fbpx
skip to Main Content
Lars Petter Maltby, konstituert leder av Future Materials, kan endelig åpne dørene til det som skal bli den nasjonale industrielle sløydsalen for nye materialer.

– Utviklet en industriell sløydsal

Sørlandet markerer seg stadig nasjonalt med viktig kompetanse i regionen. Onsdag forrige uke åpnet det nasjonale katapultsenteret Future Materials dørene for utvikling av fremtidens materialer.

Som navnet indikerer er det her nye, bærekraftige materialer utvikles og testes for framtidens produkter. Samtidig bygger senteret på over 100 års industrihistorie fra Agder: Det er Sam Eyde-bedriftene Elkem og Arendal Fossekompani som sammen med UiA og ReSiTec som står bak senteret. Bedriftenes utstyr skal komme samfunnet til gode. Kompetanse, utstyr og bedriftsintern infrastruktur deles i senteret.

 

Tilbyr «sløydsaler»
– Vi tilbyr verdensledende kompetanse innenfor materialteknologi og verktøy i flere industrielle «sløydsaler» hvor mindre bedrifter får hjelp til å utvikle nye produkter. Målet er å sammen løfte materialbaserte produkter for å skape ny vekst.

Senteret gir tilgang til testfasiliteter og kompetanse innen materialteknologi og skal hjelpe små og mellomstore bedrifter fra hele landet med å få ideer raskere ut i markedet.
– Laboratorier, test-haller og utstyr som tidligere ble brukt til utvikling internt i bedrifter gjøres nå tilgjengelig på kommersielle betingelser for alle som ønsker. Vi er veldig stolte av et bredt sammensatt og kompetent industrielt team som står klare til å hjelpe nye bedrifter, sier Lars Petter Maltby, konstituert daglig leder for senteret.

 

Verdensledende eksportør
Katapult-senteret skal bidra til at Norge som nasjon opprettholder posisjonen som verdensledende eksportør av materialteknologi. Det etableres med bakgrunn i eksisterende industrielle testanlegg hos ReSiTec og Elkem Technology i Kristiansand, og i Mechatronics Innovation Lab i Grimstad. Her skal nye, bærekraftige materialer utvikles og testes for framtidens produkter. Forståelse for nye materialers egenskaper, sammensetning og bærekraftprofil er avgjørende for å opprettholde en ledende posisjon når materialteknologien er i kraftig utvikling.

– Katapult-senteret er et tilbud til landets mange små og mellomstore bedrifter som er avhengige av fremtidens materialer i sine produkter. Det skal være en pådriver for bærekraftige materialer, noe vi trenger for å få til det grønne skiftet. Nå er jobben å få bedrifter over hele landet til å ta katapult-senteret i bruk, sier Stein Terje Dahl, konstituert administrerende direktør i Siva.

BEDRE KVALITET: Materialene utvikles for å være av enda bedre kvalitet. Her både ved Elkems laboratorium og pilotanlegget i Kristiansand.

– Globalt behov
– Det globale behovet for avanserte materialer basert på partikler i mikro- og nano-størrelse er enormt. Bransjer som solenergi, elektronikk, olje og gass, vindkraft, bygg og anlegg og bilindustrien er avhengig av å benytte framtidens materialer i sine produkter og det er tøff konkurranse om å komme raskest mulig til markedet. Med katapult-senteret Future Materials står norske bedrifter enda sterkere i denne konkurransen, sier Maltby.

 

Sørlandet i Oslo

31.mai reiser en gruppe sørlendinger, med blant annet Kristiansands ordfører Harald Furre (H) og administrerende direktør Geir Bergskaug i Sparebanken Sør til Oslo for å snakke opp Sørlandet som en region hvor mye spennende skjer.

– Vi må vise hvilken dynamisk region vi er med fantastiske næringsklynger og bedrifter i verdensklasse. Dette er en godt skjult hemmelighet i andre deler av landet, sa Bergskaug i et intervju med Fædrelandsvennen 10.mars.

Bak mønstringen i Oslo, som finner sted på KS-huset, står Universitetet i Agder, LO, NHO, GCE Node, Eyde-klyngen, KS Agder og Sparebanken Sør i tillegg til både Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner, samt Arendal og Kristiansand kommuner.

Det nasjonale senteret for utvikling av fremtidens materialer er et godt utgangspunkt for å vise hvilken faglig styrke som befinner seg på Sørlandet.

Back To Top