fbpx
Annonse:
ALLE SAMLET: Bak F.v: Marianne, Mille, Emil, Max, Marko, Marius, Julia Og Anina Med Madelen På Fanget. Rad To: Anne Marthe, Olaus, Johann, Jonas, Henrik, Daniel, Charlotte, Emmy Og Mille Aurora På Fanget Til Freja. Fremst: Theodor, Isak Og Sindre.
ALLE SAMLET: Bak f.v: Marianne, Mille, Emil, Max, Marko, Marius, Julia og Anina med Madelen på fanget. Rad to: Anne Marthe, Olaus, Johann, Jonas, Henrik, Daniel, Charlotte, Emmy og Mille Aurora på fanget til Freja. Fremst: Theodor, Isak og Sindre.

Samisk feiring på Hånes

Godt påkledde mot de kalde gradene i luften sitter barna i Rakkerungan Barnehage på Hånes klare til en dag fylt med aktiviteter litt utenom det vanlige i forbindelse med feiringen 6. februar.

I en lavvo med en varm bålpanne på utsiden lytter de 23 barna i barnehagen til et gammelt samisk eventyr. Barna har forberedt seg til denne dagen ved å lære om den norske samekulturen, om reinsdyr og ved å lage egne firevindsluer.
– Barna har gledet seg masse til denne dagen.

Vi skal gjøre forskjellige utendørs­aktiviteter, spise mat fra bålpanne og lære barna om hvordan samene bor på viddene, smiler pedagogisk leder Marianne Karlsen.

 

Urbefolkning
I forbindelse med En by for alle ble barnehagene oppfordret til å lage arrangementer for barna. Karlsen og hennes team valgte dermed å feire samenes nasjonaldag.

– Mange av barna syntes i ­begynnelsen at dette var ganske rart.

At det bodde noen i Norge som i tillegg til norsk snakker et helt annen språk. Alle synes det er veldig spennende å lære om dette og de er veldig engasjerte, forteller hun videre.

Samenes Nasjonaldag ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland.
Første gangen dagen ble feiret var i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.

– Vi har laget våre egne hatter, vi har malt sameflagget og snakket mye om hvorfor det ser ut som det gjør og lignende, forteller hun.

SPENNENDE: Olaus og Jonas syntes det er spennende å lære om Norges urbefolkning.

 

Forskjellige
På bålpanna putrer den samiske nasjonalretten Bidos og alle barna får en smak hver.
– Bidos er en tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsyrkjøtt og lite vann. Litt som lappskaus. Den blir ofte brukt som festmat, sier Karlsen videre.

Videre i uken forteller hun at barna i Rakkerungan Barnehage skal fortsette å snakke om mangfold.

– Vi skal snakke mye om det å være forskjellige. At det er lov å ha forskjellige meninger, at vi skal ta vare på hverandre og at vi må være gode mot hverandre uansett, smiler hun.

Fin dag
Barna inne i lavvoen kan fortelle at dagen så langt har vært fin.

– Denne maten smakte godt. Eventyrene har vært litt skumle, men det går helt fint. Etterpå skal vi kaste med lasso og det gleder vi oss til, forteller de i kor.