fbpx
skip to Main Content
FAGBREV: Helene tar fagbrev som automatiker og forteller at hun tidligere har hatt modelloppdrag.

– Målet er å representere Norge i Miss Universe

Som eneste representant fra Kristiansand har Helene Abildsnes planene før Miss Norway klare. – Jeg drar for å vinne, smiler hun.

For den 20 år gamle Kristiansandsjenta Helene Abildsnes blir våren og sommeren ekstra spennende. Ikke bare skal hun ta fagbrev som automatiker i april, hun er også en av åtte ­deltagere som er plukket ut til å delta i den norske finalen i missekonkurransen Miss Norway.
– Jeg ble utrolig glad når jeg så mitt navn på listen over finale­deltagere. Jeg har tidligere hatt noen modelloppdrag og meldte meg på for å komme meg litt ut av komfortsonen min. Dette blir en spennende vår og sommer og jeg er veldig takknemlig som får denne muligheten, stråler hun.

Åpnet øynene
Vi skal helt tilbake til 1952 for å finne opphavet til missekonkurransen som blir regnet som en av verdens største og mest glamorøse skjønnhetskonkurranser. Norge har tidligere gått til topps i konkurransen og Helene ønsker nå å gå i blant andre Mona Grudts fotspor som kunne smykke seg med tittelen Miss Universe i 1990.

HØYT: Helene forteller at hun må lære seg å gå på høye hæler før finalen.

– Dette er en stor mulighet for meg til å kunne gjøre en forskjell i verden og påvirke andre om mine hjertesaker. Jeg engasjerer meg sterkt i saker som handler om dyrevelferd og inhumane arbeidsmiljøer. Jeg ønsker derfor å bruke dette som en mulighet til å sette fokus på tekstilarbeidere og pelsindustrien, sier hun.

Det var dokumentaren «Sweatshop» som åpnet Helenes øyne for hvordan noen av verdens tekstilbehandlere blir behandlet.

– Jeg fikk et helt nytt syn på klesindustrien. Dessverre viser det seg at mange av kleskjedene du og jeg handler i har livsfarlige arbeidsmiljøer, underbetaler arbeiderne sine og skjuler ulovlig barnearbeid. Folk flest har ingen anelse om hvordan tekstil­behandlerne blir behandlet. Jeg mener at leverandørene skal spille med åpne kort og så får det være opp til hver enkelt om vi ønsker å legge igjen penger hos kjeden. Dersom det blir åpenhet om dette i Norge blir kleskjedene tvunget til å forbedre arbeidsplassene for å få et bedre rykte, forteller hun.

Missekonkurranse
Finalistene i den norske finalen skal kjempe om å klatre opp på en poengskala som vil gi dem fordeler i finalen. Abildsnes forklarer at dette blir gjort gjennom blogginnlegg, presseoppslag, avstemning blant publikum, veldedig arbeid og gjennom å skaffe sponsorer.
– Det ligger mye mer jobb bak dette enn jeg trodde ved første øyekast, ler hun før hun fortsetter.
– Jeg må hele tiden tenke ut nye blogginnlegg og hva jeg som enkeltperson kan gjøre for å oppnå en endring i samfunnet. Jeg må også lære meg å gå på tolv centimeter høye hæler og øve på å gå på catwalk.

Selve finalen går som en god, gammeldags missekåring med glitter, glam og smilende deltagere.
– Vi må vise oss frem i forskjellige antrekk og blir bedømt etter hvordan vi fremstår og utstråling. Vi må også svare på et tilfeldig spørsmål hvor vi må svare så godt og ærlig som mulig, forklarer hun.

Vil vinne
De tre deltagerne som vinner juryens gunst og ender på toppen av lista venter internasjonal ­deltagelse i missekåringene Miss Universe, Miss World og Miss Internasjonal. På hjemmesiden til Miss Norway står det at disse tre jentene vil representere sitt land og være en rollemodell for unge kvinner.
– Målet mitt er å vinne og å komme til den internasjonale finalen for å kunne representere Kristiansand og Norge på en god måte. Ungdom i dag trenger sunne forbilder og jeg håper at jeg kan være det. Mona Grudt vant finalen i 1990, nå er det på tide at Norge gjør et comeback og at vi får kronen tilbake til Norge. Først må jeg bare lære meg å gå på de høye hælene, avslutter hun.

Back To Top