fbpx
skip to Main Content
KJØRER INN RULLESTOLEN: Ford eChair er en annen nyvinning som skal gjøre livet enklere for rullestolbrukere. Pressefoto

Snart kan bilen lese og tilpasse seg ditt humør

Om få år vil ikke bilen lenger bare forstå hva du sier, men også forstå humøret ditt.

Utviklingsdirektør Fatima Vital i Nuance Communications forteller at arbeidet med å utvikle den empatiske bilen som både muntrer opp eieren og gir velmenende råd.
– Den vil også kunne beskytte deg fra unødvendig stress når dette er nødvendig eller sørge for at du er oppmerksom når du er på langtur, sier Vital.

Forstår allerede norsk
Utviklingsdirektøren forteller at nyere Ford-modeller er utstyrt med stemmegjenkjenning som forstår norsk. Det nye infotainment-systemet gjør at en kan prate Apples Siri via Apple Carplay, eller Google via Android Auto.
– Systemet forstår nå hele 23 forskjellige språk og en rekke dialekter, fortelles det i pressemeldingen.
I følge pressemeldingen vil 90 prosent biler i løpet av fem år ha stemmegjenkjenning som en funksjon. Tre av fire vil også ha en skybasert løsning som kan utvikles til å bli en personlig assistent som kan hjelpe til med alt fra avtaler, middagstips til å komme med smarte ideer for å unngå køen.

Vil kunne bruke vanlig språk
– Stemmekommandoer som «jeg er sulten» eller «jeg trenger en kaffe» er allerede innarbeidet i våre modeller. Etter hvert som systemene blir bedre blir også kravene til disse kommandoene mindre. Du vil i større grad kunne bruke ditt eget språk, din egen dialekt og dine egne ordvalg, sier stemmestyringsekspert hos Ford Europa, Mareike Sauer i pressemeldingen.
I følge Sauer vil forskerne i løpet av et par år systemer som kommer med forslag til sjåføren om hva de bør gjøre i forskjellige situasjoner, eksempelvis skal systemet kunne spørre om føreren ønsker å velge en rute med mindre kø eller foreslå å stoppe for å kjøpe mer sjokolade dersom favorittsjokoladen holder på å gå tom.

DRIKKEVANN: I 2016 patenterte Ford et system som leverer drikkevann i bilen. Pressefoto

Prater med bilen som med mennesker
Språkforsker ved universitetet i York i England, Dominic Watt, er enig i at integrerte systemer vil bli smartere med tiden.
– Integrerte systemer i bilen vil gradvis bli smartere og greie seg mer og mer uten at vi gjør noe. Etter hvert vil vi prate med bilen som vi prater med et annet menneske, sier Watt i følge pressemeldingen.

Flere nyvinninger
I løpet av fjoråret patenterte Ford flere nyvinninger, eksempelvis et system som samler opp kjøretøyets kondens opp som da filtreres og pumpes inn i en kran i bilen. Fra kranen kan man så nyte friskt drikkevann i bilen. En annen funksjon er Ford eChair. Systemet skal gjøre livet lettere for rullestolbrukere ved å kjøre rullestolen inn i bilens bagasjerom etter rullestolbrukeren har kommet seg ut av rullestolen. Her kan den også kalles opp og ut igjen når rullestolbrukeren skal ut av bilen og ned i rullestolen.

Back To Top