fbpx
skip to Main Content

Se opp for fuglelopper

Ikke la kulden lure deg. Grunnet mildværsdager gjennom vinteren, har fugleloppene vært i ­aktivitet i flere uker allerede. Pass på om du skal ut på tur i skog og mark slik at du ikke tar slike plagsomme småbeist med deg hjem.

Fuglelopper er mest aktive om våren, men så lenge de har et noenlunde tørt tilholdssted borte fra vær og vind, kan de fint overleve i kulden vi opplever nå.
De holder helst til i reir og fuglekasser hvor de legger egg, og når fuglene er fløyet til varmere strøk er det mennesker og andre dyr de hopper på. På grunn av mildværsdagene vi har hatt, ble fuglelopper observert i Baneheia allerede i januar.

Liker klamme senger
Får man fuglelopper i hus er det vanligvis ved at hund og katt har fått dem på seg. Barn kan også lett få dem på seg dersom de leker i nærheten av fuglekasser og fuglereir. Men man skal også være forsiktig med å lufte sengetøy og klær i nærheten av trær hvor disse loppene kan være. Lopper kan hoppe så langt som 30 cm og dersom de bommer på forbipasserende og lander på bakken, kan de fint ta seg opp husvegger og komme seg inn gjennom åpne vinduer. De gjør ingen skade, men bitt kan være plagsomt nok i seg selv, slik at det går på nattesøvnen løs. De trives best i en klam seng eller lett fuktig tøy. Jo mer svett og fuktig, jo lengre kan de overleve.
Selv om reir er ideelle gjemmesteder for fuglelopper, er det mer enn nok av andre steder de kan skjule seg; under takstein, inni vifter og ventiler, og bak kledning på huset. Hønsehus kan også være yngleplasser for fuglelopper. Derfor blir de også kalt hønselopper.

Dør innendørs
Heldigvis overlever ikke fuglelopper i mer enn et par døgn i et tørt inneklima. Men på de få dagene kan de gjøre mye av seg. Fugleloppebitt likner på store myggestikk og kan være veldig plagsomt for små barn. Loppebitt ses oftest rundt midjen og andre steder hvor klær sitter stramt på kroppen, gjerne flere i grupper. Da er det ikke noe annet å gjøre enn å smøre bittene med aloe vera, riste klær og sengetøy og støvsuge sengen og andre steder hvor de kan befinne seg.

Fuktige uteplagg bør ikke få henge i et kaldt vindfang men tas inn til tørk foran ovnen for å bli kvitt plageåndene. Lekebamser bør samles i en lufttett pose eller plastsekk i et par døgn dersom man er redd for at de kan huse fuglelopper, eller vaskes på 60 grader sammen med infisert tøy. Husk å fjerne smittekilden slik at de ikke kommer tilbake.

Likner flått
Fuglelopper er til forveksling lik små flått; ørsmå som knott og svarte, men uten vinger og uten den gjenkjennelige posen som flått samler blod i. De er ikke lette å få øye på om du ikke har en lupe for hånden og de oppholder seg sjeldent på kroppen din. Du trenger ikke nødvendigvis å se dem, men men bittet merker du nok.

I følge Folkehelseinstituttet er fuglelopper ikke smittebærere. De er først og fremst ubehagelige.

Back To Top