fbpx
skip to Main Content
FREDFULLT: Fredfulle landeveier og skogsstier er det mange av i Nederland – en gave til syklister.

Nederland sett fra sykkelsetet

I Norge gjennomføres sykkel­ferier ofte med livet som innsats. I Nederland er det både praktisk og stressfritt, og kanskje den aller  beste måten å oppleve landet på. Man får se så mye  man ellers villegått glipp av, susende  forbi i bil eller tog.

Nederland er så mye mer enn Red Light District, coffee shops, tulipaner, Heineken og Gauda.

Det er et land med historiske bånd til Norge, mange koselige landsbyer, deilige strender, lokale bryggerier i enhver by og et flott kulturlandskap. Mange flotte og minneverdige severdigheter er vanskelige å få øye på fra bilen.

FLOTTE HAGER: Naboer konkurrerer med hverandre om å ha den flotteste hagen.

Fabelaktig sykkelland
Foruten Danmark må Nederland være det landet som best har tilrettelagt for syklister. I tillegg til egne, skiltede skogsstier forbeholdt de myke trafikantene, har alle byer og tettsteder lett gjenkjennelige sykkelfelt tydelig markert med rød asfalt. Her har fotgjengere og bilister ingen adgang. Kun mopeder og sykler er tillatt og de har egne trafikklys som regulerer flyten gjennom gatebildet. Som turist kan du være glad for at sykkelveiene har to felt, ett i hver retning, ettersom de innfødte kan være hard på trøpedalen i rush-tiden.

Øst er best
Den beste delen av landet å tilbringe syklende i, er Øst-Nederland. Selv om du ser lite av kysten, ettersom du tilbringer mye av tiden i innlandet mot grensen til Tyskland, er det tilsvarende mindre biltrafikk, industri, bylarm og forurensing.

Det er i øst du finner de avsidesliggende naturperlene, hvor fuglekvitteret høres over trafikkduren fra motorveiene, flyene som letter fra Schiphol, og jernbanen i det fjerne. Det er her du kan se de endeløse blomsterengene, de små og store gårdene, og på en klar dag; storken og muldvarpen. På en søndag kan du sykle ­kilometervis uten å treffe en bil. I stedet for å bekymre deg for om du har nok drivstoff på tanken, kan du sykle fra landsby til landsby og ta en velfortjent pause ved det lokale vannhullet. Der får du som regel også noe tradisjonell kost å styrke deg på, til neste etappe. Bygdene her ligger tett på hverandre.

Billig ferie
Langs landeveien kan du ta en pit-stopp på en av de mange utendørs museene, dra på et lokalt marked, kjøpe frukt eller grønnsaker på en av de mange gårdene, eller overvære en av de populære seilskute-regattaene i innsjøen Ijsselmeer. Der finner du også sandstrender å boltre deg på i sommervarmen.

De færreste har eiendommer like store som vi har i Norge. Derfor gjør de seg ekstra flid med å pynte på den lille hageflekken de måtte ha foran huset. Faktisk har de gjort til en sport å ha finere hage en naboens, hvilket kan gi seg utslag i særs undeholdende innslag av figurer og prydbusker.

Reiser du med barn, er et besøk på en barnebondegård obligatorisk. Dette er en bondegård som får tilskudd fra staten til å la barnefamilier komme inn og klappe husdyrene, mate dem, og kanskje lære noe om dyrene. Ofte driver de også med oppdrett av eksotiske dyr som løper fritt på et inngjerdet område i friluft. Barnebondegårder er som regel gratis å besøke.

Dropp hotell
Å leie sykler i pannekakelandet er problemfritt og rimelig. Alle byer av en viss størrelse har sykkelutleie, og selv om prisene kan variere sterkt, kan du regne med en leie på 10€ pr døgn. Å lete etter et ledig hotellrom i juli uten å bestille på forhånd, er gambling på høyt nivå. Overnatting er rimeligst og triveligst på en bed & breakfast, dersom du ikke er glad i camping. Da får du gjerne anledning til å stifte nærmere bekjentskap med de lokale og få et lite innblikk i hvordan de har det hjemme. Til middag tilbyr de brune kafeene ofte husmannskost, som er både sunt, godt og rimelig.

IDYLLISK: Unslipp eksos og støy, og legg sykkelturen til østkanten av Nederland.
SKUTE-NASJON: Nederlenderne er stolte av sin kulturarv, som innbefatter skuter i alle slags størrelser. På kanalene ser man dem også. På innsjøen arrangeres regatta.
Back To Top