fbpx
Annonse:
VELG RIKTIG ANKER: Et Såkalt Bruce-anker Med Kjetting (til Venstre) Gir Bedre Feste På De Fleste Bunnforhold Enn En Sammenleggbar Dregg, Mener Fagfolk. Foto: Markus L. Riseng
VELG RIKTIG ANKER: Et såkalt bruce-anker med kjetting (til venstre) gir bedre feste på de fleste bunnforhold enn en sammenleggbar dregg, mener fagfolk. Foto: Markus L. Riseng

Har du riktig anker?

Mange båteiere bruker dregg, selv om de ville hatt bedre nytte av et anker, mener fagfolk.

– De aller fleste båteiere kjøper en sammenleggbar dregg, uten å tenke noe særlig på hva slags båt de har eller hvordan bunnforholdene er der de vanligvis bruker dregg eller anker, sier Knut Svenningsen i Biltema, som selger tusenvis av dregger og ankere i året.

En dregg egner seg bra på steinbunn, mener han, men den får ofte dårlig feste ellers. Likevel er dregg den store bestselgeren hos Biltema.

– En dregg er enkel å slå sammen og tar lite plass om bord. Det er nok derfor den er så populær, sier Svenningsen.

Større båt?
Ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie i Båtliv anbefaler ikke dregg som hovedanker i større båter som det overnattes i.

– Har du en åpen båt som bare brukes på dagsturer, holder det i massevis med en dregg. Men hvis du skal ligge og sove i båten, trenger du noe tryggere, sier han.

Stokkanker, skålanker, ploganker, rocna, bruce og danforth er bare noen av ankerene som er å få kjøpt.

– Tester som vi har skrevet om anbefaler ofte bruce-anker. Det er bra på leire, og fungerer også på sand og stein, sier Nissen-Lie.

Knut Svenningsen i Biltema er enig i den anbefalingen, selv om han selv har en 30 fots sjekte med et 20 kilos skålanker.

– Mange vil nok si at 15 kilo ville vært nok på båten min, men det er et mye større problem hvis ankeret er for lett. Jeg synes ofte ankerprodusentene er litt snaue i sine anbefalinger.

En 20 fots båt bør ha et anker på mellom seks og ti kilo, over 20 fot fra ti kilo og oppover, mener han.

– Men hvis du ikke har ankervinsj, bør du også tenke på hva ryggen din tåler, seier Svenningsen.

Langt ankertau
Mange båtfolk har våknet om natten i en uthavn av at dreggen eller ankeret har løsnet. Ofte har ankeret skylden, men ikke alltid. Noen ganger løsner ankeret fordi ankertauet er for kort.

– Legg ut minimum tre ganger dybden, det vil si 15 meter ankerline hvis det er fem meter dypt, sier Ole Henrik Nissen-Lie.

Han anbefaler også kjetting nærmest ankeret.

– Bruk kjetting for å få vekt, og bruk nok kjetting, for ankeret må ligge på skrå for at det skal grave seg ned. Og sjekk om ankeret sitter. Legger du ut ankeret fra baugen, bør du gå med motoren akterover til du kjenner at det har fått feste, sier Båtliv-redaktøren.

Velg også riktig ankertau.

– For en båt under 20 fot som brukes til dagsturer, greier det seg fint med et standard vridd synketau. Større båter bør ha et tykt, flettet blytau, mer kjent som ankerline, sier Knut Svenningsen i Biltema.