fbpx
skip to Main Content
PÅ TAKET: I seks etasjer kan en parkere bilene. Det føles forståelig nok kjedelig for dem som kjører helt til topps og ikke finner en ledig plass.

Overfylt P-hus leies ut til flere

P-huset bak Kilden er overfylt. Rett som det er må folk finne andre plasser å parkere bilen sin på Odderøya.

Særlig når Kilden arrangerer eldresamlinger på tirsdag ettermiddag, er P-huset smekkfullt. Sist tirsdag var det ikke så fullt som vanlig, men bare et 20-talls biler kunne fått plass. Dette gjør parkeringsforholdene uholdbare for både besøkende og ikke minst ansatte på Kilden.

Sørlandsavisen Kristiansand har pratet med ansatte som ikke har funnet P-plass, og som dermed har blitt nødt til å kjøre utover på Odderøya for å finne seg en høvelig p-plass.

 

Leier ut
Samtidig som P-huset er overfylt, selger Sørmegleren leiligheter der de tilbyr å leie plass i P-huset bak Kilden. Eiendomsmegler Rolf Elieson er ikke negativ til at dette salget skjer mens p-huset flere ganger er smekkfullt i alle seks etasjer.

– Da vi solgte 1. byggetrinn, tilbød vi kjøperne tre alternativer. Enten i kjeller, midlertidig P-hus eller leie plass i Kilden P-hus. Det var svært få som benyttet det siste alternativet, sier Rolf Elieson til Sørlandsavisen Kristiansand.

 

175.000 kr
Parkeringsplasser har til nå blitt solgt for 175.000 kr stykket.
– Salget går virkelig unna. 108 av 126 leiligheter ble solgt da det første byggetrinnet ble lagt ut for salg, forteller Elieson.

108 av de 126 leilighetene som ble lagt ut for salg er solgt i første byggetrinn. Dette vil sannsynligvis være klart for innflytting om ett års tid.
– Nå skal vi legge ut det andre bygget, med 88 leiligheter. Også disse kommer nok til å bli solgt fort, antar Elieson.

Andre byggetrinn kommer til å bli presentert i midten av mars. 13. mars planlegges infomøte, to dager senere starter salget.

 

Kanalbyen
Det er altså en egen by i byen som planlegges ved Kilden og Silokaia. Svein Erik Knoph er daglig leder for Kanalbyen. Når vi stiller ham spørsmål om parkeringsplassene, uttrykker han glede over at flere av de som har kjøpt leilighet i første byggetrinn faktisk ikke ønsker p-plass.

– Det mest spennende er at hele 20 prosent ikke ønsker parkering. Dette synes jeg er interessant i forhold til parkering i byen. En vesentlig endring sammenliknet med tidligere, sier han.

Han tror ikke de som velger p-plass i P-huset bak Kilden vil få problemer med å parkere.
– De som velger å inngå en slik avtale, vil få egne dedikerte plasser. Noen har valgt dette alternativet, men de fleste har valgt alternativ ved siden av eller i kjelleren.

 

Frodig øy
Odderøya er ei frodig øy i Kristiansands byfjord, tett forbundet til fastlandet og bykjernen med fire små broer. Sørvest på øya ligger Odderøya fyr, og det høyeste punktet i området befinner seg 92 moh. På kryss og tvers av Odderøya snor det seg veier og stier; mange med spektakulære utsiktsforhold mot Østregapet, innseilingen og fyrene Grønningen, Oksøy og Odderøya fyr.

For første gang i historien skal det nå etableres en egen bydel på Odderøya, og i løpet av de neste årene er det planlagt at ca 700 boliger bygges mellom byfjorden og rundt den flotte kanalen som anlegges i området.

Bare fem-minutters spasertur fra Odderøya og Kanalbyen ligger Markensgate – hovedgaten for shopping og uteliv i Kristiansand. Markens utgjør sentrum av Kvadraturen, som inneholder nærmere 400 butikker og et mangfold av kaféer, restauranter, bakerier og utesteder. Beboerne i Kanalbyen får altså gåavstand til det meste de måtte ønske seg eller trenge fra dagligvareforretninger, kjøpesentrene Sandens og Slottet, klær- og interiørbutikker, apoteker, vinmonopol, jernvarehandler og leketøysbutikker. For ikke å glemme helserelaterte tilbud som trenings- og legesentre samt mye, mye mer.

 

Skjærgården
Svaberg, nydelige strender, turstier, skogsterreng og spektakulære utsiktspunkter; det er ikke uten grunn at Odderøya har vært et yndet utfartssted for generasjoner av sørlendinger og tilreisende på besøk i Kristiansand.

