fbpx
skip to Main Content
NAVET: Forslaget fra Stavangerfirmaet Helen & Hard AS gikk seirende ut av arkitektkonkurransen som ble avholdt i forbindelse med bygging av nytt museumsbygg på Odderøya. Illustrasjonsfoto: Helen & Hard AS

Nytt museumsbygg på Odderøya

Vest-Agder-museet har sammen med Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune avholdt arkitektkonkurranse for nytt kulturhistorisk museum på Odderøya. Nå er vinneren kåret.

Totalt deltok 51 arkitektfirmaer i konkurransen før de fem finalistene ble invitert til å fremlegge sine forslag. Det nye museumsbygget skal bygges mellom Lasaretthøyden og Kommandantboligen på Odderøya.

MANGE FORSLAG: Juryen mottok 51 forskjellige forslag. Foto: Gisle Nataas

Enstemmig valgt
Juryen har enstemmig gått inn for «Navet» av arkitektfirmaet Helen & Hard AS som vinner av konkurransen og forteller i sin vurdering at forslaget fra arkitektfirmaet fra Stavanger innrettet seg på tomten på en spesielt god måte som ikke konkurrerer med eksisterende bygg.

– Prosjektet har konkurransens beste plassering av museets hovedinngang som på en likeverdig måte henvender seg til både Nodeviga og Odderøyveien. Prosjektet har i tillegg et robust konsept som kan tåle endringer frem mot en realisering, skriver juryen videre.

– En spennende prosess
– Dette har vært en spennende prosess, sier John Olsen, direktør i Vest-Agder-museet i en pressemelding.

Olsen understreker at de fem forslagene har gitt museet en forståelse for hvordan ulike utfordringer tilknyttet nytt og eksisterende bygg.

– Vi fått en bedre forståelse for hvordan vi kan løse utfordringene med ett felles inngangsparti for publikum som både kommer langs Nodeviga fra byen og fra området ved p-huset, Kilden og Kunstsiloen. Vi har også fått en større bevissthet på hvordan bygget bør plasseres i forhold til Lasaretthøyden og Kommandantboligen, sier han.

Et nytt møtepunkt
– Det valgte bygget vil gi museet de mulighetene vi i dag savner i forhold til å kunne vise utstillinger, både med utgangspunkt i egne samlinger og vandreutstillinger fra andre museer. Fleksible klasserom og verksteder gjør det mulig å styrke arbeidet overfor skolene, sier Olsen.

Museumsdirektøren håper det nye museet kan bli et nytt møtepunkt for kulturhistoriske personer fra ulike miljøer. Bygget som nå skal bygges vil bli bundet sammen med museumshavna og båtutstillingen, hvor båtene står utstilt på vann og inne i båthallene.

Back To Top