fbpx
skip to Main Content
STORT BAGASJEROM: Hyundais nye i30 stasjonsvogn har et stort bagasjerom og alle sikkerhetssystemer på plass. Foto: HME

Hyundais nye i30 stasjonsvogn

Selv om salget av SUV og flerbruksbiler har økt de siste årene er fremdeles hver femte bil solgt i Norge en stasjonsvogn.

Hyundais i30 er en familie av modeller, og familiemedlem nummer to er stasjonsvognen. Fem-dørsvarianten kom tidligere i vinter og er i disse dager å finne hos Hyundais forhandlere.

Øker sikkerheten
Norske bilister setter høye krav til bilens lys. Det kan bli mørkt på norske veier, spesielt på en regnfull høstdag, og nye i30 er utstyrt med moderne full LED-lys. Disse lysene bruker lite strøm og har lang levetid, dessuten slipper man også å tenke på å blende ned lysene for møtende trafikk. Lysassistenten High Beam Assist skifter til nærlys når bilen oppdager møtende trafikk eller tar igjen kjøretøy foran. Den skifter selvfølgelig tilbake til fjernlys når veien er klar igjen. Denne teknologien har vært tilgjengelig på kostbare biler en stund, men finnes nå også i de mer folkelige prisklassene. Disse lysene er et viktig bidrag til sikkerheten på norske landeveier.

Stort bagasjerom
En viktig egenskap ved stasjonsvognen er at man kan ha med seg mye bagasje, om det er på ferie eller helgetur på hytta. Bagasjerommet på 602 liter utvides til 1 650 liter med baksetene nedslått. Dette er på størrelse med de aller største i klassen, og større enn mange biler i både større og dyrere prisklasser.

Cruise Control har de siste årene blitt stadig vanligere, ikke bare i store luksusbiler. Og mange liker å få avlasting fra gasspedalen på motor- og landeveiskjøring. Nå er funksjonen tatt et steg videre. Den avanserte utgaven Advanced Smart Cruise Control sørger også for at bilen holder fast avstand til bilen foran ved å automatisk bremse og gi gass. På denne måten følger bilen trafikkbildet enten det stopper helt opp, eller opp til den maksimale hastigheten som er satt av sjåføren.

Nyttige funksjoner
En annen nyttig funksjon er Blind Spot Detector som sjekker trafikken bakfra og varsler om bil i dødsonen med et symbol i speilet. Denne er spesielt nyttig på fire-felts motorvei eller ved forbikjøring. Lane Keeping Assist System varsler om, og griper aktivt inn, når bilen er på vei ut av filen sin. Denne funksjonen bortfaller når sjåføren aktivt bruker blinklys for å skifte fil.

Om man er usikker på hva fartsgrensen er der man kjører er Speed Limit Information Function et verktøy som gjenkjenner og leser skilt med hastighetsbegrensning og viser hva som er gjeldende fartsgrense.

Spreke turbomotorer
Bilene som selges i Norge blir utstyrt med enten en turbobensinmotor på 1,4 liter med 140 hk eller en tre-sylinderet 1,0 liters turbobensinmotor med 120 hk.

Kjøreegenskapene til i30 har blitt utviklet og finjustert med et tøft testprogram på veier i hele Europa og på Hyundais testsenter på Nürburgring. Mange vil nok også erfare at en moderne stasjonsvogn med forhjulstrekk kan klare seg godt der man før var avhengig av en firehjulstrekker. (NTB)

Back To Top