fbpx
skip to Main Content
SELGER: Magne Guldbrandsen selger smultringer ut av matvogna si på Torvet.

Håper på overskudd for å hjelpe mødre og barn på Bertine house

Som tidligere rusmisbruker møtte Magne Guldbrandsen et vendepunkt under et besøk på en rehabiliteringsklinikk i Ukraina. Nå håper han at overskudd fra smultringsalg kan hjelpe andre rusavhengige i det Øst-Europeiske landet.

Våren har omsider begynt å komme til Markens og solen titter frem bak noen få skyer. En svak vind leker lett med menneskene som denne formiddagen har tatt turen til sentrum av Kristiansand. Midt på Torvet står en skinnende blank vogn. Ut av denne siger den lettkjennelige duften av smultringer, en lukt kanskje mange av oss forbinder med jul.
– Jeg kjøpte smultringmaskinen i september og frem til nå har det gått over all forventning, smiler vognas innehaver Magne Guldbrandsen.

Ble rusfri
At Magne skulle ende opp med å selge smultringer på Torvet var det kanskje ikke mange som så for seg. Han forteller at veien dit har vært lang og full av hindringer.
– Jeg har gått i denne byen her som narkoman i en årrekke. Når jeg ikke har sittet i fengsel da, sier han før han tar en tenkepause.
– Jeg har sittet inne i tilsammen seks år for blant annet heroin og amfetaminbruk, sukker han.

Redningen for Magne skulle komme en høstdag i 1989. Under et besøk i Oslo traff han tilfeldigvis på noen kristne mennesker på gata som overtalte han til og blir med til en rehabiliteringsgård. Her ble han et år.
– Samtidig som jeg ble rusfri tok jeg også bibelskolen og begynte å jobbe i Maria Stiftelsen. Her jobbet jeg med forebyggende narkotikainformasjon på skoler. Jeg reiste rundt i hele Norge og store deler av Øst-Europa og underviste barn og ungdommer i skolealder, forteller han.

Komme tilbake
For å reise har Magne gjort mye. Han forteller en historie fra da han reiste til Murmansk i Russland og ble spurt om å han ikke kunne undervise på alle skolene på Kolahalvøya.
– Jeg tenkte at det kunne jeg jo alltids gjøre, men det viste seg derimot at det jeg trodde var en øy var rimelig mye større enn jeg forestilte meg, ler han.
– Jeg er vant til Flekkerøy, men Kolahalvøya viste seg å være av en helt annen dimensjon. Hele 265 skoler ville de ha meg til å undervise på. Vi underviste på tre skoler om dagen og vi ble der i tre måneder, forteller han lattermildt.

Etter dette gikk turen til Danmark hvor Magne hjalp til med å bygge opp et rehabiliteringssenter i Næstved på Sjælland. Det var derimot en tur til Donetsk øst i Ukraina som skulle forandre alt.
– Vi besøkte et gammelt, nedslitt sinnsykehus som de hadde laget om til et rehabiliteringssenter. Her bodde det 30-40 rusavhengige og jeg skulle holde undervisning for disse menneskene. Hele settingen var så spesiell at jeg fikk så nød i hjertet at jeg begynte å gråte. Jeg fortalte dem at jeg skulle komme tilbake og hjelpe dem, mimrer han.

HJELPER: Magne besøker mødrene og barna på Bertine House i Ukraina hver tredje måned. Foto: Privat

Ble gift
Magne tok turen hjem til Danmark, men kallet etter å hjelpe disse menneskene ga ikke slipp. Han flyttet hjem til Kristiansand og gikk straks i gang med å samle inn alt fra kjøkken til sofaer for å kunne bygge opp senteret.

– Jeg kjøpte deretter en enveisbillett til Ukraina og flyttet ned på senteret. Det var ikke varmt vann, ikke internett og jeg hadde ingen tolk. Mobilen min tok kvelden og jeg satt plutselig fullstendig uten kontakt med omverdenen. Sammen med menneskene på senteret lagde vi omtrent vårt eget språk bestående av noe engelsk, noe russisk, noen lyder og mange håndbevegelser og slik klarte vi å kommunisere, forteller han. Noe av det første Magne gjorde etter ankomst i Ukraina var å lage jul på fem barnehjem.
– Jeg ble spurt om å spille Josef i et skuespill og kastet meg ut i det med hodet først, ler han mens han forteller videre.
– Deretter fikk jeg i oppdrag å hente en dame som skulle spille på keyboard for oss. Hun ble kona mi og vi er gift den dag i dag, smiler han.

Smultringer
I dag bor paret i Kristiansand med fire barn. Magne forteller at det var et realt kultursjokk og komme tilbake til Norge etter mange år i Øst-Europa.
– Jeg var så naiv. Jeg har aldri eid noe som helst og har bodd på gata. Jeg hadde virkelig ikke peiling på hva en familie lever av. I Ukraina var det slik at man kunne finne et billig hus i skogen og så kunne man ta noen strøjobber og kanskje fiske litt fisk. Slik er det ikke i Norge og jeg fikk en skikkelig reality check, forteller han.

Magne innså raskt at han måtte lage seg noe eget som kunne generere overskudd slik at familiefaren både kunne sette mat på bordet, men også fortsette å sende penger til prosjektene i Ukraina.
– Jeg prøvde meg på litt forskjellig uten å lykkes. Så var det en som sa at jeg burde prøve meg på smultringer. Maskinen ble kjøpt inn i september og så langt er det det lureste valget jeg har tatt, sier han.

I tillegg til smultringene har Magne også danske røde pølser, hjemmelaget italiensk is og slush i matvogna si. De månedene som salget går med overskudd ønsker Magne å sende dette til Bertine House i Ukraina.
– Dette er et rehabiliteringssenter for narkomane og alkoholiserte mødre med små barn. 90 prosent av mødrene som kommer oss kommer gjennom barnevernet. Noen av dem har tidligere kanskje blitt fratatt barn på grunn av rusmisbruk og barnevernet gir de muligheten til å få et nytt og bedre liv samtidig som de får beholde barna ved å dra til Bertine House. Vi har plass til seks mødre og akkurat nå bor det tre mødre og fire barn her, forteller han. Rehabiliteringssenteret er drevet som en veldedig organisasjon og er avhengig av donasjoner for å få det hele til å gå rundt.
– Jeg er veldig glad for at matvogna begynner å bli populær slik at vi etterhvert kan hjelpe flest mulig. Selv om vi har møtt motstand ved å stå på torvet så virker det som om befolkningen i Kristiansand støtter oss. Vi får skryt for å skape liv i byen. Jeg reiser selv ned til Ukraina hver tredje måned for å hjelpe til på senteret, avslutter Magne før han går tilbake til å selge varme ­smultringer i den varme vårluften.

MØDRE: På Bertine House får rusavhengige mødre en ny mulighet. Foto: Privat
Back To Top