fbpx
Annonse:
RETT VED MIDDELHAVET: Kystbyen Pahos Ligger Sørvest I Kypros Og Har Over 300 Soldager I året. Foto: Colourbox
RETT VED MIDDELHAVET: Kystbyen Pahos ligger sørvest i Kypros og har over 300 soldager i året. Foto: Colourbox

Fra Flekkerøy til øya Kypros

Nordmenn elsker Middelhavet, slik er det bare. Hvert år forlater tusenvis av nordmenn kulde og snø til fordel for varmere strøk og «sikker sommer».

Fakta: Kypros

Reise: Det tar knappe fire-fem timer å fly. De fleste, større reiseselskapene tilbyr pakketurer i alle prisklasser, avhengig av dine ønsker.

Prisnivå: Kypros er relativt dyrt i forhold til de andre grekerøyene, men likevel ikke avskrekkende i forhold til norske priser.

Klima: Kypros har over 300 soldager i året, og et deilig klima med Middelhavet like ved.

Opphold: Hotellene kommer i alle prisklasser og rangering. Det er i tillegg flere ferieboliger hvor en kan leie leilighet eller hus, slik som Villa Kristin.

Språk: Hovedspråket er gresk og tyrkisk. De aller fleste snakker godt engelsk, spesielt i turistområdene.

Transport: Skal du bruke taxi bør du avtale drosjepris på forhånd da mange av drosjeførerne ikke bruker taksameter. Lokalbussen dekker Paphos veldig bra. I tillegg er det også mulighet for leiebil.

Lørdag 3. desember fløy vi tre kamerater fra Kristiansand via Oslo til Kypros. To av oss hadde vært der før, mens sistemann Arne Thorsen fra Flekkerøy var med for første gang. Arne sin gode venn Geir Kristiansen, også han fra Flekkerøy, hadde på forhånd lagt ut om hvor bra denne øya innerst i Middelhavet var, og at den var langt å foretrekke vinterstid, til og med foran Flekkerøy. Slike påstander overbeviser ikke Arne, som barnebarn av en ekte Flekkerøylos måte dette sjekkes med egne øyne. Spennende skulle det bli å forlate Flekkerøy for å sjekke om Geirs historier om vinter på Kypros hadde noe for seg.

År etter år reiser tusentall til «sikker sommer». Den senere tid har vi også begynt å bosette oss der for korte eller lengre perioder. Kypros er med sin beliggenhet helt øst i Middelhavet varmere og tørrere klimamessig enn noen annen plass i Europa. Sommeren varer til desember, og begynner igjen allerede i mars, men det er også mange flotte soldager i både januar og februar. Ved den gamle hovedstaden Paphos bor det i dag noen tusen engelske og skandinaver. Folk med Bekhterevs, psoriasis, astma og allergier får en atskillig lettere hverdag i Paphos. Når årene kommer sigende, da er det godt å ikke bare sitte inne hele vinteren, spesielt når isen ligger på bakken. Da er redselen for å gå ut på glatta ett reelt problem og disse flytter ikke på grunn av økonomien eller skatten, men på grunn av livskvaliteten.

Nå kom tiden for å sjekke ut påstandene. Sommer i desember liksom. Første morgen dro Geir og Eivind med seg en meget tvilsom Arne ned for et morgenbad i sjøen. Arne som nesten ikke hadde badet hele sommeren på grunn av temperaturen i sjøen hjemme, gruet seg til nok ett iskaldt bad.

– FANTASTISK, dette hadde jeg aldri trodd, utbrøt Arne etter å ha badet i over fem minutter.

– Tipper 22 grader fortsetter Arne, mitt lengste bad i år, dette var utrolig deilig.

Dagene fortsatte med sol og dagtemperaturer på godt over 20 grader, både i luft og sjø. Kameratene led ingen

nød, 200 meter unna Villa Kristin, hvor de bodde, var det nok av spisesteder med de beste middelhavsretter. En morgen det kom noe regn tok de bilen til en vingård opp i fjellene hvor vinsmaking og handel sto på programmet. En kjøretur til historiske plasser var også på ønskelisten til «førstereisgutten» så det ble tur til kjærlighetsgudinnen Aphrodites klippe, til den kjente Paulus pilaren, og til den koselige fjellandsbyen Omodos, 900meter over havet. Her ble det handlet julegaver til koner fra butikkeier Stephani som snakket flytende norsk.

FØRSTE KRISTNE BY: Paphos var den første byen i verden som erklærte seg kristen. Foto: Ageev Rostislav

Imponert førstereis. Etter en uke på denne øya fantastisk øya er øyboer Arne full av lovord om hva vi har opplevd, og ikke minst at «alt Geir har sagt stemmer jo!».

– Denne uka i desember er vær- og temperaturmessig bedre enn sommerens best uke hjemme, fastslår Arne.

– Sol hver dag, med unntak av to timer. Nesten ikke vind, nesten ikke bølger, nå forstår jeg jo at det faktisk stemmer med 340 soldager, det er jo ikke for godt til å være sant. Masse opplevelser, masse god mat. Rett og slett en fantastisk flott og hyggelig uke, avslutter en godt fornøyd Arne.