fbpx
Annonse:
MINNEKONSERT: Sven Inge Olsen Og Protestfestivalen Inviterer Til Minnekonsert For Artistene Som Ikke Ble Med Inn I 2017. Foto: Svein Kristiansen
MINNEKONSERT: Sven Inge Olsen og Protestfestivalen inviterer til minnekonsert for artistene som ikke ble med inn i 2017. Foto: Svein Kristiansen

Minnes storhetene

Fakta: Disse opptrer:

Dag Ringstad, Daumann, Hans Inge Fagervik, Hege Bringsverd, Laila Hansen, Silje Kåfjord, Inger Lise Stulien, Steven Kvinlaug, Christoforos Schuff, Arly Karlsen, Kristina Jølstad Moi, Mannskoret Gaasehud, Stein Roger Sordal, NuMa, Margrethe Skogrand, Tove Bøygard, Frank Roar Fjellvang, Jan Ove Johansen, Hawk Christensen, I Sing My Body Electric.

Fjoråret var preget av mange dødsfall i musikkbransjen. Nå vil Protestfestivalen hylle disse med en egen minnekonsert 1. februar.

– Alt for mange store artister fulgte oss ikke inn i 2017. Samtidig som konserten blir en minnekonsert for disse blir det også en feiring av det fantastiske de utrettet, forteller leder for Protestfestivalen Sven Inge Olsen.

Storhetene som gikk bort
Det begynte med David Bowie i januar i fjor og i desember døde George Michael. Konserten dedikeres til en av Kristiansands musikklivs nestorer, Trygve Espebu, som har vært en del av Kristiansands musikalske liv siden 60-tallet. Han døde tidligere i 2017, 66 år gammel.

– 23 artister har meldt sin ankomst. De kommer fra hele Sørlandet samt noen gjester utenifra, smiler Sven Inge.

Et tøft år
Sven Inge innrømmer at 2016 var et tøft år, spesielt da hele festivalstyret gikk.

– Det var jo mye bra folk, men jeg føler styret ble mer et forvalterstyre fremfor et styre som løftet festivalen videre. Mye av grunnen var nok også at økonomien var skral, men det er jo da man må våge og likevel gå på, sier Sven Inge og fortsetter:

– Det hjalp ikke at vi mistet statsstøtten vår heller.

Tidligere har festivalen mottatt støtte fra statsbudsjettet, men i fjor måtte de søke støtte fra kulturbudsjettet, et budsjett som har andre regler for støtte.

– Blant annet krevde de et program lang tid i forveien, noe som nesten var umulig å få til så tidlig. Da Høyre til makten flyttet de støtten og la den inn under musikkfestivaler uten å sjekke om dette var riktig. Dermed var konkursen nær, sier Svein Inge fortvilet.

KrF var redningen
– KrF er årsaken til at vi eksisterer i dag, fortsetter Sven Inge.

Da stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvann fikk høre hva som hadde skjedd tok han saken i egne hender. Samtidig snakket Sven Inge med partiets leder, Knut Arild Hareide.

– Så kom det en herlig mail fra Grøvann som sa at vi i år igjen ville få statsstøtte på 300 000 kroner, noe som er nok til at vi overlever, smiler festivallederen og fortsetter:

– Trangt blir det likevel, men med et nytt styre på plass og med selveste gamle ordføreren Jan Oddvar Skisland som styreleder er det håp for fremtiden.

Protestfestivalen 2017
Selve Protestfestivalen begynner i år som en forsmak i Oslo 1. september. Tirsdagen etter, 5. september, fortsetter festivalen i Kristiansand.

– Vi håper at vi får økonomi til en egen «Song Writer Day» etter minnekonserten. Det hadde vært flott som et videre minne til alle de store sang skriverne vi hyller nå i februar, mener Sven Inge.

23 ARTISTER: Totalt skal 23 artister opptre, deriblant I Sing My Body Electric. Foto: Tord Litleskare

En god start på året
– Etter alt som har skjedd blir dette en ny begynnelse og en flott start på året. Forslag til navn på minnekonserten var mange, og vi tenkte en stund på You want it dark med Leonard Cohen. Men så kom min kusine Lillian Olsen, som er musikkjournalist i NRK P2, med forslaget Whatever You Want med Status Quo. Noe styret synes var en god idé. Det er en litt mer oppløftende tittel og sang en Cohen sin, sier Sven Inge.

– Utrolig spesiell
Mange anerkjente artister skal opptre, men allerede nå kan Sven Inge avsløre at konserten blir åpnet med et opptak av en duett mellom Trygve Espebu og hans niese Gunn Randi Espebu.

– Hun døde også alt for ung av kreft for noen år siden, og duetten vil være en gripende begynnelse av konserten, sier Svein Inge

Hans Inge Fagervik vil komme og synge Ellinors Voice av Sverre Kjelsberg fra The Pussycats.

– Den sangen vil også være utrolig spesiell, da dattera til Sverre Kjelsberg også vil være tilstede, sier Sven Inge.

– Laila Hansen skal synge en sang jeg griner av hver gang, Daddys Hands av Holly Dunn, som også døde altfor ung av kreft, forteller Sven Inge videre.

– Man kan jo undre seg åssen man får plass til så mange artister på en kveld, men med en god og streng innpisker skal vi få til dette på tre timer, humrer Sven Inge Olsen til slutt.