fbpx
Annonse:
VELKOMMEN: Torjus Levisen Johansen Og Hans Medelever ønsker ­velkommen Ombord På Sjøkurs.
VELKOMMEN: Torjus Levisen Johansen og hans medelever ønsker ­velkommen ombord på Sjøkurs.

Velkommen ombord på Sjøkurs

I anledning den seilende skolens 100-årsjubileum ønsket Torjus Levisen Johanesen og hans ­medelever foreldre, søsken og andre interesserte velkommen ombord.

Vi skal helt tilbake til februar 1918. Da stiftet skibsreder Oluf Andreas Tollefsen Skjelbred stiftelsen Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution. Formålet var å utdanne norske sjøfolk etter de fire grunnprinsippene teoretisk kunnskap, praktiske ferdigheter, sosial trening gjennom lagarbeid og formidling av gode holdninger og verdier. Hundre år senere har skolen fremdeles det samme fokuset.

På tokt
Flere båter har gjennom disse hundre årene fungert som skoleskip og tatt elevene med seg på både korte og lenger tokt. I dag er det skipet Sjøkurs som fungerer som både skole og internat for de 60 elevene som er tilknyttet skolen.

FRA NORD: Kamilla Borgen angrer ikke på at hun valgte å flytte fra Andenes til Kristiansand for å gå på skole.

– Skipet er den tidligere hurtigruta «Ragnvald Jarl» og har vært i stiftelsens eie siden mars 2007. Skipet ble bygget i 1956 og om bord har vi elever fra hele Norge i tillegg til en elev fra Tyskland, forteller Kaptein Frank Walsøe.
Elevene går vanlig videregående yrkesskole og skolen har i tillegg to lærlinger og to kadetter. Åtte til ti uker i året legger Sjøkurs fra kai og tar med elevene på tokt over store deler av Europa.

– Elevene bor her, lever her og spiser her og skolen er en veldig fin arbeidsplass. Jeg har jobbet mange år i vanlig skole og stortrives her på Sjøkurs. Vi får gjøre ting med elevene og siden vi bor så tett på dem er man både venn, kompis og lærer. Vi er veldig glade for å få vise frem skipet vårt og gjort litt stas på elevene, smiler han.

Flaggdekk
Torjus Levisen Johansen fra Vennesla forteller at det egentlig er litt tilfeldig at han havnet på Sjøkurs.

– Jeg hadde tenkt lenge på å søke da skolen virket veldig spennende, men slo det egentlig litt fra meg. Bestefar ble litt lei seg så jeg søkte likevel og angrer ikke en dag på at jeg takket ja til plassen, forteller han. Johansen går i dag VG2 Maritimt fag med fordypning i dekk og kan fortelle at en vanlig skoledag starter klokken 07:00.

– Vi har oppstilling på flaggdekk uansett vær og vind. Etter det spiser vi frokost og så er det skole frem til 16:00. Etter dette har vi fri om vi ikke har vakt. Jeg trives veldig godt med denne rutinen, smiler han.

Prøve ut
En av de positive tingene med skolen mener Johanesen er at elevene lærer i praksis.

FORNØYD: Kaptein Frank Walsøe skryter av elevene sine og arbeidsplassen sin.

– Vi kan først lære om en ting i klasserommet før vi går ut og ser på det, tar på det og får prøve det ut. Når vi er på tokt får vi testet ut alt vi har lært i praksis. Da får man virkelig kjenne på kroppen om dette yrket er noe som passer, forklarer han. Videre forteller han om flere spennende tokt Sjøkurs har tatt elevene med på.

– Det gøyeste jeg har vært med på til nå tror jeg nok må være når vi var i Lübeck i Tyskland. Jeg likte byen kjempegodt. Vi var der rett før jul så vi var på julemarked og hele byen var pyntet. Vi fikk ­skikkelig julestemning. I mai skal vi på tokt i 14 dager noe jeg gleder meg veldig til, forteller han.

Bor på skipet
Når elevene ikke er på tokt ligger Sjøkurs trygt fortøyd i Kongshavn i Randesund. Alle elevene har hver sin lugar ombord.
– Til tider er det en opplevelse og det er ikke til å skjule at man kan gå litt lei. Alt i alt er det veldig hyggelig. Jeg har alle vennene mine rundt meg hele tiden og siden jeg har min egen lugar kan jeg trekke meg tilbake om jeg har behov for det. Om jeg kjeder meg trenger jeg ikke gå så langt for å finne noen å ha det gøy sammen med, ler han.
Skolen tar inn elever fra hele Norge. En av dem som har en lang vei hjem er Kamilla Borgen fra Andenes i Nordland.
– Jeg er veldig glad for at jeg får muligheten til å gå denne linjen og bo her på Sjøkurs. Det er ganske morsomt for meg som er fra en så liten plass og få bo i en så stor by her på Sørlandet. Jeg stortrives, smiler hun.