fbpx
skip to Main Content
UTVIDER: Karoline Falstad er arbeidsleder i kaféen «Kafé JegEr» som holder åpent hver torsdag. – Her serverer vi litt forskjellig og snart skal vi også begynne å ha åpent i helgene, forteller hun.

Hjelper mennesker til en rusfri hverdag

Gårdsidyllen er komplett på Jegersberg Gård på Lund. Lite minner om at fortiden til brukerne ofte ikke har vært en dans på roser.

 

Av. Aina Ludvigsen

 

En flokk med høner tasser rundt og to hunder bjeffer ivrig i det avisens utsendte svinger inn på gården. Flere store bygninger omkranser gårdstunet og rundt 30 hester venter ivrig på lunsjen som er på vei til å bli servert. Ved første øyekast virker gården som et helt vanlig gårdsbruk, men gården har siden 2012 hjulpet en hel rekke tidligere rusavhengige tilbake til et normalt liv.

FOREDRAG: Pål Magne Steinsland (t.h) forteller at han er mye rundt og holder foredrag for skoler og kommuner om gårdens måte å løse rusarbeid. Her sammen med Roy Aslaksen (t.v).

 

Starter første dag

Jegersberg Gård rehabiliterings- og konferansesenter for rusavhengige kom i stand etter initiativ fra Kristiansand kommune og er et samarbeid med blant andre Sørlandet Sykehus. Avdelingsleder Pål Magne Steinsland kan fortelle at gården tilbyr plass til opptil 26 personer. Alle som får tilbud om plass er rusfrie og gården har nulltoleranse for bruk av rusmidler.

– Målet med oppholdet her hos oss er at personene skal kvalifisere seg til å komme tilbake til et vanlig liv. Hos oss bor alle sammen i kollektiv og arbeider på gården, forteller Steinsland.

 

Alle som får plass må ta del i gårdsdriften og arbeidet starter allerede første dag. Gården tilbyr servicetilbud med snekker for mindre snekkeroppdrag, produksjon av ved, hundebarnehage, eget konferansesenter, kafé og eget ridesenter.

– Det første året man er her får man ikke gå ut alene. Dette er på grunn av egen sikkerhet og for at personen ikke skal ta noen dumme beslutninger. Det tar lang tid å bli kjent med seg selv på nytt og vi bruker den tiden det tar, forteller Stian Kristiansen som er arbeidsleder på konferanseavdelingen.

 

Ikke avrusing

Alle som kommer får sin egen mentor som de kan støtte seg på om ting blir vanskelige. Karoline Falstad er arbeidsleder i kaféen og forteller at gjennomsnittlig tid en person er til rehabilitering er cirka tre år.

– Her bruker vi den tiden vi trenger. Har man behov for å være her i fem år så får man det. Så lang tid tar det ofte å få rusen på avstand, få gode nye holdninger, skape et rusfritt nettverk og ikke

PÅ TUR: Hundebarnehagen har plass til 11 hunder som kommer mandag til fredag og lange ventelister. Her er Kjell Reilsta, og Kjell Yngvar Olsen på vei ut på tur.

minst skape nye relasjoner. Det er også veldig forskjellig hva folk velger å gjøre med tiden her. Noen vil ut å jobbe mens andre vil studere, ta lærlingtid eller arbeide her på gården, smiler hun.

 

Steinsland legger til at gården ikke tilbyr avrusing, men at brukerne må være rusfrie når de kommer. Mange av dem som kommer har trappet ned fra LAR og han forteller at det ofte er en veldig tung vei og gå.

– Menneskene som kommer hit lever på mange måter et ganske normale liv. Alle som ønsker å komme til hos oss kan i utgangspunktet det, men de må være motiverte og rusfrie. Du må ha lyst til å bo sammen med andre mennesker og du må ha lyst til og jobbe. Noen velger å avslutte oppholdet, kanskje fordi de opplevde at opplegget ikke passet for dem. Her er vi avhengige av mennesker som ønsker å bidra positivt til fellesskapet. Vi spiser alle måltider sammen og har felles oppholdsrom og det passer ikke for alle, forteller han.

 

Motivert

Konseptet på Jegersberg Gård er bygget opp over fire pilarer. Tid, fellesskap, mentorskap og kvalifisering. Han kan fortelle at gården har et samarbeid med en rekke kommuner og at han stadig er rundt og holder foredrag om måten Jegersberg Gård jobber på.

– Her må folk være motiverte til å bruke jobb og fellesskap i egen rehabilitering. Vi er et av de eneste stedene i Norge som har dette tilbudet og er man motivert nok så er dette stedet å komme til, avslutter han med et smil.

Back To Top