fbpx
skip to Main Content
På tyske Autobahn er det viktig å gå ut av dørene på bilens høyre side ved nødstopp langs veien, på grunn av de høye hastighetene hos passerende kjøretøyer. Foto: If

Kryp over girstanga i bilen

Stopper bilen på motorveien, har norske sjåfører en del å lære av tyskerne, mener If.

Får bilen trøbbel på Autobahn og må nødstanse på veiskulderen, kryper tyske sjåfører over girstanga og går ut av bilen på høyre side. Så søker de sikkerhet bak autovernet før de ringer etter veihjelp.

– Selv om hastighetene ikke er så høye på norske motorveier som på enkelte strekninger i Tyskland, er denne rutinen verdt å merke seg for norske bilister også. Biler kan komme bakfra i stor hastighet idet du går ut av bilen, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Ved nødstans er det viktig å holde hodet kaldt. Derfor kan det være greit ha tenkt igjennom på forhånd hva du bør gjøre for å sikre både deg selv og passasjerer. Etter at varseltrekanten er plassert langt nok unna bilen, bør du og passasjerene dine oppholde deg i grøfta eller på den andre siden av autovernet mens dere venter på assistanse, sier Clementz.

Hvor skal trekanten stå?

Husk også å oppbevare den påbudte refleksvesten lett tilgjengelig, slik at du kan ta den på før du går ut av bilen. Ha gjerne med en ekstra vest som en annen kan bruke ved behov.

Ifølge kjøretøyforskriften skal bilen minst ha én varseltrekant. Hvis bilen er plassert til fare eller hinder for trafikken ved nødstans, skal føreren varsle andre kjørende med varseltrekant, nødsignallys eller på annen måte. Trekanten skal plasseres i god avstand – om mulig minst 150 meter – fra kjøretøyet, slik at andre trafikanter kan se kjøretøyet i tide, sier forskriften.

Hvis du setter opp varseltrekanten de anbefalte 150 meterne unna, får andre bilister sju sekunder på å reagere hvis de kjører i 80 km/t.

– Viktige sekunder. De kan være avgjørende for om andre sjåfører rekker å bremse ned eller svinge unna, sier Sigmund Clementz i If.

Kasko=veihjelp

Mange er ikke klar over at veihjelp er en del av forsikringen. Praktisk talt alle forsikringsselskaper har inkludert veihjelp i kaskodelen av bilforsikringen. Veihjelpen gjelder både i Norge, Norden og de fleste europeiske land, påpeker Clementz.

– Så får du trøbbel på veien, er det bare å ringe forsikringsselskapet for å tilkalle veihjelp. Selskapene har samarbeidspartnere som Falck og Viking som står for den praktiske assistansen på veien, sier han.

Back To Top