fbpx
skip to Main Content
LOKAL DUO: Arrangørklubben håper å kunne flagge sitt eget 3C-team med Geir Jarle og Simen Einerkjær fra Froland i mål som vinnere i det åpne mesterskapet i klasse 3C. Foto: Peter Ohlsson / Pickla.se

Raske offshorebåter inntar Arendal

Første helg i juni kan arendalittene igjen oppleve offshorebåter i høy hastighet i indrehavn når Arendal Båtsport Klubb inviterer til firedoblet Nordisk mesterskap.

– Hele den nordiske eliten innen offshoreklassene 3A, 3B, 3C, samt rekrutteringsklassen V60 kommer til Arendal i pinsehelga. I tillegg vil det bli arrangert åpent mesterskap i klasse 3X, forteller racekoordinator Nicolay Rylander og understreker at det er gratis for publikum.

– Veldig morsomt
Arendal Båtsport Klubb var i en årrekke med å arrangere Norwegian Grand Prix, VM-runden i Arendal hvor de største offshorebåtene Class-1 fikk boltre seg i og på utsiden av Galtesund. Så ble det stille fra båtsportklubben. For fire år siden begynte klubben å spire og gro på nytt, og i 2014 arrangerte de sitt første race på Hølen ved Hisøy. I fjor utvidet arendalsklubben med et nasjonalt offshore-race.

– At Arendal ble valgt fremfor andre alternativer synes vi i klubben er veldig morsomt. Vi er veldig ydmyke ovenfor den tilliten vi får fra det nasjonale og de nordiske forbundene, spesielt med tanke på vi er ganske «nye» i «gamet», sier Nicolay.

Race begge dager
Det blir race, både lørdag og søndag, hvor det til slutt skal kåres åtte nye nordiske mestere.

– Det blir nok mest trykk på lørdagen. Da er det trening allerede tidlig på morgenen. Deretter blir det parade og presentasjon av teamene i sentrum fra klokken 12. En time før racet samles alt av båter i «wet pit» i Pollen, forteller Nicolay før han fortsetter:

– Vi oppfordrer publikum til å ta turen til Pollen for å kikke på race-båtene. De som ferdes på sjøen oppfordrer vi til å følge anvisninger fra vaktbåtene som er markert med blått flagg.

Totalt er det ventet mellom 30 og 40 båter fordelt på de fem forskjellige klassene. Rett etter båtene har kommet i mål vil de returnere til Pollen hvor det blir premieutdeling, både individuelt for lørdag og søndag, samt sammenlagt på søndag.

Lokal duell i 3C
Når båtene ikke er på vannet vil disse stå på land ute på Vindholmen. Her vil det være åpen kiosk. I tillegg kan publikum se nærmere på båtene eller slå av en liten prat med utøverne.

Blant de lokale favorittene til å ta tittelen hjem i det åpne 3C-mesterskapet holder arrangørklubbens offshore-ekspert, Åsmund Næss, en liten knapp på enten Jan Trygve Braaten fra Tvedestrand og navigatør Kjetil Bjørntvedt fra Grenland eller moderklubbens far og sønn duo, Geir Jarle og Simen Einerkjær fra Froland.

– Disse to teamene har knivet i en årrekke og det spørs om det ikke blir et lokalt oppgjør, spår arendalitten som for uten å være styremedlem i Arendal Båtsport Klubb også er nestleder i båtseksjonens offshore-styre.

Satser på unge ledere
Arrangørklubben Arendal Båtsport Klubb har lenge lagt vekt på å la de unge slippe til, noe som gjenspeiler seg også under racet i Arendal.

– I mange båtsportklubber er det de «gamle» som holder regattaene i gang, i Arendal har vi, i likhet med NIF, valgt å sette et ekstra fokus på unge ledere, sier Giska og henviser til racekoordinatorens alder.

Nicolay er nemlig kun 23 år, og er med det yngre enn de fleste andre racekoordinatorer.

– Det har kanskje blitt en litt bratt lærekurve, sier Nicolay med et smil før han fortsetter, heldigvis har jeg mange gode medarrangører som jeg kan støtte meg på og som er med å bidrar slik at jeg lærer gangen i det mer tekniske aspektet av arrangementet.

Båtsportklubben har i likhet med de fleste klubber inn under Norges Idrettsforbund (NIF) inkludert en ungdomsrepresentant i klubbstyret. For tre år skrev Ole Tobias Næss, som da var 18 år, seg inn som en av de yngste stevnelederne innen båt i nyere tid, om ikke den yngste i historien.

Grønn motorsport
Klubben, som er en av landets største båtsportklubber, velger å lade opp til mesterskapene på hjemmebane ved å bli med pilotprosjektet i «Våre Strender». To uker før mesterne skal kåres skal arrangørklubben rydde marint avfall i den ytre skjærgård med havmøtende bukter og strender på strekningen Tvedestrand til Arendal.

– Ikke bare er det bra for miljøet, men det gir oss også en mulighet til å knytte bånd med andre organisasjoner i nærområdet. Kanskje kan den søndagen bidra til å forhindre skader på mennesker, dyreliv eller materielle ting, som eksempelvis båt og propell, sier Giska, som i tillegg til å være nestleder i klubben også har ansvar for at miljøet tas vare på, i og på, klubbens arrangementer.

I september arrangerer klubben sitt fjerde løp ved Hølen med et åpent nordisk mesterskap i klasse OSY400, samt Norgesmesterskap i rekrutteringsklassen GT15 og GT30. Totalt har klubben stått for nær halvparten av Norgesmesterskapene innen rundbane-grenen de siste tre årene. Nå fører de to til i rekken, noe som utgjør ni norgesmesterskap av totalt nær 20 mulige.

Back To Top