fbpx
Annonse:
ARENDALITTER I FRANKRIKE: Arendalittene Elin Kristensen (i Midten) Og Finn Johnsen (til Høyre For Elin) Sammen Med Supportere Fra Finnmark Og Kragerø. Helt Bakerst Til Høyre Sees Liv Fauske, Tidligere Landslagsspiller Med Over 120 Landskamper På Samvittigheten. Foto: S. Pillaud / IHF
ARENDALITTER I FRANKRIKE: Arendalittene Elin Kristensen (i midten) og Finn Johnsen (til høyre for Elin) sammen med supportere fra Finnmark og Kragerø. Helt bakerst til høyre sees Liv Fauske, tidligere landslagsspiller med over 120 landskamper på samvittigheten. Foto: S. Pillaud / IHF

– Endelig ble det medalje!

Etter mange år som «nesten-laget», kunne endelig de norske landslagsguttene vende hjem til Norge med en sølvmedalje i bagasjen. 

Etter å ha møtt Frankrike i den innledende runden og tapt med knapp margin, var optimismen på topp før finalen. I første omgang var håndballguttene både teknisk og tempomessig overlegne. I andre omgang kom rutinen til et Fransk lag som er vant til å vinne.  En serie bom fra gode posisjoner, et fransk keeperbytte og ikke minst fysisk styrke gjorde at landslaget til slutt tapte 33-26.

Egen supporter pub
Gruppekampene ble spilt i Nantes og mange egder hadde tatt turen for å heie frem håndballguttene. Fra Arendal stilte Reidar Christensen og Johnny Sandåker, og de hadde ordnet med egen supporter-pub på Giggs for å holde stemningen oppe. Norske flagg og en evig opplagt Sandåker skapte en stemning som både norske og utenlandske supportere vil huske. «Alt for Norge» og «Tore Tang» runget over lokalene i tre dager til ende. På et slikt sted møttes folk fra både inn- og utland, og en ting er sikkert, håndballsupportere kan lage stemning.

Spennende kamper
Det startet med seier over Polen. Dette ble en jevn kamp, og man satt hele tiden med følelsen av at dette skulle ende i Norges favør, noe det også gjorde. Resultatlistene viser at det ble tomålsseier til Norge. I neste kamp, mot Russland, viste guttene mer av det de kan. Høyt tempo og lite feil ga en sikker seier til Norge. I mesterskapets tredje kamp, mot Frankrike, kjempet guttene godt, men her måtte de gi tapt for overmakten. At Frankrike er en håndballnasjon viste publikumsoppslutningen. Franskmenn var med å fylle hallene, også på kamper hvor arrangørlandet ikke spilte. Det er sjelden en ser fulle idrettshaller gjennom et helt mesterskap, men det klarte de i Frankrike.

Frem og tilbake
Etter tre kamper bar det heimover til Arendal og plassen foran TV-en ble et naturlig sted å være. Etter seier mot Brasil og Japan ble det andreplass i puljen. Optimismen steg da Montenegro ble motstander i åttendelsfinalen. Dette ble en forrykende kamp hvor den tidligere ØIF-spilleren Magnus Jøndal viste hva han er god for. Sammen med en opplagt Torbjørn Bergerud i mål og kantspiller Kristian Bjørnsen ble det en overlegen seier til Norge. Så var det semifinale i år igjen. Landlagsherrene møtte Ungarn i kvartfinalen. Også her gikk guttene seirende av banen. Etter å ha vært på Europamesterskapet i Polen i fjor hvor Norge tapte begge kampene i finalespillet, var det bare å sette seg foran dataen og finne rimelige flybilletter til Paris. I år blir det finale, tenkte jeg.

Finalen
Et magisk øyeblikk for ei som elsker håndball. For en stemning. Blant over 20 000 gale franske supportere kom håndballguttene til kort. En prøvde etter beste evne å heie guttene frem. Ropene druknet, men neste dag var det bare pipelyder som kom ut av munnen. Jeg hadde i hvert fall gjort mitt. Sander Sagosen og co gjorde det spennende i en omgang, men etter dette tok kreftene slutt. En hviledag mindre enn det franske laget og noe mindre rutine ga Norge sitt andre tap gjennom mesterskapet.

HISTORISK MEDALJE: Håndballguttene hentet hjem sin første medalje i et internasjonalt mesterskap da de tok sølv mot Frankrike i VM. Foto: S. Pillaud / IHF

Mange forhenværende landslagspillere
I løpet av mesterskapet traff vi mange landslagsspillere som vi som unge så opp til. Johnny Jensen var en av favorittene på herresiden den gang, han smiler og byr på seg selv når vi pent spør om å få ta et bilde. Den tidligere landslagsspilleren fra Skien, Siri Eftedal Seland, er «alltid» til stede under mesterskapene. Frank Ege, som nå er keepertrener for landslaget, og en av Sveriges beste spillere gjennom tidene, Staffan Olsson var heller ikke vonde å be om en ør liten «selfie». Under de innledende kampene fikk vi hyggelig besøk da Øiestads blide målvakt, Cesar Almeida, satt ved siden av oss på tribunen.

Kroater og nordmenn
I Paris, hvor finalekampene pågikk, samlet kroatiske og norske supportere seg på Kafe Bercy. Her ble vi servert av verdens mest effektive kelner, som for øvrig minnet om Manuel fra TV-serien Hotell i Særklasse. Som alltid når en er på håndballtur ble det knyttet nye vennskapsbånd på tvers av landegrensene. Med kroatisk trener, og kroatiske spillere, på Arendals håndballag var det kanskje ikke rart at det var kroatene vi kom spesielt godt overens med. Kroatene er flinke til å by på seg selv og de elsker oss nordmenn. Selv etter å ha tapt semifinalen mot #### var det ingen sure miner å se.

Notre-Dame
Noe kulturelt er viktig å få med seg når en først er i verdensbyen Paris. Vi valgte å besøke den gotiske katedralen Notre-Dame, som ligger på øya Île de la Cité i Seinen, midt i Paris. Dette er en av byens største turistattraksjoner og for å komme innenfor dørene var det lang kø. Likevel tok det ikke lange stunden før en var inne. Det er et praktverk av et bygg, og vel verdt et besøk. Inngangen var til og med gratis. Neste år er Europamesterskapet i Kroatia, jeg håper og tror at Norge kvalifiserer seg slik at det blir en ny tur og nye mesterskapsopplevelser, også neste år.