten av gamlebyen, da er det meste innenfor rekkevidde.

Språk: Hovedspråket er kroatisk, men de fleste snakker godt engelsk, spesielt i turistområdene. Det er likevel, som alle andre steder, noen tilfeller hvor fingerspråk er det foretrukne språket.

Transport: Det er nærliggende å ta beina fatt når en vandrer rundt i Dubrovniks gater. Ellers er byens lokalbusstilbud verdt å nevne. Billettprisene er ikke avskrekkende, men det kan lønne seg å investere i et busskort. Bussene går titt og ofte, både innad i byen og til nabobyene.

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med Berg-Hansen Reisebureau AS.

Enten du ønsker å besøke de mange filmlokasjonene fra HBO–suksessen eller live livets glade dager på stranden, kan Dubrovnik tilby noe for alle og en hver. Dubrovnik er derimot ikke et egnet sted for shopping, men det den mangler gjør den opp for med sin rike historie, vakre arkitektur og deilige varmegrader.

JUL ÅRET RUNDT: I butikken til Vera Skaramuca er det jul året rundt.

Kunst og delikatesser
I gamlebyen ligger suvenirbutikkene side om side. Dersom du er på utkikk etter tradisjonelle og autentiske suvenirer kan Casa Croatica og Dubrovačka Kuća anbefales. Her finner du kroatisk kunst, håndverk og delikatesser.

I likhet med mange andre storbyer har også Dubrovnik sin egen julebutikk. På utsiden henger en krittavle hvor det telles ned til jul. Inne i butikken bugner det av juletre-kuler og andre julerelaterte suvenirer. På en stol borti hjørnet sitter en dame og synger julesanger mens hun maler ferdig en juletre-kule. Selv om det kun er oktober, så er det nesten så julestemningen kommer smygende.

GAMLEBYEN: Dubrovnik er et vellbesøkt turistmål.

Innblikk i hverdagslivet
Bymurene er et av Dubrovnik sine mest besøkte, og kjente, turistmål. Murene som omkranser gamlebyen måler nesten to kilometer i lengde og er på det meste 25 meter høy. En spasertur her gir en ideell mulighet til å få et innblikk i kroatenes hverdagsliv og et godt overblikk over den middelalderske og barokk-inspirerte arkitekturen som dominerer i byen nedenfor. Flere steder er det hyggelige kaféer og suvenir-butikker hvor en kan ta seg en pust i bakken.

Det finnes mange museer, blant annet verdens eldste operative apotek, etnografisk museum, kulturhistorisk museum og Domu Marina Držića – et lite museum dedikert til Marin Držić, Kroatias fremste dramatiker og prosaforfatter i renessansen.

I St. Ignatius kirken er gudstjenesten vell i gang. Barnekoret synger klokkerent og de mange utsmykkingene får en til å stirre av beundring.

Gjemte perler
På bakkenivå er det mange gjemte skatter, inkludert Buža I og Buža II – byens to klippebarer. Et ensomt skilt varsler om Buža II er i nærheten og at kald drikke og et etterlengtet avbrekk fra sightseeingen er innenfor rekkevidde. Buža I er desto vanskeligere å finne, men dersom du tar deg en tur på muren får du øye på baren, og det er desto lettere å navigere seg og finne «hullet i veggen». Barene er plassert på utsiden av bymurene, på en klippe langs sjøen, og med utsikt til Adriaterhavet. Retro amerikansk rock strømmer ut av høyttalerne og hvert eneste bord er fullt.

HJEMLØSE KATTER: Dubrovniks katter overalt, men veldig vennlige og glade i oppmerksomhet.

Gamlebyen består av mange kriker og kroker, og man kan ikke unngå å legge merke til de hjemløse kattene. Like ved det maritime museet har noen barmhjertelige sjeler laget en liten kattegård. Inne i en gammel tønne er det laget en provisorisk katteseng av tepper. Rundt om står det matskåler og midt i «parken», blant alt det grønne, står en sittebenk. Bortenfor jager kattungene hverandre og turister, store som små, smiler av synet.

En utflukt til Cavtat
I havna ligger båtene side om side. Herfra kan man reise til de nærliggende øyene som Lopud og Lokrum eller nabobyen Cavtat. Dersom en båttur ikke frister, eller været ikke tillater det, kan Cavtat nås med buss eller bil.

Langs strandpromenaden ligger spisestedene tett i tett. På byens høyeste punkt, Sankt Rcco, ligger et av stedets få severdigheter, Racic–familiens mausoleum og hvelv, hvor skipsreder Ivo Racic og hans familie hviler. Den åttekantede bygningen ble bygget av den kroatiske skulptøren Ivan Mestrovic.

Mange velger å bo i Cavtat da strendene her ikke er fullt så okkuperte som de kan være i Dubrovnik i høysesongen.