fbpx
Annonse:
KOSTERØYENE: Kosterøyene Er En Idyllisk Perle I Skjærgården. Pressefoto
KOSTERØYENE: Kosterøyene er en idyllisk perle i skjærgården. Pressefoto

Weekendtur til under tusenlappen

Drømmer du om å ta en helgetur med familien uten å blakke deg helt? Sett snuta mot Strömstad og omegn – hvor dere kan kose dere gløgg for slikk og ingenting.

Vinteren er for mange den perfekte årstiden for å ta en helgetur. Det skjer ikke like mye spennende som om sommeren, og vi blir gjerne sittende en del under pleddet i sofaen. Så enten en vil ta en spontan ferietur i siste liten eller legge ut på en helgeutflukt senere i år, er det gledelig for alle reiselystne at det ikke nødvendigvis trenger å koste skjorta, og at man heller ikke behøver å reise langt for å få en frydefull forandring i hverdagen. I og rundt den koselige byen Strömstad i Vest-Sverige er det mange rimelige alternativer for barnefamilier.

SJØVEIEN: Den korteste, rimeligste og morsomste måten å reise fra Østlandet til Sverige på, er å ta fergen. Pressefoto

Ta sjøveien gratis – en opplevelse i seg selv
Den korteste, rimeligste og morsomste måten å reise fra Østlandet til Sverige på, er å ta fergen. Fjord Line har daglige avganger med MS Oslofjord mellom Sandefjord og Strömstad, og turen tar bare 2,5 time. Blir du Fjord Club-medlem er turen dessuten helt gratis. I motsetning til når man kjører bil, er det ingen fare for at transportstrekka blir kjedelig. Om bord på båten kan man nyte utsikt over Færder fyr, Ytre Hvaler Nasjonalpark og Kosterhavets Nationalpark, og gjøre kupp i den 1200-kvadratmeter store taxfree-butikken med kosmetikk, elektronikk, klær og tilbehør. I matavdelingen finner en et stort utvalgt av godteri, kjøttvarer og delikatesser, og outleten ved siden av frister med kjente merkevarer til reduserte priser. Imens de voksne shopper, kan barna kose seg i ballbingen på lekerommet eller se en morsom film. Og når det begynner å rumle i magene kan man nyte smaksrike retter i Oasis Garden Café, eller gå for en Commander Buffet. Vil man bare ta en kaffe eller is, ligger Fjord of Coffee akter i skipet og frister med både godsaker og nydelig utsikt over havet.

IDYLLISK BELIGGENHET: Helårsåpne Lagunen Camping & Stugor ligger idyllisk til ved havet. Pressefoto.

Sov godt og rimelig
Ly over hodet koster ikke nødvendigvis mye i Strömstad. På helårsåpne Lagunen Camping & Stugor, som ligger idyllisk til ved havet, kan en familie på fire til seks personer bo i en søt hytte for bare 650 SEK per natt, eller på det koselige vandrerhjemmet deres for kun 495 SEK per natt. På Lagunen har man tilgang til minigolf, sjøboder med badstue og badetønne, fine turmuligheter, og en grillhytte hvor man kan tillage middag i vedovn og på en stor Asado-grill. Seläter Camping holder også åpent året rundt, og kan friste med både lekeplass, minigolf og fine turmuligheter. Her kan en familie på seks innkvarteres i en stor hytte for 725 SEK pr. natt. Ønsker man å bo nærmere sentrum, kan en sjekke inn på vandrerhjemmet Roddaren, som bare ligger en kort gåtur fra Strömstads småbyliv. Her bor man på hjemmekoselige rom med tilgang til fellesdusjer og grillplass på utsiden, og et rom for fire koster 750 SEK pr. natt.

EN LITEN MATBIT: Om bord Fjord Line er det flere restauranter og spisesteder. Pressefoto

Deilig mat til deilige priser
Selv med et lavt budsjett får man både stilt sulten og tilfredsstilt ganen i Strömstad. På den asiatiske restauranten Heat kan man spise så mye man bare orker fra den deilige lunsjbuffeen som består av salater, varmretter, suppe, drikke og kaffe for bare 99 SEK pr. person. En fristende lunsjbuffé med husmannskost, suppe og salater, finner man også på Terrassen Mat & Café. Her kan man også bestille mat fra menyen, som blant annet kan skilte med pizzaer til bare 89 SEK. En annen ting som nærmest er obligatorisk når man besøker Vest-Sverige, er å smake på regionens deilige, ferske skalldyr. Bohusläns krepsdyr er klassifisert som de beste i verden – takket være det rene, mineralrike og kjølige vannet som sørger for at skalldyrene kan vokse i et langsomt tempo og dermed får en helt unik smak. Rökeriet i Strömstad har både fisk- og skalldyrsrestaurant og fiskebutikker, og fra fiskediskene kan en kjøpe med seg ferske skalldyr, røkte varer og delikatesser, putte dem i en piknikkurv og nyte dem til lunsj der det passer best. For en helkveld bør kan kanskje Restaurangbiografen Park være et godt valg – som både er restaurant og kino. Her kan man kose seg med kjøttretter, pasta, burgere, meksikansk snadder, populære pizzaer fra kun 112 SEK, og egen barnemenyen, før man ser en film i kinoen.

