fbpx
Annonse:
GLEDER SEG: Programansvarlig Stina Ask Mikkelsen Og Festivalsjef Danckert Monrad-Krohn Gleder Seg Til å ønske Publikum Velkommen Til årets Barnefilmfestival. Foto: Nina Dorthea Terjesen
GLEDER SEG: Programansvarlig Stina Ask Mikkelsen og festivalsjef Danckert Monrad-Krohn gleder seg til å ønske publikum velkommen til årets barnefilmfestival. Foto: Nina Dorthea Terjesen

Inviterer til gedigent bursdagsselskap

Den siste uken i april kommer filmskapere og filmfans fra inn- og utland til Kristiansand for å delta på Barnefilmfestivalen, vårens store filmfest for barn.

Barnefilmfestivalen, som er den 20. i rekken, har vokst seg stor på mange måter. Den har blitt et av landets største kulturarrangement for barn og unge, og publikumsmessig trekker den opp mot 17.000 mennesker hvert år.

Vokst seg stor
Samtidig har festivalen begynt å strekke seg ut av Kristiansand, med en parallell festival i både Arendal og Farsund. Festivalen i Kristiansand er den største og mest omfattende, mens festivalen i de to andre sørlandsbyene har et mindre omfang og går over færre dager.

KONGELIG BESØK: Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit besøker Kristiansand i forbindelse med Barnefilmfestivalen. Pressefoto.

– En ting som har forandret seg på tjue år er at den gang vi startet festivalen følte vi det var storslagent å ha 35 filmer på programmet. Nå har vi i underkant av 100 filmer, smiler festivalsjef Danckert Monrad-Krohn som har vært med i alle år.

Han forteller at det hele begynte for tjue år siden da Kristiansand kino og Petter Benestad ønsket å satse på barn og barnepublikum. Det ble laget en barnefilmfestival som skulle gi overskudd til kinoen.

– Da ansatte de en barnefilmkonsulent som skulle sparke i gang en festival, og den barnefilmkonsulenten var meg, humrer Danckert som forteller at det har vært mange høydepunkter i løpet av de tjue årene.

– Det var gøy da kronprinsessen besøkte oss sist. Ivo Caprino har også fått åpne festivalen før han døde. Trond Viggo Torgersen holdt på å rive ned et lerret. Det var ikke fullt så gøy, ler festivalsjefen før han legger til at det ikke var Torgersens feil at lerret falt ned.

Stor bredde i filmene
Det er den norske filmen «Richard Storken» som får æren av å åpne filmballet den 25. april. Filmen var også åpningsfilm under filmfestivalen i Berlin tidligere i år. Skuespiller Oskar Fjeldstad-Bergheim, samt produsent Kristine Knudsen vil være tilstede på visningen sammen med Barnefilmfestivalens høye beskytter, Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit. Åpningsseremonien ledes av skuespiller Iselin Shumba, kjent fra NRKs julekalender «Snøfall».
– Vi er stolte av å kunne åpne festivalen med en norsk produksjon i jubileumsåret, nemlig Norgespremieren på Richard Storken, sier Monrad-Krohn.
Festivalen kan skilte med hele 39 norgespremierer og syv verdenspremierer, og skal totalt vise frem i underkant av 100 filmtitler fra 21 land.
– Det er en blanding av nye filmer, filmer som vises eksklusivt hos oss og filmer som skal i distribusjon. I tillegg har vi noen snikpremierer og noen filmer som vi tar opp igjen fordi det er flotte filmer som vi vet publikum vil sette pris på, forteller Monrad-Krohn.

– Vi hadde rekordbesøk i fjor med over 17.000 besøkende totalt, smiler festivalsjefen som håper jubileumsfestivalen kan oppnå lignende besøkstall i år.

ÅPNINGSFILM: Den norskproduserte filmen «Richard Storken» får æren av å åpne festivalen. Stillfoto fra filmen.

Stor familielørdag
På lørdagen skal det arrangeres stor bursdagsfest for den jubilerende festivalen.

– Vi sperrer av hele gata og dekker på med bord. Det blir bløtkake, festivallunsj, is, leker og et gedigent bursdagsselskap i forbindelse med tjueårsjubileet, og selvfølgelig film i alle salene, sier Danckert som håper mange vil komme for å feire festivalens bursdag.

Søndagen blir det en ekstraordinær utgave av supersøndag, film- og konsertkonseptet som arrangeres flere søndager i året. Det synes festivalen er ekstra morsomt.

– Da skal vi vise en ny film som heter «Milo – månens vokter», forteller Monrad-Krohn som personlig gleder seg til den nederlandske filmen «Lærer frosk» som vises lørdag med skuespiller og regissør tilstede.

– Vi er også glade for å ha premiere på Torgeir Kalvehagens nye dokumentarfilm «Min familie», som belyser tabuer og fattigdom i vårt velferdssamfunn, sier han.

Arrangerer badekino
For første gang arrangerer Barnefilmfestivalen badekino. I samarbeid med Aquarama vises «Oppdrag Nemo» på storskjerm i badesalen 22. april.
– Så kjører vi på med «Haisommer» for foreldrene senere. Det blir gøy, ler festivalsjefen.

– Det er et stunt vi håper folk setter pris på. Vi har aldri gjort det før og tenkte på det mest for fleip, innrømmer han.
– Kanskje vi må prøve undervannskino neste gang, spøker han.
Det er ikke første gang festivalen strekker seg utenfor kinosalens mørke. Tidligere har festivalen vist film og hatt norgespremiere på blant annet Hannah Montana-filmen i Dyreparken.
– Det var helt vilt, men utrolig gøy, minnes festivalsjefen.

Åpner med et bang
Monrad-Krohn opplyser at tradisjonen tro så vil festivalen åpnes ved at en gigantisk ballong fylt med konfetti blir stukket hull på med et stort bang.

– Vi smeller av festivalen bokstavelig talt, smiler han.

Filmfestivalen deler ut totalt fem priser. Blant annet arrangeres en kortfilmkonkurranse, noe som er nytt av året. Det kjemper syv forskjellige filmer om den prisen. Vinneren i Kristiansand blir nominert til den anerkjente Amanda-prisen neste år. Filmprisen for beste spillefilm for barn, «Barn i Byen»-prisen, skal også deles ut for første gang, da på bakgrunn av hva festivalens barnejury dømmer.
Samtidig som festivalen foregår vil det også arrangeres Action Camp i regi av Sørnorsk Filmsenter. På helgeworkshopen kan ungdom i alderen 15 til 19 år lære om pyroteknikk, stunt og filmteknikk fra profesjonelle veiledere.