fbpx

Ukas navn: Mathias Schwaiger Pearson

Til sommeren skal sekstenårige Mathias Schwaiger Pearson fra Kristiansand spille cello med unge musikere fra hele verden og lære fra profesjonelle internasjonale cellister.

Foto: Arne Lunde

Du har drevet med musikk i mange år, hvordan startet interessen?
Jeg ville egentlig begynne å spille gitar, så jeg søkte om plass på Kulturskolen. Men det var mange som søkte på gitar og jeg ikke fikk plass. Min mor, som jobbet på kulturskolen, visste at det var ledig på cello og spurte meg litt for tull om jeg ville spille cello i stedet, og åtte år gamle meg tenkte «hvorfor ikke?»

Hva har du gjort hittil i din «musikkarriere»?
Jeg har vært med i Norsk ungdomssymfoniorkester hvor jeg har spilt konserter i Kilden, Stavanger konserthus, Stjørdal konserthus og på Sarpsborgs 1000 års jubileum. Jeg har vært solist med Agder Symfoniorkester. Jeg har spilt med Ensemble Allegria. Og har deltatt som solist og med diverse ensembler på andre mindre konserter.

Blir du nervøs når du står på en scene?
Å stå på scenen begynner å bli ganske naturlig. Jeg blir til tider litt nervøs idet jeg kommer inn på scenen, men det pleier å gå over fort.

Du er 16 år og går på Vågsbygd videregående skole på musikklinja. Hva skal du bli når du blir stor?
Jeg har ingen tvil om at jeg etter videregående skal ta en musikkutdanning som cellist og bli profesjonell cellist.

Hvor ser du deg selv om ti år?
Om ti år tror jeg jeg ønsker å ha fast jobb som cellist i et profesjonelt orkester.

» Les også: Holder sin første solokonsert

Har driver du med når du ikke går på skole og spiller cello?
Hehe.. Det blir ikke så veldig mye tid hvor det ikke er skole eller cello, men jeg bruker tiden på å være med venner og trene litt iblant. Jeg har også begynt å ta kjøretimer på lett mc, så det vil nok ta en del fra den tiden.

Hva slags musikk hører du på?
Musikksmaken min er ganske vid. Jeg hører på alt fra rock og metal til jazz til dubstep. Og så klart klassisk musikk. Det eneste jeg hører lite på er nok listepop. Det er ikke helt i min smak.

Tre ord som beskriver deg?
Utadvendt, bevisst, gjennomtenkt

Hvilken kjent person, død eller levende, ville du hatt middag med, og hvorfor?
Mitt store cello-idol for tiden er cellisten Steven Isserlis. Det å ha middag med han og snakke om musikk og cello ville vært helt fantastisk. Jeg elsker måten han tolker musikken han spiller på og måten han spiller på. Han er uten tvil et stort forbilde.

Dersom du vinner en stor sum med penger og må gi bort 25 prosent av pengene, hvem gir du pengene til?
Pengene ville jeg gitt til en organisasjon som jobber med å gi fattige barn muligheten til å lære seg å spille musikk og få glede via musikken. Med Kilden Lørdagsskole skal jeg være med på å spille konsert på Kilden med noen barn fra Thailand som får musikkundervisning hver dag. Disse barna er fattige eller foreldreløse eller har det ikke så lett ellers. Det å støtte en organisasjon som kan hjelpe disse barna og andre barn med å få dette tilbudet med musikk er det jeg ville gjort.

Dersom du var redaktør for lokalavisen, hva ville du ha skrevet om?
Kultur og musikk er jo uten tvil det som interesserer meg mest, så jeg ville nok skrevet om musikk i lokalmiljøet.

Dersom du var fylkesordfører for et felles Agder, hva ville du ha gjort?
Jeg ville nok prøvd å gi enda mer penger til kultur og musikk slik at vi kunne bygget opp et enda større kulturelt miljø. Dette ville da gjelde alle aldersgrupper og både proffe og amatører.

Hvor er favorittstedet ditt på Sørlandet, og hvorfor?
Kilden konserthus er et sted jeg liker godt. Ikke bare fordi man hører fin musikk der, men det er et veldig fint sted og det å være i foajéen før en konsert og se og møte kjente og ukjente med felles interesse i musikk eller å drikke kaffe der på dagen er veldig fint.

Hva betyr det å bli tatt opp i talentutviklingsprosjektet ved UiA?
Det betyr veldig mye for meg. Det at universitetet satser på bl.a. meg og vil hjelpe meg med å oppnå drømmen min er helt fantastisk. Å bli kalt et «talent» er jo noe man setter stor pris på.

Du deltok nylig i Ung Klassisk for tredje gang. Hva har Ung Klassisk betydd for deg?
Det har vært en fin arena for å øve på det å spille foran et publikum, og en god måte å vise seg fram på. Å sitte bak scenen og bli bedre kjent med andre unge musikere er også noe som betyr mye for meg.

Til sommeren skal du delta på The Oxford Cello School. Gleder du deg?
Ja, jeg gleder meg utrolig mye. Det å reise til England og spille med andre unge musikere fra hele verden og å lære mye fra profesjonelle internasjonale cellister blir en stor opplevelse som jeg ser veldig fram til.

Hvor lenge varer sommerkurset?
Det varer i åtte dager, med program hele dagen med ensemblespill, masterclass, konserter og individuelle timer. Det blir mye spilling, noe som jeg gleder meg masse til.