fbpx
skip to Main Content
ENGASJERTE: Bak f.v. Oddvar Godø Elgvin (fra Batfish), Ann Mari Erklev, Åse Jomås Johansen, Inger Sørlie, Heidi Pinheiro, Miky Wonraven. Foran f.v. Laila Nygård og Anne Særnmo. Foto: Wenche Eriksen

Engasjerer seg for eldreomsorgen

Med tilrettelagte turer og utdannede sykepleiere som ledsagere ønsker reiseselskapet Senior Travel å ta med eldre pasienter til varmere strøk.

– I vår sykepleiefaglige praksis fra sykehus, hjemmesykepleie, sykehjem og omsorgsboliger så vi mange som ikke hadde tilbud om feriereiser lenger, forteller daglig leder i Senior Travel Anna Særnmo, som var med å starte reiseselskapet i 2012.

Tilrettelagt ferie
Arendalsbedriften tilbyr reiser hele året med unntak av sommermånedene juni, juli og august da det i disse månedene blir for varmt for de eldre gjestene. Reiseselskapet har fokus på trygge, sosiale og tilrettelagte seniorturer.

TILRETTELAGT: For de som ikke klarer å gå i sanden har man strandstoler som kan trilles helt ut i vannet. Foto: Privat

– Det kunne være at man ikke lenger hadde noen å reise sammen med, syntes det var utrygt å reise på egen hånd, var pårørende til noen som hadde et hjelpebehov eller rett og slett syntes at man var blitt for gammel til å reise mer. Vi opplevde stadig mange ensomme mennesker som manglet opplevelser som ga livsglede i hverdagen med å reise, forteller Særnmo.

– Mange av våre gjester er svært unike, da de ofte trenger egen ledsager, bruker rullestoler, rullatorer, medisinsk eller sykepleiefaglig assistanse, legger Miky Wongraven til.

Firmaets reiseledere er sykepleiere og har lang erfaring fra eldreomsorgen. Alt tilrettelegges den enkelte og dersom noen trenger pleieassistanse har man mulighet for egne ledsagere.

– Det er alltid begrensninger hvis en reiser med et vanlig reiseselskap, men ikke her, her skal alle få reise, sier reiseleder Inger Sørlie.

Knytter vennskapsbånd
I 2016 hadde reiseselskapet 3225 gjestedøgn i utlandet, noe som utgjør ni gjester per døgn, en betydelig oppgang fra 2012 hvor reiseselskapet hadde 40 gjester. Fra å være et lokalt tilbud erfarer Senior Travel at det nå kommer kunder fra hele landet.
– De som reiser med oss er enten mellom 70 og 101 år, eller 17 eller 18 år, smiler Særnmo.

PLEIE: Elever ved videregående skoler i Agder pleier godt med de eldre. Foto: Privat

Hvert år har reiseselskapet med seg elever fra videregående skole som tar deler av praksistiden gjennom de tilrettelagte seniorturene. I forkant får elevene som blir valgt ut til å delta på tilbudet undervist i det å være ledsager for eldre før de også bruker tid sammen med den de skal være ledsager for.

– I etterkant arrangerer vi mimrekvelder og vi har ofte sett at det har knyttet seg vennskapsbånd mellom elever og eldre etter turen. Elevene får se den eldre i et annet lys og selv om elevene er der for å jobbe blir det en annerledes atmosfære enn om de skulle ha jobbet med den eldre på et sykehjem, forteller Særnmo og legger til at de i fjor hadde med seg det lokale filmselskapet Batfish som lagde en film om samarbeidet mellom reiseselskapet og helsefagarbeiderlinjen ved Sam Eyde videregående skole

Vil skape engasjement
Det er snart ti år siden den første turen og reiseselskapet har funnet en god kombinasjon med unge hjelpere og eldre kunder. I april hadde reiseselskapet med seg gjester fra et sykehjem i Risør, samt elever fra helsearbeiderlinjen ved Tvedestrand og Åmli videregående skole.

– Vi ønsker å skape et engasjement for eldreomsorgen. Eldre fortjener å få det som alle oss andre og fortjener også å få reise på ferie, mener Anna som reiste på sin første seniortur i 2006 da hun arbeidet på Feviktun Bo- og Omsorgssenter.

Siden har det blitt mange turer og de gode resultatene har fortsatt å strømme på.

– De eldre spiser bedre, bruker mindre medisiner og viser masse livsglede, forteller en av bedriftens reiseledere Laila Nygård og får støtte fra Anna.

– På sykehjemmet legger pasientene seg ofte etter kveldsmaten er servert, men på tur så spiser de senere og vil nærmest ikke legge seg. De vil synge, danse og ha det gøy. Vi har sett at folk har endret atferd på tur og at de har igjen funnet livsgnisten, sier hun.

Back To Top