TA BEINA FATT: Sveriges eneste marine nasjonalpark, Naturum Kosterhavet, gjør et godt utgangspunkt for en utflukt. Foto: Roger Borgelid

Billig og barnevennlig på Nordby 
En tur til Nordby Shoppingcenter er et must når man er i traktene. Nordby har siden åpningen i 2004 vokst til å bli et av Skandinavias største kjøpesentre – med sine 80.000 kvadratmeter. Her finnes det 110 butikker, fylt med alt fra klær og innredning til sport- og helseartikler, leker og teknikk, Nordens to største dagligvarebutikker og sist, men ikke minst, en godteributikk i verdensklasse-. Og best av alt; man kan spare opp til 60 prosent på å handle dagligvarer her, og opp til 30 prosent på andre varer. Det finnes med andre ord mye å spare på å ta en storhandel på Nordby, og enkelte varer er ekstra gunstige å kjøpe her.

Trenger man litt næring underveis i handlingen, kan en ta en god og rimelig matbit på et av senterets mange spisesteder, som byr på alt fra burger og kebab til kafeer og À la carte-restauranter. For de minste kan Nordby nå friste med et helt nytt lekeparadis: Djungelland, med nesten 1000 kvadratmeter fylt med spennende leker og eventyr i jungelmiljø. Imens barna leker kan de voksne ta en pust i bakken i kafeen som ligger i tilknytning til lekelandet, eller bli med barna inn og leke helt gratis.

NYDELIG NATUR: En liten helgetur trenger ikke å koste all verdens. Foto: Jonas Ingman

Fine familieaktiviteter
Det er mye gøy å ta seg til i og rundt Strömstad uten at man blir nødt til å tømme lommeboka. For eksempel er det utrolig hyggelig å tusle rundt i de brosteinsbelagte gatene i sentrum, hvor man kan kikke i småbutikker, ta en is på torget og stikke innom små, gammeldagse godteributikker à la dem man så i Pippi Langstrømpe-filmene. Vil man ta en lesepause, kan en stikke innom Strömstad Stadsbibliotek på Karlsgatan 17 i sentrum og kose seg med en bok, og eventuelt delta på et av bibliotekets arrangement.

EN LITEN KAFFEPAUSE: Färingestugan på Koster holder åpent hver søndag hele høsten og vinteren. Foto: Åsa Dahlgren

Er man ute etter en fin naturopplevelse, anbefales en tur til Färingeön ved innsjøen Färingen, som man kommer til ved å kjøre inn på en skogsvei cirka. 1,5 kilometer etter Blomsholm, og gå videre på en hengebro ut til øya. Her kan man gå tur i vakker natur, og ta en kaffepause på Färingestugan som holder åpent hver søndag hele høsten og vinteren. Ønsker man å reise ut på en utflukt, ligger idylliske Kosterøyene bare en kort båttur unna. Her er det mulig å sykle og tusle på fine grusveier, spille minigolf, besøke Sveriges eneste marine nasjonalpark, Naturum Kosterhavet, på Sydkoster hvor det er mulig å se utstillinger, høre på forelesninger og klappe dyrene i akvariet som rommer noen av Kosterhavets dyr.

Vil dere bade selv, er Strömstad Badanstalt som har åpent hver dag og ligger midt i sentrum et supert alternativ. Her består bassengene av saltvann som er hentet direkte fra havet og varmet opp til 28 grader, og for de minste finnes et barnebasseng med 32-graders ferskvann og sklie. Entréprisen er dessuten bare 40 SEK for barn og 60 SEK for voksne – eller en familiepris på 160 SEK for to voksne og to barn. Strömstad Badanstalt har også et «kallbadhus» hvor dere kan ta et avkjølende dupp i havet året rundt, før dere varmer dere i badstuene med panoramautsikt (åpent onsdager og søndager). Her er entréavgiften 30 SEK for alle over 12 år, og gratis for dem under.