fbpx
skip to Main Content
GAMLE: Endre Wraanes fra Vest-Agder-museet viser frem to gamle politiuniformer fra før og under 2. verdenskrig.

Unik samling av gamle militæruniformer

Utstillingen «Unik og uniformert» viser deg ikke bare uniformer brukt i gammel millitærhistorie. Den gir deg også historien om personen som har brukt nettopp den uniformen du ser foran deg.

Kristiansand kommune kjøpte i 2015 til sammen 80 militæruniformer og andre militærhistoriske gjenstander av den private samleren Bjørn Furuborg. I midten av februar åpnet utstillingen av 25 av uniformene i Vest-Agder-museets lokaler på Lasaretthøyden på Odderøya.

– Flere av uniformene har tilhørt både norske og tyske offiserer med tilknytning til Kristiansand og Agder. Vi ønsker å dele historiene til menneskene som har eid disse uniformene, forteller Endre Wraanes fra Vest-Agder-museet.

 

Sterke historier

Uniformene er stilt ut i beholdere laget av ventilasjonsrør. Under hver beholder er det plassert informasjon om både uniformen – og personen som har båret den.

KJØPT: Kristiansand kommune har kjøpt 80 uniformer. 25 av dem er nå utstilt i utstillingen «Unik og uniformert».

– Vi har blant annet fangejakkene til Ingvald Stangenes som satt i Grini Fangeleir og Odd Arthur Lien som satt i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Det er ganske spesielt å tenke på at det er akkurat disse jakkene disse to mennene brukte i tiden de satt i tysk fangenskap. Tenk på alt de har vært gjennom, sier han tankefult.

 

Videre forteller han at de til sammen 80 uniformene og gjenstandene museet har kjøpt en gang var en del av en av Norges største private samlinger.

– Bjørn Furuborg er en ekte lokalpatriot født under andre verdenskrig. Foreldrene hans eide en urmakerforetning i Markensgate og det ble tidlig kjent at han hadde en interesse for gamle gjenstander. Folk kom innom og leverte både stort og smått, du kan nesten si at han ble brukt som en slags skraphandler, ler han.

 

Lokal tilknytning

Wraanes forteller videre at noe av det som gjør samlingen så unik er Furuborgs interesse for å vite historien bak hver eneste gjenstand.

– Derfor vet vi historien bak mange av uniformene noe som er veldig spennende for å lære mer om vår lokale historie. Jeg gleder meg til å grave enda dypere ned i historien bak alle disse uniformene, sier han.

 

TIL SAMMEN: Bjørn Furuborg solgte til sammen 80 uniformer til Kristiansand Kommune. Denne var eid av Arne Petter Nodeland. Foto: Vest-Agder-museet/Arve Lindvig

Uniformene som er stilt ut er brukt av både motstandsbevegelsen, okkupasjonsmakten, nordmenn i alliert tjeneste, nordmenn i tysk tjeneste og politiuniformer for å nevne noe. Han kan også fortelle at utstillingen har en liten baktanke.

– Det at vi kan gi flere av uniformene et «ansikt» viser at historien kanskje ikke er så svart hvitt som mange tror. Mennesker er nyanserte og komplekse skapninger. Jeg tror og håper at den kan få folk til å tenke seg om hvordan vi omgir oss med uniformer også i dag, i det daglige. Er vi så unike som vi egentlig tror, spør han.

 

Første gang

Den komplette samlingen inneholder uniformer fra 1890 til 1990. Wraanes forteller at det er et stort marked for militærhistoriske gjenstander på internett som ofte oppnår svært høye priser.

– Vi er derfor veldig glade for at Furuborg valgte å selge deler av samlingen sin til oss slik at vi kan dele en bit lokalhistorie med offentligheten. Dette er første gang disse gjenstandene er tilgjengelige for publikum, avslutter han.

Back To Top