fbpx
Annonse:
STORT REGISTER: Det Er Mye å Holde Styr På For Elsebeth Lütcherath Når Hun Inntar Spillepulten. Fire Tangentbord Og En Haug Med Uttrekkbare Knotter Som Brukes Til å Registrere Orgelet Før
Spilling Hører Med, Dessuten Et Stort Antall Pedaler.
STORT REGISTER: Det er mye å holde styr på for Elsebeth Lütcherath når hun inntar spillepulten. Fire tangentbord og en haug med uttrekkbare knotter som brukes til å registrere orgelet før spilling hører med, dessuten et stort antall pedaler.

Hele byens orgel

Domkantor Elsebeth Lütcherat fryder seg over praktorgelet i domkirken. Hun deler svært gjerne gleden med så mange som mulig.

KVADRATUREN: Elsebeth sitter ved spillepulten nede i kirken og gir lyd til over 4000 orgelpiper høyt oppe på galleriet  via en fiberoptisk kabel.  Dagens kirkeorgel er fortsatt et mekanisk instrument, men med supplement av avansert elektronikk.

-Det er faktisk to orgler i kirken, hovedorgelet bak i kirkerommet, og et mindre orgel i sideskipet som brukes til å akkompagnere kor med, forklarer Elsebeth.

-Jeg kan spille på begge samtidig og det er ganske morsomt å høre lyden komme fra to forskjellige steder i rommet. Mange cruiseturister blir overrasket over det.

 

Turistattraksjon

Cruiseturister, ja, de utgjør faktisk en stor del av publikum i sommersesongen.

-I år ventes 50 anløp av cruiseskip og det utgjør jo mange besøkende til byen. Mange av turistene er veldig interessert i domkirken og orgelet. De synes det er interessant å se meg sitte ved spillepulten nede i kirken mens tonene kommer fra høyt der oppe, smiler hun.  Hun holder gratiskonserter de dagene det er anløp av cruiseskip, enten klokka 11 eller 15.

Orgelet, som ble innviet i 2013, er bygget av Johannes Klais Orgelbau i Tyskland. Foranledningen for at det gamle orgelet fra sekstitallet ble skiftet hadde faktisk med HMS å gjøre.

 

HMS-orgel

-Det var veldig tungspilt og førte til belastningsskader både for domkantor Andrew Wilder (nylig pensjonert) og for meg. Håndledd, nakke og skuldre fikk gjennomgå, så noe måtte gjøres.  Så var kommunen veldig generøs og sammen med andre gode krefter kunne vi legge inn en bestilling på et kvalitetsorgel som kan brukes til det meste. Et symfonisk orgel inspirert fra nordtysk tradisjon. I tillegg mange romantiske stemmer, så fransk musikk kinger også bra. Alt i alt et veldig allsidig instrument. Og ikke minst viktig, det er veldig lettspilt slik at belastningsskader er historie, smiler Elsebeth som har vært i kantor i domkirken siden 2008.

 

Godt rykte

-Hva er høydepunktet med å være kantor i domkirken?

-Å, det er så mange høydepunkter! Gudstjenesten søndag hvor musikken, korene, tekstene og salmene henger nøye sammen og danner en rød tråd gjennom hele gudstjenesten.  Et annet høydepunkt er at mange kjente organister  kommer hit for å holde konserter. Det ryktes at vi har et godt orgel. Og for meg betyr det at jeg får inspirasjon til å bruke instrumentet på nye måter, forklarer hun.

Et kirkeorgel er et komplisert byggverk og det i domkirken er intet unntak.  Med 67 stemmer og 4528 piper er det blant de største i sør-Norge.

Fasaden er rekonstruert fra August Nielsen orgelet, som ble erstattet av Ott orgelet på 60-tallet. Fasaden er tegnet av arkitekt Trap-Meyer som også tegnet domkirken. Han tegnet også altertavlen og formen på tavlen er brukt i utformingen av orgelfasaden for begge orglene. Men fasaden er bare en del av orgelet, det er så mye mer.

Elsebeth låser opp en dør bak spillepulten og tar oss med på en eksklusiv guidet tur gjennom tre etasjer (!) med piper, kompressor, belg og svellverk.

 

Organisk lyd

-Kompressoren sørger for luft til belgen som så forsyner pipene med luft, alt av lyd kommer jo fra luft som blåses gjennom åpningen i pipene, forklarer hun. Organisk lyd, med andre ord. Det er vel derfor det heter orgel (organ på engelsk).

De «vanlige» pipene er laget av en legering av tinn og bly, de minste av dem er mindre enn en piccolofløyte. Det er de største som er laget av eik, de er så store at de ville bryte gjennom kirketaket om du skulle så oppreist i all sin lengde. Derfor er de «brukket» slik at ene halvparten peker nedover.

-Vi kunne jo ikke godt lage hull i taket på domkirken, smiler Elsebeth.

Klimaanlegg er også på plass, i form av en diger luftfukter:

-Det må ikke bli for tørt, da sprekker treverket i de største pipene, forklarer hun.

 

Lang byggetid

Byggeperioden varte fra mai til november, og i tiden fra det gamle orgelet ble pensjonert i 2009 og til det nye kunne innvies Allehelgensdagen i 2013,måtte menigheten klare seg med et elektronisk orgel.

-Jeg gremmes når jeg tenker tilbake på den tiden med bokselyd ut av høyttalere! Det var ikke greit verken for oss organister eller for menigheten. Og orgelkonserter ble det smått med i den tiden, smiler Elsebeth.

Den tiden er forbi, nå er det stadig orgelkonserter i domkirken, og andre typer konserter også. Orgelet spiller uansett en viktig rolle i virksomheten i byens domkirke. Det er Elsebeth Lütcherat glad for:

– Det er jo hele byens orgel som jeg ønsker skal bli til glede for flest mulig!