fbpx
skip to Main Content
NY UNDERSØKELSE: Hver tredje allergiker på Sørlandet behandler ikke allergien i løpet av pollensesongen. Illustrasjonsfoto.

En av tre sørlendinger slurver med allergimedisinen

Hver tredje allergiker på Sørlandet behandler ikke allergien i løpet av pollensesongen. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

Parallelt viser undersøkelsen at 45 000 sørlendinger tyr til selvmedisinering, fremfor å bruke medisiner på resept fra lege. Ekspertene er bekymret, og mener plagene mange nordmenn sliter med gjennom våren og sommeren kunne vært unngått med riktig bruk av allergimedisin.

Tidlig pollensesong
Pollensesongen kom historisk tidlig i år, og spredningen er allerede godt i gang. Når hver tredje allergiker på Sørlandet samtidig går med ubehandlet allergi, blinker varsellampene hos fagfolk. Den høye forekomsten av allergikere som selvmedisinerer kan også være uheldig. Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Hvis tilfellet er at hver tredje allergiker på Sørlandet ikke bruker medisin i løpet av pollensesongen er det ikke rart at så mange har store plager i pollensesongen, sier Steinsvåg.

På den positive siden ser man at allergimedisiner stadig blir bedre, og at det finnes hjelp å få. Steinsvåg påpeker viktigheten av gode behandlingsvaner.      

– Det er viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli forskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer. Ubehandlet allergi øker sannsynligheten for at plagene på sikt utvikler seg til astma. Medisiner må brukes både forebyggende i forkant av sesong, og fast gjennom hele pollensesongen, fortsetter Steinsvåg.

Studier viser at det er en sammenheng mellom pollenallergi og utvikling av astma hvis allergien ikke tas på alvor. Risikoen for å utvikle astma firedobles ved luftveisallergi[1]. En god behandling er derfor helt avgjørende for pollenallergikere.

Føler seg slappe i pollensesongen
Nærmere halvparten av alle på Sørlandet oppgir at de føler seg trøtte og slappe gjennom vår- og sommersesongen, viser undersøkelsen fra Allergiguiden. Hele en av fem tror slappheten skyldes allergi, mens 15 000 sørlendinger tror slappheten skyldes allergimedisiner. Dette er høye tall, både for den enkelte allergiker, og sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv med tanke på sykefravær gjennom pollensesongen. Med riktig behandling av allergien skal trettheten normalt reduseres.

– Tretthet og allergimedisin var tidligere relatert til hverandre, spesielt første generasjons antihistamintabletter. Blant nyere medisiner er risikoen for bivirkninger i form av tretthet betydelig lavere, så man trenger ikke lenger å velge mellom å være trett eller å gå rundt med allergiske plager. Føler man seg ofte trett i allergisesongen anbefaler jeg å oppsøke lege – allergimedisiner blir stadig mer effektive, og det finnes hjelp å få, sier Steinsvåg.

Symptomer som tett nese, rennende nese, nysing og kløende øyne holder mange allergikere våkne om natten, samtidig som mangel på søvn og allergiplagene påvirker arbeidskapasiteten. En utredning hos legen vil etter all sannsynlighet dempe plagene og normalisere nattesøvnen. Mange behandler allergien med tabletter, men ifølge Steinsvåg kan det i enkelte tilfeller være hensiktsmessig å vurdere å behandle lokalt der problemet sitter, og ikke hele kroppen.

– Det er viktig å finne en behandlingsform som er effektiv og forebyggende. Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det er helt unødvendig å være plaget ettersom det finnes god hjelp å få. En nesespray som kombinerer antihistamin og kortison, eventuelt kortison alene, gir veldig ofte svært god effekt. Med lokal behandling oppnår man raskere og mer effektiv symptomlindring, avslutter Steinsvåg.

 

Back To Top