fbpx
skip to Main Content
IKKE NEGATIVT: Geir André Strømsvold holder kurs i hacking og påpeker at det har mye positivt ved seg.

Underviser ungdom i hacking

Fakta: Hacker Highschool

Hacker Highschool startet tirsdag 23. januar kl. 17:30 og vil gå ukentlig over 12 datoer. Det er fremdeles muligheter for å melde seg opp via løpende påmelding til Aftenskolen.

Som guttunge hacket han seg inn i Telenors kundebaser. Nå holder han kurs hvor han viser ungdom hvordan man bryter seg inn i andres datamaskiner og nettverk.

 

Krisen i oljebransjen gjorde at Geir André Strømsvold (35) fra Kristiansand måtte bytte beite.

– Nå kan jeg bli dataingeniør slik jeg egentlig skulle før olja tok meg, sier han.

 

Studerer nettsikkerhet
Det som interesserte ham var IT og informasjonssikkerhet, og flaks for ham tilbød Noroff en bachelorgrad innen digital etterforskning som passet midt i blinken. I tillegg er han sertifisert som personverneombud i tråd med den nye personvernloven diktert av EU, som trer i kraft den 25. mai. Mens han jobbet som utstyrsansvarlig i oljebransjen ble han nemlig observant på svakheter i arbeidsprosedyrene som var potensielle sikkerhetstrusler.

– Jeg kunne få telefoner midt på natta fra folk i Asia som trengte veiledning og informasjon. Det var en del av jobben. Problemet var jo at hvem som helst kunne teoretisk sett utgi seg for å ringe på vegne av våre kunder. Dette ledet meg til arbeidet med SEPT – Social Engineering Protection Tool, et verktøy jeg har utviklet som gjør det enklere å verifisere den man kommuniserer med.

 

Holder kurs
Gjennom den kjente sikkerhetsanalytikeren Pete Herzog, som han traff på en konferanse om IT-sikkerhet, ble han invitert til å lede Hacker Highschool i Norge – et hackerkurs for ungdom hvor man lærer om nettvett, etikk og sårbarhet på en gøy måte. Kurset er en serie med foredrag som han gjør i samarbeid med Aftenskolen.

– Jeg liker å holde presentasjoner. Jeg var ikke skoleflink eller dyktig i fotball og hadde det ikke så lett hjemme. Jeg flyktet fra virkeligheten ved å leke meg med datamaskiner, forteller han om hvordan han tilegnet seg datakunnskaper som barn.

 

Var selv hacker
Av kjedsomhet og nysgjerrighet greide han som guttunge å hacke seg inn i Telenor sine datasystemer. Det var den berømte, amerikanske hackeren Kevin Mitnick som inspirerte ham. Etter en reprimande fra onkelen ble det slutt på hackingen. Nå forteller han ungdommen om hvordan de bør forholde seg til sikkerhetshull.

– Det er jo slik at hackere er i stand til å finne svakheter som bør utbedres. Dette henger oftest sammen med at de er gode til å tilegne seg kunnskap om menneskelig atferd. Derfor kan hackerkunnskaper være verdifull i jobbsammenheng senere i livet. Jeg ønsker å hjelpe barn og unge som kanskje har det litt slik jeg hadde det, og som trenger å bli stimulert til å ta de rette valgene på egenhånd.

 

Ikke belærende
For å unngå å virke belærende kommer Geir til å bytte ut ordet etikk med empati, og forsøke å få dem til å tenke over hvordan de selv ville følt det dersom et av deres personlige bilder kom på avveie og ble ukritisk delt av andre.

– Jeg lærer dem jo metodikk som kan gi dem kompetanse som ikke alle har, og som fører makt og ansvar med seg.

Samtidig får de bruke kreativiteten sin som problemløsere. De må også lære seg å bruke tålmodighet, for hacking er ikke som på film. Det krever mye list og man må gjette seg til hvordan andre tenker.

Til spørsmålet om hvorfor det er viktig med et slikt kurs, svarer han:

– Jo flere duppeditter vi har, jo mer sleppehendte blir vi med passordbeskyttelse og omgang med andres data.

Det er en stor trussel mot samfunnet. Hver dag er det nyheter om datainnbrudd eller utrygg sikkerhetsbeskyttelse.

Hacker Highschool startet tirsdag 23. januar kl. 17:30 og vil gå ukentlig over 12 datoer. Det er fremdeles muligheter for å melde seg opp via løpende påmelding til Aftenskolen.

Back To Top