fbpx
skip to Main Content
VIL HA INKLUDERENDE PROSJEKTER. (f.v.) Onny Eikhaug i DOGA, statsråd Solveig Horne og juryleder John Arne Bjerknes ønsker forslag til landets mest inkluderende innovasjonspris. Foto: Arash Nejad/NyeBilder.no

Leter etter inkluderende prosjekter

Jakten på landets mest nyskapende og inkluderende prosjekter er i gang. Så langt har ingen priser gått til Agder.

– Det er avgjørende for fremtidens verdiskaping at alle kan delta i samfunnet vårt. Derfor er denne prisen så viktig, sier likestillingsminister Solveig Horne.

Sykehuskorridorer der alle finner fram. Nettsider som alle forstår. Transportmidler som alle kommer seg av og på. Fortauskanter som alle kommer seg over. Syltetøyglass alle kan åpne. Stemmeskjemaer som alle kan bruke. I et universelt utformet samfunn kan alle delta på like premisser, uansett hvilket utgangspunkt de har. Det er det god økonomi i.

Senere i år skal Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut for tredje gang. Frem til 12. mai er det mulig å nominere kandidater til prisen, som har til hensikt å løfte fram de mest innovative og brukervennlige produktene, tjenestene og omgivelser som finnes i Norge.

– Absolutt alle – både fagpersoner og vanlige borgere – kan komme med nominasjoner. Vi vet det allerede finnes hundrevis, kanskje tusenvis, av gode, inkluderende løsninger i Norge innenfor alle tenkelige områder. Ved å løfte fram de beste og mest innovative av disse, håper vi å inspirere enda flere til å satse på universell utforming, sier Eikhaug.

UNIVERSELT HOTELL. Scandic Oslo Airport vant Innovasjonsprisen for universell utforming i 2011. Dette motivet viser en av hotellets konferansesaler slik den fremsto det året.

Bygde flere rom
Første gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, i 2011, gikk nybygde Scandic Oslo Airport til topps.

– Innovasjonsprisen vi mottok i 2011 satte Scandic Oslo Airport på kartet for konferansemarkedet og ga hotellet en voldsom publisitet året etter åpningen. Samtidig var dette en fantastisk anerkjennelse av at valget vårt om å satse på universell utforming var det rette, sier Ulf Johansen, konstituert leder ved Scandic Oslo Airport.

Hotellet, som ble bygget med mål om å bli et godt sted å være for absolutt alle gjester, har blitt så ettertraktet at det allerede har måttet utvide kapasiteten.

– Nettopp det faktum at vi er universelt utformet gjør at mange velger oss som destinasjon gang på gang. For å ta unna etterspørselen har vi vært nødt til å bygge på konferansesalene våre, og da ble det også naturlig å utvide antall rom ved hotellet, sier Johansen.

Han forteller at hotellet er så godt gjennomtenkt og planlagt at det gir et uvurderlige fortrinn når det gjelder gjennomføring av kurs. Alle universelle rom ligger på første plan.

MARITIM EKSPORTSUKSESS. Hurtigbåtene i Ryfylke vant Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori transport, i 2011. Rederiet Brødrene Aa har brukt suksessen til å få fotfeste i blant annet Kina. Bildet er fra 2011.

Inkluderende båter
I 2011 vant verftet Brødrene Aa, rederiet Norled, tidligere Tide Sjø, og transportselskapet Kolombus, som da het Rogaland Kollektivtrafikk, transportkategorien innen Innovasjonsprisen for universell utforming for sine inkluderende hurtigbåter.

– Prisen har hjulpet oss med å ta en posisjon i markedet som en leverandør med faglig kompetanse til å levere på kravene til universell utforming. En av erfaringene vi har gjort oss er at det ikke koster mer å ta slike hensyn, så lenge de kommer med allerede på tegnebordet, sier Tor Øyvin Aa, administrerende direktør i Brødrene Aa.

I kjølvannet av prisen har verftet i Gloppen sikret seg oppdrag også utenfor Norge. Selskapet har blant annet levert universelt utformede passasjerbåter som nå går mellom flyplassen i Hong Kong og fastlandet.

– Et kvalitetsstempel
Driftsleder Tomas Nesheim i Kolombus forteller at selskapet har hatt betydelig glede og nytte av den oppmerksomheten prisen ga dem, og anbefaler alle som tror de sitter på en inkluderende løsning om å søke på Innovasjonsprisen for universell utforming.

– Universell utforming er i dag et kvalitetsstempel, heller enn noe som er utviklet for spesielle grupper mennesker. Å vinne denne innovasjonsprisen kan også fremme lagånden internt i organisasjonen. Da blir medarbeiderne ekstra stolte av løsningen og trekker den fram når de snakker om arbeidsplassen sin til andre. Det blir en del av organisasjonens særpreg, sier han.

Løsninger alle tjener på
Ifølge juryleder John Arne Bjerknes, til daglig partner i arkitektselskapet Nordic, skiller en universell utformet løsning seg fra tradisjonelle hjelpemidler ved at de fungerer bedre for alle, ikke bare brukere med funksjonsnedsettelser. Som eksempel nevner han den tidligere forhatte og fryktede selvangivelsen.

– Den nye skattemeldingen er utformet slik at hvem som helst skal kunne levere den. Innovasjonen ligger i at den er tilgjengelig og forståelig, og at du ikke bruker dagevis på kompliserte utregninger. Resultatet er noe vi alle tjener på, sier jurylederen. Skatteetaten fikk Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien interaksjons- og informasjonsdesign i 2014.

Innovasjonsprisen for universell utforming har blitt delt ut av DOGA siden 2011 på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD), som koordinerer regjeringens satsing på universell utforming. Prisen deles ut i åtte kategorier, og hedrer oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold. (Pressenytt)

Back To Top