fbpx
Annonse:
Variert Underlag KOMBINASJONER Foto BjørgOwren Ifi.no

Trivsel på variert underlag

Når vi skal ut å gå, foretrekker vi skog framfor asfalt. Det gjør godt for hele kroppen at underlaget er variert. Noe å tenke på når vi skal velge gulv.

– Vi kan med fordel trekke med oss denne erfaringen innomhus, for enten det er hjemme eller på arbeidsplassen, har vi godt av å bevege oss på ulike underlag, sier Laila Nygaard i Interface. Hun jobber med teppefliser og opplever at stadig flere velger å kombinere myke og harde gulv.

Naturen inspirerer

Ifølge Nygaard er det internasjonalt en voksende trend at arkitekter og designere «hermer» etter naturen, og spiller på form, farger og materialer for å gi noe av de samme impulsene og sanseinntrykkene som vi opplever ute i naturen i utformingen av bygg.

– Gjennom forskning vet vi at impulser fra naturen påvirker oss positivt både fysisk og psykisk, og bedrer trivsel, kreativitet og yteevne. Det er ingen grunn til at vi ikke skal videreføre dette til våre hjem, sier Nygaard.

Se bra ut og kjennes bra

– Dette er en spennende måte å tenke gulv på for oss nordmenn. Vi gjør jo alt vi kan for å trekke med oss naturen inn, sier Ingeborg Bigum Borgen, markedssjef i Tarkett, som fører mange typer gulv.

I dag velger mange samme type gulv i flere rom for å skape helhet i interiøret. Bigum Borgen mener man fint kan beholde den visuelle helheten selv om man velger å kombinere flere typer gulv for å få et taktilt mangfold.

– En måte å oppnå helhet på er å bruke ulike materialer, men i samme farge, sier hun.

Kombinasjonsmuligheter

Soverommet må gjerne ha et mykt teppe, slik at føttene får en snill start på dagen. Derfra kan man tasse ut i en hardere verden med for eksempel fliser på badet, parkett i stuen og vinyl, kork eller linoleum på kjøkkenet. Innen de ulike produktkategoriene er det et mangfold av farger og tekstur, så mulighetene er mange.

Gulvbransjen deler produktene inn i tre kategorier: harde gulv, halvharde gulv og myke gulv. Parkett, fliser og laminat er definert som harde gulv. Blant de halvharde finner vi vinyl, linoleum, gummi, kork og LVT. I den myke kategorien finner vi ulike teppekvaliteter både på rull og som teppefliser.