fbpx
skip to Main Content
UNG HOELLDIREKTØR: Tjuetoårige Kjetil Fuglestein overtok driften av Paulsen Hotell ved årsskiftet. Foto: Svein Kristiansen

Fra en hotelldriftig familie til en annen

Lyngdølen Olaus Poulsen var med på gullrushet i Klondyke og fant tydeligvis gull, for han kom tilbake til Lyngdal med lommene fulle av penger, og åpnet gjestgiveri.

Gjestgiveriet ble drevet av «gamle» Olaus og hans sønn, Olaus. Hovedsakelig var det laksefiskere fra England som gjestet giveriet fra slutten av 1800-tallet og frem til begynnelsen av andre verdenskrig.

Historisk hotell
I 1925 ble huset påbygd og gikk fra fem til ti rom, og fikk navnet Poulsens Hotell, eller Paulsens hotell som det er kjent som i dag. Ved siden av hotellet ble det drevet gårdsdrift som forsynte hotellet med det som trengte. Den dag i dag henger det flere diplomer på veggene i Paulsens Hotell fra den tiden som vitner om eksellent drift.

GAMMELT HOTELL: Familien Paulsen startet hotellet allerede i 1894. Foto: Privat

Under andre verdenskrig ble hotellet okkupert av tyskerne til offisers bruk. Da ble det bygget en stor radiobunker ved siden av låven, som også ligger der den dag i dag. Den gang var det døtrene av Ruth og Ingrid Paulsen, etterkommerne etter Olaus Poulsen, som drev hotellet. For utenom de fem årene under krigen var hotellet i daglig drift frem til 1971.

TIDSRIKTIG ANTRUKKET: I en årrekke har personalet ved Paulsen Hotell vært tidsriktig antrukket. Det vil de nyere eierne fortsette med. Foto: Privat

Hele familien i sving
I januar tok 22-årige Kjetil Fuglestein over driften fra danske Jimmi Neiiendam og kvindølen Bent Sandvand, som har drevet stedet de siste fem årene. Nå vil den unge hotelldirektøren drive hotellet videre i den gamle stilen, men med litt mer moderne mat på menyen enn den fra 1800-tallet. Maten skal lages fra bunnen av og konseptet hvor personellet er tidsriktig antrukket vil fortsette.

– Vi har fortsatt drift med hotell og kjøkken videre uten pause fra forrige eier. Det er en del ting vi ønsker å ta tak i rundt og utenfor huset, men dette skjer mens drifter er i gang, sier hotelldirektørens far, og vaktmester, Edvard Fuglestein.

– Ja, her er hele familien engasjert, smiler Kjetil, alle fire brødrene mine og mine foreldre er engasjert. Den ene av brødrene mine skal ta seg av regnskapet og har utdannelse på det, så det blir jo trygt, sier han med et ørlite smil.

Mor og far er dessuten inne på eiersiden, og mor Else Lill, er i tillegg til bookingsansvarlig også ansvarlig for frokosten. Kjetil selv er utdannet kokk og tar kjøkkenarbeidet med en behersket hånd.

Hotelldriftig familie
Hotelldrift er ikke helt ukjent for familien Fuglevik. Kjetils mormor, Aud Birkeland Olsen, var med i oppstarten av Lyng Kafeteria og Gjesteheim i Alléen i Lyngdal. Da var hun 23 år gammel, altså på samme alder som Kjetil er i dag.

– Så nå er ringen sluttet, sier Kjetil og ler.

– Mormor traff morfar i 1965 og sammen drev de Lyng fra 1969 til 1984 da noen andre overtok. De ble bare referert til som Olsen på Lyng, minnes han.

Opprinnelig innredning
Paulsen Hotell er innredet med gamle, opprinnelige møbler fra den tidligere hotellvirksomheten til søstrene Paulsen. I tillegg antikke møbler kjøpt inn på nettauksjoner og bruktmarkeder, og er med å ta hotellets gjester med over 100 år tilbake i tid. Joda, noen nymotens innretninger finnes det for å drifte etter norsk standard, men man får likevel en følelse av historisk sus når en vandrer omkring.
– Paulsens Hotell skal være et sted for alle. Her kan familier komme og føle at alle bli bevart, også menymessig, sier Kjetil og legger til at bedrifter kan leie seg inn for seminarer og konferanser for sine ansatte eller kunder.

UTE PÅ TERRASSEN: På hotellets bakside er det rigget til et hyggelig område hvor gjestene kan innta frokosten ved sommerstid. Foto: Svein Kristiansen

Laksefiske til sommeren
I restauranten serveres hjemmelagde kaker og desserter. Hotellet ligger ideelt til for utflukter da Lindesnes fyr ligger en halvtimes kjøring unna og skianleggene på Eikerapen, Josland og Åseral er en time innen rekkevidde.
Den nybakte hotelldirektøren forteller at det om sommeren er veldig koselig i bakgården med en flott terrasse og et område hvor det er mulighet for å rigge til en liten scene med livemusikk.

– Allerede er det booket inn flere tyskere for sommeren som kommer for å fiske ut på sjøen, supplerer Else Lill, og legger til at badestrender heller ikke er så langt unna så her er det noe for enhver smak, og at familien Fuglestein er klare for å ta imot nye kunder i mange, mange år til.

Back To Top