fbpx
Annonse:
Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Vinterferie med eller uten ski på beina

Vinterferien er rett rundt hjørnet og for mange betyr det en uke på fjellet og ski på beina. Det er ikke alltid en trenger å reise langt for å ha det gøy, og tradisjonen tro inviteres det til moro midt i byen.

Årets vinterferie blir unnagjort i uke åtte i dagene 20 til 24. februar. Sørlandavisen har i denne artikkelen funnet frem et utvalg av forskjellige aktiviteter i Agder.

Magisk sangskatt
I Kristiansand arrangeres tradisjonen tro, «Gøy i byen», er en uke fylt med mange spennende aktiviteter for store og små i sentrum. Helgen før vinterferien offisielt starter, kommer Superbandet med Askil Holm i spissen tilbake til Kilden og byr på en ny episode av den magiske sangskatten. Her blir det gjensyn med sanger som både barn og voksne kjenner godt, og etter konserten får barna prøve forskjellige instrumenter.
Lørdagen etter, inviterer kristiansandsjenta Trine Bariås «Bamsekonsert» i Vennesla Kulturhus. Her får barna møte koselige dyr som «Papegøyen fra Amerika», «Nøtteliten» og «Bestemor Skogmus», samt kjente figurer fra flere forskjellige Disneyforestillinger.
– Ta gjerne med kosebamsen din, eller et annet kosedyr, opplyser Visit Kristiansand.

Vill teaterlek
På Kilden presenteres William Shakespeare sin kjærlighetshistorie seg. Historien om Romeo og Julie, som i midt i en verden av fiendskap og hat finner hverandre og kjærligheten på tross av hatet familiene i mellom er anbefalt for barn fra seks år.
– Ved hjelp av dukker, sverd, hologrammer og vill teaterlek, vil vi formidle en fortettet og forkortet versjon med fokus på hver enkelts mulighet for å stoppe opp og ta valg på tvers av det gjengen rundt forventer, forteller Kilden.

TRIO-rebusløp
Vinterferie er for mange synonymt med et besøk på kinoen. Hver formiddag vil det bli vist flere barnevennlige filmer.
– I foajeen steker vi vafler som vi deler ut til barna så lenge røra varer, forteller arrangøren.
I tillegg til den ordinære kinodriften, inviterer kinoen til TRIO-rebusløp. Aktiviteten er inspirert av NRK Super-serien TRIO. TV-serien bryter nå over til det store lerretet og i rebusløpet, som strekker seg over hele sentrum, kan barna prøve å knekke TRIO-koden.

Animasjonsverksted
I forbindelse med visningen av videoinstallasjonen i Drifting på Sørlandets Kunstmuseum, inviteres små og store til et verksted der det males hav og himmel i ulike blåtoner. På Sjølingstad Uldvarefabrik i Mandal blir det ullaktiviteter for store og små, på Nordberg Fort på Lista kan man oppleve krigshistorie fra andre verdenskrig og bli med på vinterferieaktiviteter, og hos Kristiansand Museum inviteres det til animasjonsverksted.
– På verkstedet laget man fortellende bilder, klipper ut figurer fra kunstblader og bruker fargerike snakkebobler for å lage morsomme bilder, opplyser Visit Kristiansand og legger til at oppgavene passer best for barn mellom fem og femten år.
– Mindre barn kan selvsagt også komme, men de må kanskje få hjelp til klare oppgavene.

I museumshaven på Odderøya blir det mange aktiviteter, blant annet kan barna lage nøkkelring med knuter eller dørskilt med signalflagg. Det blir også mulighet for å lære om plastbåtens fremmarsj på Sørlandet.
– Vi brenner bål på utsiden og hvis det blir snø er det gode akemuligheter, opplyser Visit Kristiansand.
Det blir også vinterferieverksted på Gimle Gård.

En opplevelsesdusj
Når det blåser som verdt ute og snøen daler ned kan det friste med en liten spadag. Aquarama, som normalt sett har en nedre aldersgrense på 16 år, åpner opp for barn helt ned til fire år.
– Her er det dempet belysning og musikk i alle rom, det bobler i det ene bassenget og er sterke farger i det andre. I en badstu sprutes saltluft, mens i en annen lukter det halspastiller. Opplevelsesdusjen er både kald og varm, men det mest spennende er de tropiske duftene, skriver arrangøren på sin hjemmeside.

Det vil også bli skattejakt hver dag hvor man kan finne gullmynter og vinne flotte premier.

Vinterleir
Mange ønsker å benytte vinterferien til å reise på leir og i Kristiansands-området er det minst to leirer for unge. Jegersberg Stall inviterer til dagsrideleir fra mandag til fredag. Fredagen avsluttes med «konkurranse».
– Rideaktivitetene vil bli lagt opp etter elevenes ønsker og nivå og kan innebære sprangridning/bomarbeid, dressurtimer, turridning, voltige og kjøring. Dersom vi er så heldige at kong vinter stikker innom med litt snø, vil vi også snørekjøre om forholdene ligger til rette, forteller arrangøren.

I tillegg inviterer Den Norske Turistforenings avdeling i Sør til en tredagers vintercamp på Lakkenstova ved Ljosland hvor det blir skilek, turer, graving av snøhuler og aktiviteter.

Vinterferie på fjellet
Dersom du likevel ønsker å ta deg en tur ut av byens kjerne og ta deg en tur på fjellet er det mange aktiviteter som kan fullføres uten ski på beina. På Hovden inviteres det blant annet til kino ute i det blå med kinoseter og lerret laget av snø.
– Ta med hele familien og se en av 2016’s beste skifilmer laget av gutta i Field Productions, oppfordrer turistforeningen i Setesdal.

På Hovden Grendehus inviteres det til damer i blues og konsert med Rita Engedalen og Margit Bakken. De to damene har tilhørt bluesmiljøet i Notodden i mange år, og har tidligere holdt konserter sammen, og hver for seg.
– Rita og Margit presenterer mange av bluesen og gospelmusikken sine kvinnelige utøvere i tillegg til eget stoff og ikke minst hedrer de Kristin Berglund. Janis Joplin, Bessie Smith, Memphis Minnie og Big Mama Thornton er noen av de som blir hyllet, opplyser Bykle kommune.

Stiv og støl
Etter å ha tilbrakt flere timer på ski, er det mange som blir både kalde, stive og støle. På Hovden Resort inviteres det derfor til yoga, både før og etter skituren. Skulle det derimot friste med en annen snøaktivitet, arrangeres det ettermiddagstur på Fatbike, en sykkel designet for snø, sammen med guide. For de aller minste, mellom tre og ti år, er det mulighet for å delta i Hovden MiniTour. Rennet er et samarbeid mellom HovdenTour og Destinasjon Hovden, og er et skirenn i sentrum av Hovden.

Uansett hvor du velger å tilbringe vinterferien, om det er i byen eller på fjellet, ønsker Sørlandsavisen deg en riktig god vinterferie.