fbpx
skip to Main Content
VESTSJEKK: Regionleder Kim Hagen Bertheussen oppfordrer alle til å sjekke vestene sine i forkant av båtsesongen. Pressefoto

Slik sjekker du redningsvesten

Kim Bertheussen i Redningsselskapets Region Sør oppfordrer alle til å sjekke redningsvesten før man legger ut på sommerens første båttur.

VESTSJEKK: Regionleder Kim Hagen Bertheussen oppfordrer alle til å sjekke vestene sine i forkant av båtsesongen. Pressefoto

– Det koster så utrolig lite å forsikre seg om at [båtsesongen] vil bli trygg og god. Det er dessverre alt for mange vester der ute som har gått ut på dato eller blitt defekte som følge av dårlig lagring eller vedlikehold. Det er viktig å sjekke vesten før bruk, slik at man ikke kler på seg en falsk trygghet, mener Kim Bertheussen i Redningsselskapets Region Sør.

I slutten av april arrangerte Redningsselskapet Sjekk vesten-dagen med heldagsarrangementer i Tønsberg og Kristiansand, samt åpne sine baser og skøyter langs hele kysten.

Her viste Redningsselskapets ansatte og frivillige hvordan man sjekker, rengjør og vedlikeholder flyteplaggene sine. 

Slik sjekker du vesten trinn for trinn:
Bertheussen oppfordrer alle til å ta fram redningsvester og andre flyteplagg og kontrollere dem i forkant av sesongen, enten på egen hånd eller ved å ta dem med til Redningsselskapet.

  1. Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspartron-feltet på utløsermekanismen.
  2. Skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På automatiske modeller (som blåses opp av seg selv) er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen og cellulosetabletten før du vasker vesten. La vesten tørke før den pakkes på nytt.
  3. Sjekk CO 2 -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.
  4. Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner.
  5. Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år. Husk å sjekke at utløpsdatoen (replace by..) ikke er passert – skift utløsermekanismen i god tid.
  6. Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.
  7. Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten. Pakk vesten igjen.
Back To Top