fbpx
Annonse:
GLADE VINNERE: En Hel Rekke Norske Funksjonshemmede Ryttere Deltok På Norway Open Dressage I 2017. Foto: Ingeborg Simensen
GLADE VINNERE: En hel rekke norske funksjonshemmede ryttere deltok på Norway Open Dressage i 2017. Foto: Ingeborg Simensen

Samler Nordens beste ekvipasjer

Blankpolerte støvler, hvite bukser og hester som skinner om kapp med solen er stikkord som beskriver forventningene til Norway Open Dressage som går av stabelen i Kristiansand i mai.

Snøen ligger i et tykt lag på den store stevnearenaen til Epona Ryttersenter. Litt gjemt bak Sørlandets travbane råder det en avslappet vinteridyll over anlegget som Sørlandsparken rideklubb har som tilholdssted. I en luftegård står det en flokk med hester og sover i den kalde januarluften. Lite kan avsløre at det om få måneder vil være full kamp om de edle metallene når Norway Open Dressage går av stabelen 10. til 13. mai.

– Vi er utrolig takknemlige for at Norges Rytterforbund har gitt oss tilliten til å få huse et så prestisjefylt stevne. Anlegget vårt er bygget med tanke på slike arrangementer og det er gøy for oss at vi etter hvert har posisjonert oss som en sterk aktør på arrangørsiden i Norge, smiler Linn Elisabeth Eidsaa som er daglig leder for Epona Ryttersenter.

 

Vil samle eliten
Norway Open Dressage ble arrangert for første gang i 2017 og er et trestjerners internasjonalt dressur­stevne. I tillegg vil også Nordisk/Baltisk Mesterskap i dressurridning finne sted denne helgen.

– Vi håper vi vil samle eliten av nordisk dressursport. Dette er også det eneste internasjonale stevnet for funksjonshemmede ryttere eller som blir arrangert i Norge i 2018. Nordisk vil gå for Senior, U25 og funksjonshemmede ryttere, men vi vil også arrangere klasser for ponni-, junior- og ungryttere, forklarer hun videre.

GJØR SITT BESTE: Daglig leder for Epona Ryttersenter Linn Elisabeth Eidsaa og resten av dugnadsgjengen lover å gjøre sitt beste for å gi både deltagere og publikum en god opplevelse i Kristiansand. Foto: Privat

Gjennomføringen vil foregå på to baner og Eidsaa håper at opp mot 120 ekvipasjer vil komme til Kristiansand denne helgen.

– Vi ligger veldig fint til et steinkast fra E18 og kort vei fra ferjekaja i Kristiansand så vi håper deltagere fra Europa vil ta turen tilbake i år. I tillegg frister jo alltid Sørlandet på sommeren og ikke minst Dyreparken, smiler hun lurt.

 

Motivere lokale ryttere
Sørlandsparken rideklubb er etter hvert en erfaren stevnearrangør med alt fra små klubbstevner til arrangementer som NM i sprangridning på CV-en. Eidsaa forteller at klubben er avhengig av en solid dugnadsgjeng for å kunne holde disse arrangementene.
– Heldigvis er vi etter hvert ganske rutinerte på dette. Vi har utrolig mange flinke medlemmer som legger ned mye jobb i stevnene våre. I tillegg har vi et godt samarbeid med andre nærliggende rideklubber som også er med å bidrar. Slike stevner er et stort løft for sporten på hele Sørlandet. Dressurridning er en liten sport her i forhold til i resten av landet, men vi håper at det vil være motiverende for våre lokale ryttere og gi dem noe å strekke seg etter, forklarer hun.

I tillegg til hester flettet etter alle kunstners regler og lange frakker, kan Eidsaa lokke med det hun lover vil bli et fantastisk åpningsshow.

– Vi er veldig glade i å gjøre det lille ekstra ut av stevnene vår. Vi planlegger et stort åpningsshow både for deltagere og publikum med mye lyd og lys, avslutter hun.

 

Faste gjester
En av dem som tar turen over Skagerak i mai er funksjonshemmet rytter Hege Størseth. Med seg på transporten har hun den 12år gamle danskfødte hesten Hønnerups Force.

– Jeg oppholder meg for tiden i Nederland da dressurmiljøet her er mye større enn hjemme i Norge. Sammen med Force har jeg fått ri store stevner som NM, Nordisk, EM og vi er aktuelle til å få ri OL i Tokyo i 2020, smiler nordmannen som for tiden er ranket som nummer syv i verden i sin grad av FEI (Fédération Equestre Internationale).

Størseth har flere ganger tidligere pakket Force på hengeren og satt kursen for Norge og Sørlandet – til tross for at hun for tiden er stasjonert i Europa hvor tilgangen på store stevner er god.

– Det å besøke Kristiansand og Epona er alltid like hyggelig. Få ting slår en varm sommerdag på Fiskebrygga etter en stressende stevnedag. Vi føler oss alltid like vellkomme og Epona har gode arrangementer som gjør hele reisen til en god opplevelse vi ser frem til, avslutter Størseth på telefon fra Nederland.