I området rundt Odderøya fyr, havnefyret ved innseilingen til Vestre havn, er det fantastiske svaberg som egner seg til soling, bading og fisking. På Kolerastranda og i Bendiksbukta kan barna leke på gressplener og sandstrender. Hele øya er dessuten et joggeparadis med stier på kryss og tvers og rundt hele naturperlen.

Også dyrene elsker Odderøya, og dammen Salamanderparken er spennende for store og små. I tillegg bor det en rådyrstamme her, og på toppen av øya ligger et gammelt bjørnehi som sist var bebodd på 1700-tallet.
Kultur og uteliv
Odderøya er i ferd med å bli selve knutepunktet for kunst og kultur i Kristiansandsregionen. De siste 15-20 årene har stadig flere lokale kunstnere etablert seg i studioer, verksteder og gallerier rundt omkring på øya. Svært mange kristiansandere legger i dag spaserturen innom kunstnerne på Odderøya på vei til eller fra Vaffelbua; den søndagsåpne kaféen på sydspissen av øya, beliggende i en forhenværende vollmesterbolig.
Like ved Kanalbyen ble det vakre og prisvinnende bygget Kilden Teater-og Konserthus – som blant annet huser Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør – åpnet i 2012. Vegg i vegg, ved kornsiloen på nabotomten til Kanalbyen, arbeides det med å etablere et kulturkvartal med bl.a. Sørlandets Kunstmuseum SKMU og Nicolai Tangen-samlingen. Går alt etter planen vil flere av de viktigste kulturinstitusjonene på Sørlandet ligge, bokstavelig talt, et steinkast fra Kanalbyen.

Kultur er mangt, og dersom man foretrekker allsang og sydende folkeliv, er Fiskebrygga bare to minutter unna. Om sommeren arrangeres det konserter her, og alle restaurantene, bryggene og båtene i området fylles av mennesker som koser seg med mat, musikk og noe godt i glasset.
Odderøya har også en egen museumshavn i Nodeviga, med utstillinger og aktiviteter i regi av Vestagdermuseet.

 

Historie
På Odderøya ble det i 1804 anlagt en karantenestasjon for Danmark, Norge og Holstein. Eiendommen ble overført fra Fæstningsvesenet til Karantænevesenet. Karantenestasjonen på Odderøya var den største i Nord-Europa og var i drift frem til 1914. I forbindelse med karantenevirksomheten fikk øya etter hvert også sin egen gravplass som kalles Kolerakirkegården. Den ligger ved Kjerregårdsbukta. Karantenestasjonen ble skilt fra resten av øya med en høy mur fra Lasaretthøyden til Bendiksbukta, bygd i årene 1800 til 1807.

Odderøya rommer også mange interessante spor etter militær aktivitet. På et avgrenset, geografisk område finnes militære befestninger helt fra Den store nordiske krig (1700-1721) og frem til og med den kalde krigen (1945-1991). Konsekvenser av kamphandlingene da Andre verdenskrig (1939-1945) kom til Norge 9. april 1940 er fremdeles synlige, og er delvis merket med informasjonsskilt.

I perioder har Odderøya vært stengt for publikum på grunn av militær aktivitet. Men når området har vært tilgjengelig, har øya vært et yndet utfarts- og turområde. Odderøya ble sist åpnet for publikum 23. juni 1992 etter at Odderøya fort ble lagt ned.

Den siste stengningen hadde da vart i 52 år, fra 9. april 1940. I løpet av disse tiårene fungerte Odderøya Fort lenge som base og rekruttskole for Kystartilleriet.

 

Silokaia
Arealet Silokaia, hvor Kanalbyen skal bygges, ble kjøpt av staten på ca. 1920-tallet. Fra den gang og frem til i dag har området vært en sentral del av havnevirksomheten i Kristiansand. I 1935 ble det inngått festeavtale mellom Kristiansand Havn og AS Christiansands Møller om å etablere et siloanlegg på Silokaia. Kornsiloen på Kai 13, som er tegnet av Sverre Aasland og Arne Korsmo for AS Christiansands Møller, ble oppført mot slutten av 1930-tallet og vant en utmerkelse for arkitekturen.
Silokaia var opprinnelig 114 m, men ble forlenget etter krigen; først til 248 m i 1951, og så til 318 m i 1955. Kaia var sentral i Amerika-farten, både da skipene fra Den norske Amerikalinjen fraktet korn til Statene, samt da Sydamerika-linjens båter dro med klippfisk til Sør-Amerika.

Havnas behov for mer havneareal medførte at bystyret i 2003 vedtok å bygge ny havn i Kongsgård /Vige, og at de sentrumsnære arealene på Silokaia skulle utvikles til en ny bydel.

Odderøya eies i dag av Kristiansand kommune, og består hovedsaklig av friområder som er åpne for allmennheten.

Back To Top