fbpx
skip to Main Content
PARADE: Kompaniet gikk i paraden som historiens første veteraner. Harald Evensen mottar her et minne fra oppholdet, i likhet med alle de andre i følget.

Agder på tur til Dublin

I flere uker har de Kristiansand-veteranene i Agdesiden Fehnline planlagt turen til Dublin.

De var invitert til paraden som ble avholdt i forbindelse med St. Patricks week, som de eneste æresgjestene som gikk i den lange paraden med flere stopp underveis.

Besøkte presidenten
Før de deltok i paraden, besøkte de president Michael D. Higgins, som stolt kunne konstatere at han hadde mange gode minner fra både Oslo og Norge og sitt arbeid i komiteen som stod bak Operaen.

Like etter at presidenten var avlagt et besøk, tok nordmennene turen til Noel Mc Donald, Dublins ordfører.

Paraden var en stor opplevelse. Langs den fire kilometer lange løypa møtte veteranene store folkemengder, og paraden ble fulgt av hele 120 millioner mennesker på TV. Det var lagt inn fem ærestribuner der de som passerte ble presentert. Navnet til fanebærerne var nevnt i programmet. Dette kan sammenliknes med 17. mai her i Norge. En ordentlig folkefest. Irene har fri påfølgende dag.

Og irene gledet seg åpenbart over at de for første gang hadde invitert gjester med seg i paraden. Det var første gangen de irske veteranene var med i paraden. De måtte søke om å ha nordmennene med, og søknaden ble innvilget i god tid.

HILSER: Alle besøkende fikk håndhilse på presidenten, her Kompaniets NK Tore Langaard .

Det er kun de utvalgte som får være med i denne paraden. De som skal være med neste år er allerede plukket ut.
– På lørdagskvelden tok det irske vertskapet oss med seg i Dublin sentrum for at de skulle få opplevce folkelivet i forbindelse med St. Patrics day.

Flere museumsbesøk var også en del av denne vellykkede turen.
Og fremfor alt besøk med omvisning i parlamentet.

«Stort» snøfall
På grunn av stort snøfall etter irske forhold – 2 cm, fant irene ut at deres norske gjester ikke kunne dra til nabobyen med helikoptre fra flyplassen – noe som stod i programmet. Hele dagsprogrammet ble avlyst. Besøk hos ordføreren i nabobyen Woxford ble også kansellert denne dagen. Og det var kanskje forståelig, siden flyplassen ble stengt i flere timer.

I stedet ble det omvisning i militærleiren.
– Det irske programmet skapte uventede utfordringer, konstaterte lederne i den norske troppen som fikk tida til å gå med å se seg om i den irske militærleiren de var bosatt i; Catal Brugha. Her fikk de bl.a. se presidentens livgardes 50 motorsykler som stod i et av byggene. Disse fikk en påny se i paraden.

– Vi fikk en demonstrasjon av utstyret til den nasjonale bombegruppa.

Ellers var veteranene innom flere forskjellige bygg. En militær domstol ble også presentert, og bl.a. den katolske kirka.

Språket utfordret
Men minnene fra turen til Dublin i midten av mars sitter klistret igjen i sinnene til de ti som var med. De fikk noen innholdsrike dager.
1024 år etter at vikingene kom til Dublin første gang, trådte de ti uniformerte menn ut av flyet.

– Vi fikk god mat og hadde et fantastisk opphold i denne leiren, konstaterer nordmennene vel hjemme i Kristiansand igjen. Spesielt frokosten sier de seg godt fornøyd med. Her fikk de pølse, bønner og blodpølse med porsjerte egg. Tre varme måltider ble servert hver dag.
Den muntlige kommunikasjonen var en utfordring. Flere begynte å snakke gallisk til nordmennene, og dette var slett ikke like lett å forstå som engelsk. Gallisk kan sammenliknes med samisk for folk ellers i Norge.

Gjenbesøk
Nå ser veteranene i Kristiansand frem til gjenbesøk i mai. Eksakt tidspunkt kommer til å bli avgjort i løpet av de kommende ukene.

NASJONALDAG: De møtte stor stemning langs ruta, og traff mange nordmenn som ville oppleve den irske nasjonaldagen.
Back To Top