fbpx
skip to Main Content
AKSJONSKLARE. Frank Roger Brakstad i Circle K og Liv Røssland, daglig leder for NAF avd. Bergen og omegn, er klare til å gå i gang med årets påskeaksjon ved Circle K Haukås. Foto: Circle K

Vil ha færre påskeulykker

Er bagasjen sikret? Har dekkene riktig lufttrykk? Fredag og lørdag står NAF og Circle K klare til å hjelpe og veilede bilister ved stasjonene på Harebakken og Vesterveien.

Fakta: Tips til påskebillister:
  • Pakk bilen smartest mulig. Den tyngste og største bagasjen skal legges nederst og innerst i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander.
  • Sikre poser med mat.
  • Kun myke ting i kupeen. Unngå at harde gjenstander ligger løst i bilen. Et lite kamera kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp.
  • Sikre dyr du har med deg i bilen.
  • Takboks er kun for skiutstyr og evt. klær. Takstativ, skiboks og innhold skal som regel ikke veie mer enn maks. 75 kilo, sjekk vognkort eller merkeverksted.
  • Fyll riktig mengde luft i hjulene.
  • Rens dekkene før du drar. Salt binder veistøv og annen forurensing på dekkene og gjør dem glatte. En boks med dekkrens kan være det som skal til for at dekkene får vise hvilke gode egenskaper de har.

– Med bilen full av påskebagasje er det viktig å sjekke lufttrykket og at bagasjen er pakket skikkelig. Da kommer du deg trygt fram til påskefjellet eller hytta ved sjøen, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Vil ha færre påskeulykker
Årets påskeaksjon gjennomføres ved 64 Circle K-stasjoner over hele landet, fra Kirkenes i nord til Mandal i sør. Dette er 8. år på rad at NAF og Circle K arrangerer storaksjonen, der hensikten er å redusere antall ulykker i påsketrafikken.

I Vest-Agder er det aksjon på Circle K Vesterveien, Nord fredag i tidsrommet 17-20.

I Aust-Agder gjennomføres påskeaksjonen på Circle K Harebakken førstkommende lørdag i tidsrommet 11-15.

– Denne aksjonen har vært en stor suksess i de årene vi har hatt den. De fleste bilistene setter stor pris på rådene de får av våre utplasserte eksperter og frivillige. Jeg tror ikke jeg tar munnen for full når jeg sier at vi har avverget noen trafikkfarlige situasjoner opp igjennom årene, sier Frank Roger Brakstad, aksjonsansvarlig i Circle K.

Foruten tips og veiledning får alle som kommer innom en av stasjonene under aksjonen også tilbud om gratis påfyll med spylervæske. I tillegg deles det ut aktivitetshefter og refleksvester til barna så lenge lageret rekker.

Usikret iPad blir 36 kilo i bakhodet
Det er fort gjort å glemme viktige ting når en hel familie samt store mengder bagasje og mat skal stues inn på noen kvadratmeter med hjul under. For eksempel at harde gjenstander må sikres når de ikke er i bruk. Ifølge Statens vegvesen vil en bråstopp i 70 km/t føre til at en usikret iPad braser inn i seteryggen eller bakhodet foran med en kraft på 36 kilo.

Tungt lastede skibokser på taket er en annen gjenganger i påsketrafikken, og går utover bilens kjøreegenskaper. En del har også feil lufttrykk i dekkene. Det gir dårligere veigrep og øker sjansen for å ende i grøfta eller fjellveggen.

I snitt skjer det 143 ulykker i påsketrafikken hvert år, ifølge beregninger Statens vegvesen har gjort mellom 2006 og 2015. 4,3 personer dør i snitt i trafikkulykker i påsken, mens 18 ble hardt, i mange tilfeller varig, skadd. De siste 2-3 årene har det vært en nedgang i ulykker, skader og dødsfall i påsketrafikken.

Back To Top