fbpx
skip to Main Content
KLAR MED BRØD OG BØSSE: Domprost Freddy Berg og leder av bykomiteen for brødaksjonen, Toby Tørressen gleder seg til å dele ut brød på Markens førstkommende lørdag samtidig som de gir folk en mulighet til å gi et bidrag til verdens nødlidende.

Deler ut 1000 brød i Markens

Fakta: Slik ble Kirkens Nødhjelp til

Det begynte i det utbombede Hamburg etter krigen. En ung sjømannsprest fra Kristiansand så at alle trengte hjelp – også tyskerne.

Odd Knævelsrud ankom den nord-tyske byen med oppdrag å hjelpe nordmenn som hadde blitt boende i Hamburg etter krigen. Ganske snart opplevde han at tyskerne var utstøtt av en hel verden og at de led stor nød i ruinene av byen som nær ble utslettet av de alliertes bombing i krigens sluttfase. Han måtte hjelpe alle – også de tyske. Odd Knævelsrud fortalte menighetene hjemme i Norge om situasjonen, og med en klar oppfordring om å yte bistand. Svaret lot ikke vente på seg; menigheter over det ganske land satt i gang med innsamling av livsnødvendigheter som ble sendt i store mengder til Hamburg. Det skulle bli spiren til det som i dag er Kirkens Nødhjelp og som ble kjent gjennom pappbøssene med påskriften «Brød for verden» som kom til å stå fremme på mangt et kjøkkenbord i fastetiden som en påminnelse om å dele med dem som ikke har. Siden har fasteaksjonen utviklet seg til å bli Norges nest største dør-til dør aksjon etter TV-aksjonen. I Kristiansand innbringer fasteaksjonen mellom 500.000 – 600.000 kroner årlig når konfirmanter og andre går ut for å banke på alle dører siste tirsdagen før påske. I år er det tirsdag 20. mars.

Lørdag 17. mars kan du sikre deg gratis brød om du tar turen til byen. Samtidig kan du bidra til å gjøre verden litt mer rettferdig.

– Vi ønsker å skape masse liv og røre i Markens der prester, pastorer og diakoner fra byens menigheter sendes ut to og to med brød som deles ut gratis. Samtidig har de bøsse sånn at folk skal få mulighet for å gi en sum for å skape en mer rettferdig verden, forteller Toby Tørressen, leder for bykomiteen som drar i gang brødaksjon i Markens for 13. gang.
– Brødene bakes spesielt for denne aksjonen, det er et grovt og familievennlig brød som er rykende ferskt samme morgen og som pakkes i poser med trykk utenpå av Kjell Nupen. Det er Geheb og Dampen som bidrar med 500 brød hver, det har de gjort i alle de 13 årene vi har hatt aksjonen. Det skulle bli 13.000 brød i løpet av disse årene, påpeker Tørressen.

 

Trofaste medspillere
Foruten brødutdeling vil Rabakoret synge og Frelsesarmeens hornorkester spille for å skape ekstra liv og oppmerksomhet rundt brødaksjonen. Tidligere biskop Tor B. Jørgensen vil holde apwpell.
– Rabakoret har vært med i 11 år og Frelsesarmeen deltar på fjerde året, så vi har mange trofaste medspillere. Og så er det flott at den muslimske menigheten stiller med folk for tredje året på rad. Det er så bra at vi kan stå sammen for en mer rettferdig verden, understreker Toby Tørressen.
– Ja, kan vi gjøre noe sammen med andre trossamfunn synes jeg det er en god ting. Vi er jo glad i Jesu lignelse om den barmhjertige samaritan som viste grenseoverskridende barmhjertighet. Da må vi også kunne gjøre det, mener domprost Freddy Berg som selv skal ut med brød og bøsse denne lørdagen.

 

Peker mot fasteaksjonen
Brødaksjonen skal være med å peke frem mot årets fasteaksjon som går for seg den påfølgende tirsdagen der konfirmanter og andre sendes fra dør til dør med bøsse for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelp sitt omfattende arbeid for å skape en rettferdig verden.
– Den årlige fasteaksjonen til Kirkens Nødhjelp er et stort løft og den nest største dør-til dør aksjonen etter TV-aksjonen, og den er kirkens forlengede arm ut til verdens fattige og nødliwwwdende, minner Toby Tørressen om.
«Brød for verden» var det gamle slagordet fra starten i 1967 da fasteaksjonen så dagens lys. Dette slagordet var det som ga ­bykomiteen i Kristiansand ideen til å kontakte lokale bakere for å dele ut gratis brød for 13 år siden og hvert år siden. Brødet som metter på mer enn en måte.

Back To Top