fbpx
skip to Main Content
1000 METER OVER HAVET: Anne Isaksen og Øyvind Jensen foran teltet. Foto: Privat

Villmarkstur i Åseralsheiene

Øyvind Jensen fra Kristiansand blir nesten salig i blikket når han forteller om ekspedisjonen han og kjæresten Anne Isaksen hadde rett før påske.

– Slike opplevelser er unike og nesten gratis. Kan også gjøres i skogen der man bor, sier han og oppfordrer andre til å gjøre lignende ekspedisjoner.

Sekk og pulk er pakket, og fjellskiene er klargjort. Det er søndag formiddag, rett før påske, og friluftsentusiastene har spent skia på. Det er strålende sol, nesten klar himmel. Slåttedalen blir tatt i et rolig tempo i kortermet genser.

– En fantastisk dag inn Finndalen opp til Raudevann, som ligger på cirka 1000 meter, derfra over Austre Langsvann, forteller Øyvind.

Jerv og villrein
Ved tjernen under Glymsen er det en liten snøfri høyde hvor reisefølget slår kamp under stekende sol. En liten times skitur blir gjennomført før kvelden. Turen går nedover Trången, over både Vestre og Austre Langsvann før skiene igjen peker tilbake til kampplassen.

TATT AV JERV: To dager før «ekspedisjonen» har en villrein blitt tatt av jerv. Foto: Privat

Ett par dager før turen tok jerven en villrein ved Glymsen, et av mange fjell som rager mer enn 1000 meter over havet. Dette var en av grunnene til at ekspedisjon gikk denne veien.

– Etter å ha sett reinskinnet og knoklene vet vi nå at det virkelig stemmer at jerven er en mester i rensing av dyr. Helt utrolig. Samtidig er det interessant og tøft å se hvordan naturen virker, mener Øyvind.

– Reinkadaveret var i samme område som campen, men vi regnet med at jerven var mett, flirer Øyvind.

Norsk natur
Sent søndag kveld går sola ned. Tolv timer senere sto den opp igjen samtidig som d kaklende ryper våknet til liv.

– Enda en grunn for å oppleve vår fantastiske norske natur, mener Øyvind.

Etter frokost og morgenkaffe – og en ny skitur – returnerer skifølget til campen for å pakke sammen. Returen blir lagt fra Glymsen via Steinsbudalen, Finndalsfjellet og ned Slåttedalen.

– Anne og meg er full av takknemlighet for de opplevelser vi kan dele i fjellheimen, og håper våre opplevelser og bilder kan inspirere andre, forteller Øyvind.

FINT VÆR: Ok temperatur i slutten av mars. Foto: Privat

Utenom oppkjørte løyper
Noen dager senere er det strålende sol, nok en gang, og kjæresteparet begir seg på nytt ut i løypene. Denne gangen til Vardehei, Storrhei, Geithei og så Berge.

– Nok en fantastisk dag, konkluderer Øyvind og forteller at Sørlendinger flest ikke vet om dette terrenget så nærme Kristiansand.

– Det mangfoldet vi hytteeiere på Bortelid kan oppleve hele året er det heller ikke mange som kjenner til, mener Øyvind og forteller at paret har over 70 til 80 overnattinger hvert år.

– Nøyaktig halvannen time bruker vi opp hit. Avstanden og snøsikkerheten var avgjørende for at Bortelid ble valgt, det er nok samme grunn som de fleste. Jeg tror likevel de fleste av hyttefolket her oppe går glipp av det meste og beste, mener Øyvind.

– Mange har snaut vært utenfor de oppkjørte løypene. Altfor mange går glipp av sommeren og høsten her oppe.

Åseralsheiene
Åseralsheiene har flere turisthytter med Gaukhei, Josephsbu, Lakkenstova og Pytten som de best kjente. I tillegg kan Åseralsheiene skilte med idylliske fiskevann og flott natur.

– For all del, vi både ser og hører at hyttefolket ikke lenger bare tenker vinter. Vi kjenner også hytteeiere som har kjøpt hytte eller leilighet på Bortelid for å gå på tur, og som har ski som ett «biprodukt», de blir det stadig flere av. I høstferien i fjor var det rett og slett folksomt, tror det var biler utenfor de fleste hyttene og de nye sommerløypene var fulle av barnevogner og terrengsykler. Gøy det også, det betyr bare at området passer både for de som ønsker fred og ro, og for de som vil ha action og folk rundt seg, fortsetter entusiasten.

Hytte og boligutvikling
Jensen jobber til daglig i Optimera hvor firmaet Hytte og Boligutvikling er en av kundene.

– Optimera er allerede informert om planer som disse har presentert for kommunen. Planer om ny moderne butikk, om restaurant, om varme senger og flotte leiligheter vil gi Bortelid ett enormt løft som destinasjon, det største siden Håkonsæter ble bygget. Dette anlegget vil nok være avgjørende for at Bortelid kanskje allerede om 5 år blir regnet som en helårsplass, dette gleder jeg meg til, og håper selvsagt at vi i Optimera blir med på, informerer Øyvind Jensen.

– Bortelid utmarkslag med Ruben Bortelid i spissen er også noe vi må skryte litt av. Så må vi ikke glem løypekjøreren Lennart Reiersdal, fortsetter Øyvind.

– Det arbeidet utmarkslaget legger ned for oss hytteeiere er bare imponerende. Hvert år forbedrer, fornyer og endrer utmarkslaget på ting her oppe, ting som kommer alle til gode. Det være seg grillhytte, gapahuk, vinterløyper, og ikke minst sommerløyper. Steller i stand med gratis pølser og lapper både titt og ofte. Løypenettet og alpinbakkene her er i hvert fall mer enn nok for oss, og i tillegg har vi jo naturen – for oss er naturen det viktigste. Utmarkslaget sammen med mange andre gjør en så god jobb at jeg tror de når sitt mål om å bli nummer én på Sørlandet. Ikke minst på grunn av avstanden til Kristiansand, avslutter Øyvind.

MORGENKAFFE: Anne med morgenkaffen. Foto: Privat
Back To Top