fbpx
skip to Main Content
FORNØYD: Peer Rødal Haugen (t.v.) og Arvid Bergstøl ser frem til å gi ut «Kilden» i praktutgave. Her sitter de med tegningene som skal ledsage hvert kapitel i boka.

«Kilden» som praktbok

I år er det 100 år siden Gabriel Scotts «Kilden» kom ut. Sørlandsforfatterens ­hovedverk som forteller om fiskeren Markus liv og levnet ­fortjener gis ut som praktbok til jubileet, tenker ­entusiastene i Gabriel Scott Selskabet.

Boka, som etter planen skal være å få tak i hos bokhandlerne før St.Hans, har vært under planlegging helt siden 2012.
– Det viser seg at vi trengte tiden. Aschehoug forlag satt på rettighetene til «Kilden» og det var mye frem og tilbake om de ville satse på en illustrert jubileumsutgave i forbindelse med 100-års jubileet. Da de bestemte seg for kun en innbundet tekstutgave fikk vi i selskapet tillatelsen og utfordringen med å lage en praktutgave, forteller Peer Rødal Haugen, forlagssjef i Gabriel Scott Selskabet.

«Kilden» har kommet i en rekke utgaver i årenes løp, også som paperback, men en praktbok har manglet. Inntil om ikke lenge, altså. Men hvordan skulle en slik bok fremstå visuelt?

Foto eller tegninger
– Vi har hele tiden ønsket at en kunstner skulle gjennomillustrere boken, men da tiden ble knapp måtte vi se på andre løsninger siden vi regnet med at toget var gått for å få en kunstner til å ta en så stor jobb på så kort varsel. Vi har sett på muligheten for å bruke gamle sort/hvitt bilder fra miljøene der fiskeren Markus bodde, og kanskje kunne vi bruke de gamle strek­tegningene fra 1924. Men vi fryktet at at boken skulle fremstå mer som et lappverk med så vidt forskjellige visuelle uttrykk, forklarer Peer Rødal Haugen.

Rødal Haugen hadde kontakt med fotograf Trygve Tønnesen i Kristiansand den tiden det var snakk om å bruke fotografier. Tønnesen, på sin side, henviste til illustratør og kunstner Arvid Bergstøl som gjennom et langt liv har illustrert en rekke bøker og brosjyrer.
– Kunne vi få en tegning for hvert av de 21 kapitlene i boka fra samme hånd, så ville jo det bli mye mer helhetlig og slik vi opprinnelig tenkte den. Derfor var det stor glede da Arvid tok utfordringen, forteller Rødal Haugen.

Arvid Bergstøl på sin side ble en smule overrumplet over henvendelsen og omfanget av oppgaven;
– Hele boka? Jeg syntes jo det var litt voldsomt.. Men så hadde jeg jo lyst også, humrer 82-åringen som for lengst er pensjonist, i alle fall på papiret, men ikke helt i praksis.
Siden har det blitt mange timer ved tegnebrettet og nå er han i mål med 21 tegninger, en til hvert kapitel samt forside og en gjennomgående vignett.

Humor
– Dette har blitt veldig bra, Arvid har en humoristisk strek som jeg synes han balanserer godt mellom humoren og alvoret i teksten. Ja, for det er mye underfundig humor i boken om fiskeren Markus, selv om verket tematisk kretser omkring gudsfrykt med nøysomhet og en ydmyk livsholdning, forklarer Rød Haugen.

Boka, som har et budsjett på 200.000 kroner, trykkes i et opplag på 1500 og blir et stort løft for Gabriel Scott Selskabet.
– Det står på penger ved alle utgivelser, men dette skal vi klare. Jeg pleier si at om det er lite penger på konto så er det tegn på at det går så det suser. Alt overskudd av forlagsdriften går til nye utgivelser. Saken er jo at hele formålet med selskapet er å gjøre forfatteren kjent, blant annet ved å gi ut alle hans verk. Og vi er på god vei, Gabriel Scott skrev 60 bøker og til nå har vi gitt ut 45 av dem i ny utgave. Målet er å utgi hele forfatterskapet på nytt, smiler forlagssjefen.

Gabriel Scott Selskabet ble stiftet i 1997 og har per i dag 470 medlemmer. Formålet er å fremme sørlandsforfatterens litteratur gjennom bokutgivelser og arrangementer med fokus på Gabriel Scott.

Selskapet står også bak de årlige Scott-dagene som arrangeres i Høvåg i slutten av august.

Humoristisk strek: Arvid Bergstøls tegninger kommuniserer godt med den under­fundige humoren i boka om fiskeren Markus.
Back To Top