fbpx
skip to Main Content

Skal gjøre det enklere for barn å knekke lesekoden

Det digitale lesespillet Poio tar mål av seg å endre leseopplæringen for barn i Norge.

Det er gründer og pappa Daniel Senn som står bak selskapet. Lesespillet har utviklet sitt eget univers hvor farger, lyder og karakterer skal øke motivasjonen og mestringsevnen for barna når de går løs på sine første bokstaver.
Selskapets ambisiøse mål er at innen 2020 skal ingen barn i Norge lenger slite med å knekke lesekoden.
– I dagens digitale hverdag er det på høy tid å ta i bruk nye hjelpemidler. Verktøy som fokuserer på å skape motivasjon hos barna, og utfordringer tilpasset hvert enkelt barn.
Lesespillet Poio er utviklet i tett samarbeid med pedagoger, foreldre og barn, og tilbakemeldingene fra testfamilier over hele landet har vært overveldende, forteller Senn.
Utviklingen av lesespillet startet i 2015 og var først kun tiltenkt gründerens egne barn. Etter at flere foreldre fikk høre om spillet og tok direkte kontakt med Senn valgte han å slutte i jobben sin for å lage et digitalt lesespill som alle kunne bruke.
Den endelige utgaven som lanseres er utviklet av Senn og teamet hans i oppstartsmiljøet på StartupLab i Oslo.

På barnas premisser
Nøkkelen til å vinne barnas interesse er å ta spilldelen på alvor. Mange barn vokser i dag opp med en helt annen digital forståelse enn for kun få år siden. De får tidlig leke med foreldrenes mobiler og nettbrett.
Da faller interessen fort om kvaliteten til et læringsspill ikke kan konkurrere med rene underholdningsspill.
– Vi er nødt til å ta barn oppvokst med dataspill og nettbrett på alvor. Poio er et dataspill som trener og måler leseferdigheter. Det er ikke digitalisering av lærebøker fra papir. Spillet har høyt tempo, vanskelighetsgraden tilpasser seg den enkelte bruker og det skal være underholdende. Den utforskende tilnærmingen til læring uten instrukser har stor appell for dagens barn, forklarer Senn.
Spillet krever ingen forkunnskaper, og har som mål at barna skal kunne lese en 230 ord lang eventyrbok på egenhånd etter at de har rundet spillet.

Nøkkelen til læring
Å knekke lesekoden er ikke bare inngangen til å lære å lese for et ungt menneske. Nesten all læring på skolen forutsetter at man kan sette sammen bokstavene til spennende og meningsfylte ord.
Dessverre er det mange barn som sliter med nettopp dette. De ser klassekameratene rase videre med pensum og en progresjon tilpasset flertallet.
– Som foreldre vet vi selv hvor fortvilende dette kan være, og mest av alt for barnet selv. Da ender det ofte i mye frustrasjon og tårer. Med vårt lesespill vil mange flere barn nå oppleve glede i å lære å lese. Og bygge videre på dette når de tar fatt på nye utfordringer i deres videre læringstrinn.
Lesespillet Poio kan kjøpes gjennom norske appstore. For å bruke spillet trenger man minimum iPad4 eller iPad Mini 2. Egen versjon for Android er under planlegging. (Startup lab)

Back To Top