fbpx
Annonse:
PÅ BESØK I INDIA: Lilly Ann Waage Jenssen Og Mannen Tom-Ivar På Besøk I India. Barna Er Ikke Vanskelig å Be Når De Får Sitte På Fanget. Foto: Privat
PÅ BESØK I INDIA: Lilly Ann Waage Jenssen og mannen Tom-Ivar på besøk i India. Barna er ikke vanskelig å be når de får sitte på fanget. Foto: Privat

Gir fattigdommens ofre nytt håp

Traumatiserte og fattige barn på Andamanøyene i Indiahavet har i 14 år fått hjelp i fra sørlendinger. I dag er barnehjemmet «Beates Hjem» en oase som bringer liv og håp til mange.

I 2003 kom ekteparet Varughese Mathew og hans kone Saramma til Sørlandet. Formålet var å samle inn penger til bygging av brønn til barnehjemmet «Beates Hjem» på øygruppen Andamanene i India.  Her kom de i kontakt med Tom-Ivar Waage Jenssen, som fikk et hjerte for arbeidet, noe som resulterte i stiftelsen Beates Hjem i 2004.

Mor til mange barn
Barnehjemmet har fått sitt navn etter datteren til et svensk foreldrepar. Foreldreparet tilhørte en forsamling i Sverige og hadde fått en visjon om at deres datter en gang skulle bli mor til mange barn. Men Beate døde på grunn av feil behandling på sykehuset og foreldrene bar på en stor sorg. Da de fikk en erstatning fra Staten ønsket de å donere bort pengene slik at det skulle komme noe godt ut av dødsfallet. De kom i kontakt med en svensk pastor som var misjonær i India. De gav ham pengene og ba ham bruke dem slik at de kom til nytte for flere. Pengene ble brukt til starten på det som i dag er «Beates Hjem».

Tsunamien krever sitt
I romjula 2004 rammet en tsunami Andamane-øyene. Barnehjemmet, som på denne tiden huset nærmere 40 barn i bambushytter, merket omfanget av naturkatastrofen.

– Tsunamien gjorde store skader i området, men heldigvis var ikke byggearbeidet kommet ordentlig i gang – og det var kun påbegynt med såle på dette stadiet, sier leder for stiftelsens støttegruppe, Lilly Ann Waage Jenssen, som også er kona til styreleder Tom-Ivar Waage Jenssen.

Stiftelsen engasjerte seg i arbeidet med å gjenbygge området. Stiftelsen har finansiert mesteparten av det bygget som står oppført i dag. Det er fortsatt mulig å se virkningene av tsunamien og flere steder har vannet fremdeles ikke trukket seg tilbake.

TRIST SKJEBNE: Tre søstre havnet på hjemmet etter at storesøsteren klarte å rømme fra en far som misbrukte dem seksuelt over mange år. Foto: Privat

Triste skjebner
Øysamfunnet er preget av fattigdom og opplever lite fremgang i utbygging og utvikling i næringslivet. Mange sliter med alkohol- og rusproblemer og for å få mat og tak over hodet ser mange seg nødt til å ty til prostitusjon.

– Dette resulterer i mange tragiske skjebner som fører til at barna havner på «Beates Hjem», sier Lilly Ann.
Skjebnene er mange. Lilly Ann forteller om tre søstre som havnet på hjemmet etter at den eldste søsteren klarte å rømme fra faren deres som misbrukte søstrene seksuelt over mange år.

– Myndighetene ble kontaktet og de to andre søstrene ble hentet, og alle tre ble plassert på «Beates Hjem», sier hun.

En liten gutt ble funnet i en igjen knyttet søppelsekk. Tre barn ble vitne til at deres mor ble dynket i bensin og tent på. Det tok fyr i hele huset og alle de tre barna fikk store brannskader før de ble reddet ut av det brennende huset.

– Sånn er historiene til mange av de 130 barna som bor på «Beates Hjem» i dag, og ikke minst mange, mange flere som fortsatt bor i det marerittet utenfor hjemmet. Vi skulle så gjerne hjulpet så mange flere, sier Lilly Ann.

Fremtid og håp
Barna som bor på senteret er alt fra nyfødte til unge voksne på 18 år. Noen er eldre da barnehjemmet har som policy at ingen skal kastes ut før de er klare for å reise. De eldste beboerne må bidra med hverdagslige arbeidsoppgaver på senteret.

– «Beates Hjem» bringer et håp for fremtiden for de som bor der, ikke bare fordi de får mat og tak over hodet, men også fordi de får en skoleuniform som gir en verdighet, skolebøker og utdannelse som øker kunnskapen om hvordan man kan få seg en inntekt og med det også hjelpe regionen ut av den fattigdommen den finnes i, sier Lilly Ann.

– Behovene er store
Representanter fra stiftelsen og støttegruppen reiser til barnehjemmet årlig. Nå i januar i år dro det elleve stykker fra Agder for å se med egne øyne hvilke behov barnehjemmet har og hva som er gjort for pengene som er sendt ned. Lilly Ann forteller at det er et stort engasjement i støttegruppen hvor små grupper omkring på Agder arrangerer tilstelninger til inntekt for barna.

HJERTEROM: Bestyrer paret Varughese Mathew og hans kone Saramma har et hjerterom som få andre. Foto: Privat

– På Hægeland er det en gruppe som arrangerer årlige basarer og får inn fantastiske bidrag til stiftelsen og barna. Noen andre lagde en julekalender til inntekt for det samme, sier Lilly Ann, og fortsetter:

– Behovene er så store og det er så mange flere barn som vi også skulle så gjerne ha hjulpet, så vi håper mange flere har lyst til å engasjere seg.

– Kjærlige mennesker
Stiftelsen har som målsetting å styre arbeidet fra Norge uten administrative utgifter. Det er kun lovpålagt regnskap og revisor det brukes penger på. Økonomien bygges på pengeinnsamlinger, men mesteparten av pengene kommer fra «faddere» eller «støttepartnere» som betaler for det det koster for et barn per måned.

– Fadderordningen består egentlig i at du som støttepartner tar ansvar for et barn eller to og betaler for utgiftene barnet eller barna har for å få et fullverdig liv med rene klær, god mat, et hjem med god tilværelse hos kjærlige mennesker og ikke minst skolegang som vil gi barna et håp for framtiden, sier Lilly Ann avslutningsvis.