fbpx
skip to Main Content
SOSIALE MEDIER: På instagram kan du lese mer på rajshahi.aksjonen, på snapchat rajshahi2018.

Minnerik vinterferie for niendeklassinger

Niendeklassingene Agnes Aarsland (14) på Holte skole og Astri Belbo (15) på Haumyrheia skole ble plukket ut til å besøke Kristiansands vennskapsby Rajshahi i Bangladesh. De fikk en opplevelse som aldri glemmes!

Det var flere som søkte om å få være med på denne turen. Til syvende og sist var det Agnes og Astri som lyktes med sitt ønske om å bli plukket ut. Begge sendte inn en video der de fortalte hvem de er. Etter intervju ble søknadene deres vurdert av Ole Martin Kyllo og Tove Velle.

Agnes og Astri kom gjennom nåløyet og fikk 10 flotte vinterferiedager til vennskapsbyen med 900.000 innbyggere.

 

Lærerikt og gøy

FARGEGLADE MENNESKER: I Rajshahi traff kristiansanderne mange fargeglade mennesker.

– Turen ble både lærerik og gøy. Vi hadde ikke forestilt oss hvor mye vi skulle få oppleve, Vi fikk snakket med både fattige og rike. Jentene skulle ha utdannelse, men foreldrene visste hvem de skulle få gifte seg med. Da skulle de få stå ved kjøkkenbenken – selv om de var utdannet forteller Agnes Aarsland.
– Kvinnesynet der nede var tydeligvis en del av naturen. De som bodde i slummen tjente på å få giftet bort dattera. Vi pratet med ei på 21 år som ble giftet bort da hun var 15. Hun fikk barn som 16-åring. Hun ville gjerne sluppet å gifte seg så tidlig, fortsetter Astri Belbo.

Kristiansand kommune betalte turen for de to.

 

Samler inn penger
Allerede nå er de to igang med å planlegge innsamling av penger til folket der nede, i et land der lærerne nøyer seg med en dagslønn på 25 kroner.

Denne innsamlingaksjonen har blitt gjennomført årlig, siden Kristiansand kommune fikk vennsakpsbyen i 1979.
I 1979 vedtok bystyret at Kristiansand skulle få denne byen som sin vennskapsby. Hver skole og hver barnehage i byen har hver sin innsamlingsaksjon, forteller Dag Vige som har erfaring fra slike østlige land og har en årlig tur dit for å følge utviklingen. Han har selv bodd flere år i Østen.

Det er et fantastisk engasjement for «Venner deler». Årlig kommer det inn omlag 1,5 mill kr til denne aksjonen.

Skoler og barnehager steller istand utlodninger og kafeer. Alle pengene som kommer inn går til eksakte prosjekter, blant annet sykehus.

 

Sykepleierskole

– Befolkningen har et fantastisk humør. De er positive. Glade, forteller Agnes og Astri som hadde med seg frisbee som gaver til mange de møtte.


Et av prosjektene som får en god del av pengesummen som samles inn, er sykepleieskolen. Totalt har skolen 145 studenter. Skolen rekrutterer fattige unge kvinner og menn primært ute fra distriktene. Erfaringene viser at mange reiser tilbake til hjemstedet etter endt studietid. De blir lokale ressurspersoner. Sykepleiere er generelt ettertraktet i Bangladesh. Noen får gode jobber og kan bidra med midler til familien hjemme i landsbyen.

Skolen mottar økonomisk støtte fra Rajshahikomiteen for å redusere skolepengene. Prisen for undervisning, kost og losji er 600 kr per måned.

Støtten fra Kristiansand gjør at prisen nær halveres, til 320 kr.
Likevel må storfamilien i landsbyen spleise på skolepenger, for å finansiere studiet. Denne skolen bruker tidligere studenter som lærere. Skolen har gode eksamensresultater.

 

Drar rundt
Nå er Agnes og Astri igang med å planlegge å dra rundt til alle Kristiansands skoler og barnehager, for å fortelle om sine inntrykk fra sin 10 dager lange vinterferie.
– Vi har mye å fortelle om et fargerikt og spennende land. Befolkningen har et fantastisk humør. De er positive og glade, forteller de to som hadde med seg frisbee som gaver til mange de møtte.
På sosilae medier – som instagram og snapchat, delte de mange av sine inntrykk. Bare på instagram har de 870 følgere.

På instagram kan du lese mer på rajshahi.aksjonen, på snapshat heter de rajshahi2018.

Back To Top