fbpx
Annonse:
STOR OPTIMISME: Bransjeforbundet Norboat Er Optimistiske Foran årets Båtsesong. Arkivfoto
STOR OPTIMISME: Bransjeforbundet Norboat er optimistiske foran årets båtsesong. Arkivfoto

Stor optimisme foran årets båtsesong

Mild vinter, lav rente og gryende optimisme i arbeidslivet lover godt for båtbransjen.

– Båtinteressen er for alvor tilbake. Vi så tendensen i fjor, og en ringerunde blant våre medlemmer gir klare signaler om at optimismen blant båtforhandlerne er den høyeste på flere år, sier Leif Bergaas i bransjeforbundet Norboat.

Tidlig interesse
Bergaas forteller at fortsatt lav rente, og en økt interesse for å feriere i Norge gjør at folk i hele landet ønsker å investere i båt. Bare i år forventer bransjeforbundet at det vil bli solgt over 13.000 båter.

– Vinteren har vært mild og vi merker stor interesse for båt allerede nå tidlig i mars. Sjøen for alle er en kickstart på sesongen for oss og vi har store forventninger til årets sesong. Her i Vestfold opplever vi at stadig flere også etterspør båter over syv meter, sier Per Herholdt, daglig leder i Herholdt Andersen i Tønsberg.

Et bransjeløft
Det er likevel båter fra fire til åtte meter som fortsatt har mest medvind, og kunne i 2016 vise til en fremgang på 15 prosent. Tallene baserer seg på import for 2016 og det er ingen tvil om at det er her bransjen ser fremgang, og ikke minst størst utvikling. Med oppgangen de siste to årene har bransjen fått et løft til et nytt nivå hvor det nå stabiliserer seg.

– Dette er bra, og med produkter som blir mer og mer tilpasset det folk ønsker, ikke minst på utenbordsmotor, har bransjen blitt enda mer brukerorientert, tror Bergaas.

Stor etterspørsel
Per i dag er de fleste av båtene som selges i Norge importert fra utlandet, både fra norske produsenter og internasjonale aktører. Så mye som halvparten av de omlag 13000 båtene som selges i Norge er segmentet mellom fire og åtte meter, og i takt med oppgangen i denne kategorien har vi også sett en positiv utvikling i salget av utenbordsmotor som med nytt design, bedret drift og mindre støy har et bredere tilbud.

– Etterspørselen etter båter med utenbordsmotor har faktisk vært så god at det til og med produseres større båter for utenbords. Dette kan også underbygge hvordan bransjen både er brukerorientert og samtidig fornyer seg og tilpasser seg et nyttbruksmønster som bryter med det tradisjonelle, forteller bransjeforbundet.