fbpx
skip to Main Content
OFFISIELL ÅPNING: Under den offisielle åpningen var Forsvarsminister Marie Eriksen Søreide, samt 14 gjenlevende krigsseilere til stede. Foto: D/S Hestmanden

D/S Hestmanden seiler igjen

Den 26. juni 1945 kom D/S Hestmanden igjen inn i et fritt norsk farvann. Nøyaktig 72 år senere ble skipet åpnet som Norsk krigsseilermuseum.

– Skipet som i sin tid fraktet livsviktig last for å sikre den allierte krigføringen, har nå fått en ny last – historien om sjøfolkenes innsats under to verdenskriger. Skipet har nå også fått en fungerende maskin, noe som gjør at det også kan besøke andre havner, skriver Vest-Agder-museet i en pressemelding.

Formidler maritim historie
D/S Hestmanden seilte under både første og andre verdenskrig og er det eneste gjenværende norske handelsskipet som seilte under begge krigene.

– Skipet som ble bygget i 1911, er i kraft av sin historie et enestående kulturminne fra den norske handelsflåten. D/S Hestmanden er en verdig representant for norsk skipsbygging og sjøfart, og gir oss en unik mulighet til å formidle maritim historie, heter det videre i pressemeldingen.

De siste årene har skipet vært gjennom en omfattende restaurering som inkluderer istandsetting av maskinen, slik at skipet igjen kan besøke andre havner på egenhånd.

Flytende museum
Det flytende museet vil på sikt ha utstilling som formidler norsk skipsbygging, skipsfart og norske sjøfolks arbeidsforhold i første halvdel av 20. århundre, samt gi kunnskap om og opplevelse av landets maritime kulturarv.

– I første omgang er imidlertid formidlingen fokusert rundt krigsseilernes opplevelser og innsats under de to verdenskrigene – og særskilt under 2. verdenskrig. Formidlingen er personifisert gjennom mange øyenvitneskildringer, forteller pressemeldingen.

Istandsettingen av skipet, samt etableringen av Norsk krigsseilermuseum har vært et samarbeid mellom flere aktører.

KRIGSSEILER: Matros Oscar Immanuel Svensson fra Arendal var en av de mange krigsseilerne som mistet livet under andre verdenskrig. Foto: Privat

– Mye lidelse
Om bord kan publikum bli kjent med noen av de mange krigsseilerne, og deres skjebner. I tillegg vil utstillingen favne arbeidsforholdene om bord, samt andre skip som seilte i krig.

– Krigsseilernes innsats var svært viktig under begge verdenskrigene, men den kostet dyrt. Rundt 6650 krigsseilere mistet livet på norske handelsskip under begge verdenskriger, og mange slet med senskader etterpå, skriver Vest-Agder-museet i pressemeldingen.

– Bak disse tallene skjuler det seg mye lidelse, også for dem hjemme som mistet sine ektemenn, sine fedre og sine barn. Utstillingen om bord Hestmanden forsøker å formidle denne historien, og om hvordan overlevende krigsseilerne og deres nære har levd med sine opplevelser også etter krigen, fortsetter pressemeldingen.

Offisiell åpning
Under den offisielle åpningen var forsvarsminister Marie Eriksen Søreide, samt 14 gjenlevende krigsseilere til stede. Alle krigsseilerne er over 90 år og den eldste fyller 100 år i år. Tre av de gjenlevende har bosatt seg i utlandet, to av dem kom helt fra USA for å delta i åpningen.

I sommer vil skipet være tilgjengelig for publikum på Bredalsholmen i Kristiansand hver dag i juli måned. Deretter vil skipet seile til Arendal under Arendalsuka i august.

Back To Top